НАП с 1.1 млрд. лв. повече постъпления от миналата година

Това показва новата статистика
6 юни 2022 20:13, Росен Стойчев
13
НАП с 1.1 млрд. лв. повече постъпления от миналата година
Снимка: БГНЕС

Над 11,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 31 май 2022 година, което е с 1,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП.

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 5,1 млрд. лв. в това число над 3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,3 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 752,1 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

В края на май приходите за централен бюджет са над 6,7 млрд. лева, като данъка върху доходите на физически лица е близо 1,8 млрд. лв., 819 млн. лв. е корпоративния данък и повече от 3,4 млрд. лв. ДДС, съобщиха от НАП.

Още по темата

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 6 на сто, а от осигурителните вноски растат устойчиво с почти 11 % спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

"За поредна година наблюдаваме устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите, което много ни радва. Отличните резултати се дължат както на положителната промяна в поведението на данъкоплатците и партньорския подход на НАП спрямо тях, така и на контролните механизми, които прилагаме. Благодаря на всички служители в приходната агенция за добрата работа", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: НАПприходипостъпления
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли? ДДС 20% на хляб 1.50лв е 30ст. на 2.50лв 50ст. Това важи за всички стоки които поскъпнаха. Не са увеличили приходите в хазната от борба със сива икономика или нещо друго! Увеличили са приходите щото цените скочиха и смучат в хазната повече от данъци на тези които плащаха и преди! Това е простата истина!
11
1
 
1
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
щото в последно време все по ненормално ни съдират зад.ниците.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борба със сивия сектор частично успешна. Защо? Доста нагли бачкатори сираци разбраха, че за да има помощ за бизнеса, трябва да се изсветлят някои приходи и разходи. Когато беднякът българин плаща всичко и държавата спре да се издържа от тия, които плащаме по четирицифрени суми месечно плосък данък, всичко ще се нареди.
9
2
 
6
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Ако цените на ток, парно, бензин, газ, хляб , месо, зеленчуци и т.н. бяха на същите цени както през пролетта на 2021 година, и сегашните управляващи отчитат с 1 милиарда лева повече приходи щях да им кажа "Браво, добре управляват". Ама се оказаха едни аджамийчета.
8
1
 
7
 
! Отговори
С какво се хвалите преди 1 година
Даже са малко в сравнение с цените от миналата година.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости на търкалета. С вдигането на заплати и пенсии, както и на цените- нормално е приходите да са повече. Но нали ПъПъПъПъ лъгаха народа, че предишните крадяли 8 милиарда на година. Къде са другите 7 милиарда? Защо само 1 милиард са повече? Нещо сметката не им излиза. Лъжат на поразия.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са след такъв скок на цените от началото на годината това е нищожно
5
2
 
14
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Продължават да си крадат. Просто поскъпването доведе до по- големи постъпления. Крадат необезпокоявани и си живеят живота.
4
4
 
2
 
! Отговори
ЩОМ С ЕДИН преди 1 година
Милиард е в повече значи се краде по мъничко от колко гепаджиите. И ако ги разпределят правилно ще има за всички.
3
2
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Малииий кво скубане е било. Тряаа гиниралите ,а зимат три иляди леаа пенция
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година в НАП се крадеше яко! Но тази вече не! И резултата е на лице 1 милярд в бюджета вместо в нощното шкафче!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко има под масата в плик?