Около 78 000 украински граждани са останали в България

Спад в престъпността с 5% отчита МВР от началото на годината
9 юни 2022 12:50, Анисия Иванова
45
Около 78 000 украински граждани са останали в България
Снимка: БГНЕС

В момента у нас има малко над 78 000 украински граждани. От началото на войната в Украйна у нас са влезли над 314 000 украински граждани, напусналите са над 235 000, каза на пресконференция главният секретар на МВР Петър Тодоров.

За кратко време МВР е изградило работни места за обработка на документите на пристигащите от войната, в този процес са участвали над 1700 служители, които са преминали специално обучение. Най-натоварени са били граничните пунктове при Дуранкулак и Дунав мост при Русе. Над 97 процента от останалите у нас имат вече статут на временна закрила.

Над 5000 чужденци са преминали през домовете на МВР за настаняване на чужденци, каза Николай Николов - началник на дирекция „Миграция“ във ведомството. Това са хора от Афганистан, Сирия, Мароко, Ирак, Пакистан. На агенцията по бежанците са предадени над 5000 души. Незаконно установените от трети страни от началото на година са над 4000 души.

Още по темата
Тодоров отчете над 38 000 опита за незаконно преминаване на границата от началото на годината. Този процес ескалира през април и най-видимо на границата с Турция. Така местата за задържане в Дирекция "Миграция" са били пълни над 100 процента. Затова е и задействан извънреден план за действие. На границата са изпратени вече и военни. Миграционният натиск е овладян и заетостта в домовете на дирекция „Миграция“ вече е около 20 процента.

Спад в престъпността с пет процента отчита МВР за петте месеца от началото на годината.

Регистрирани са малко над 34 000 престъпления. Въпреки твърденията в обратна посока, престъпността е в посока намаляване, каза Тодоров. С четири на сто повече е разкриваемостта. При борбата с наркотиците и кражбите този ръст достига десет процента.

Тодоров отчете редица операции срещу телефонни измами и кражби на коли. Охранителна полиция е реагирала на над 330 000 сигнала. Служителите на реда са обезпечили близо 10 000 събития.

МВР отчита ръст на катастрофите и загиналите на пътя. Една от причините може да е падане на ковид мерките, каза Тодоров. Само за май са станали над 590 катастрофи, с 35 загинали и над 700 пострадали. За да бъде преодоляна тази тенденция, МВР изкарва повече сили на пътя. Купени са и още 200 камери, съобщава БТА.

Регистрирани са над 15 000 пожара, като това е увеличение спрямо миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хората в нужда не са толкова претенциозни и нагли като нашите курортисти
38
0
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Като ги гледам на снимката са хора в нужда и дано ние никога не бъдем в тяхното положение.Няма добри войни за който и да е народ,каквито и песни за войните да се пеят.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Афганистан, Сирия, Мароко, Ирак, Пакистан няма война.Нахлуващите незаконно у нас от тези държави незабавно трябва да бъдат депортирани.Защо изобщо медиите ги наричате чужденци като това са нарушители на границата ни.Че и обгрижване по домовете на МВР.Такива трябва да се задържат на границата с Турция и да се връщат там или незабавна депортация.В домовете за настаняване трябва да са украйнските бежанци защото там има война.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка жаба да си знае гьола.Да си заминават с претенциите към *** .Ф..шиски ку..Р..ви
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да бъдат изгонени от тук! На нито едно интервю не чух да настояват за работа,всичките изисквания бяха свързани единственно с конфорта им.Море,гледка,климатици,меню и т.н.Няма как да ми висят до без край по хотели и станции и да ги издържаме.Някой вярва ли,че дори 10 процента от тях ще тръгнат на работа?Резонното извинение -имаме деца или болни сме
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ги изпращаме наобратно тези наглеци ! Генофонда щяли да ни оправят.Най-много да ни напълнят със Спин,сифилис и детски паралич! Децата им не са ваксинирани! Пък и са безумно нахални и мързеливи
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи 78 000 кърлежа!
32
1
 
8
 
! Отговори
До 27-я преди 1 година
Те САМИ си казват, че са укри, как да ги сбъркаш!?? Руснаците от Донбас и Луганск бягат в Русия, не могат да стигнат тук, пък и Кировци тях не ги жалят.
31
4
 
13
 
! Отговори
фаэа преди 1 година
78000 e е прекалено много. За България оптималния брой е 7-8 хиляди, а идеалния - 0.
30
1
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
">Сбогом, Херо! И никога повече не се връщай по нашите земи.Херо Мустафа недостойна, лицемерна и некадърна!,, Я а Мутрафонова каква е достойна,кадърна нали така БАБИкянч0.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са руснаци украинци са руснците не реват
28
1
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
БАБИкянският сайт обаче продължава да ни осведомява:">Москва: Доставените в Киев оръжия вече се продават на черния пазар и се изпращат в Идлиб.Виж ги тезиУкраинци какви са нагли. Аха значи затова Фигуранта и Корнелата не щат да изпращаме оръжие.
27
1
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
">От сега: Русия задържа в Ростов на Дон ислямисти, действащи по ЗАПОВЕД от Украйна,, няма майтап щом БАБИкянски сайт го твърди значи е вярно.Макар че там могат да изкарат дори Кадиров че е християнин и затова Расия разчита на него.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 То пък българките много трудни, като видят някой с два лева и го налазват без значение какъв е.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказвали да плащат в магазина!!! Бре бре! Как не ти дойде на акъла че са руснаци!?
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внимавайте с украинките. Лесен секс но с последствия. Доста имат хив и цял несебър е пламнал.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи имаме допълнителни 78 000 туристи в хотелите. После ония алчни мутри хотелиерите като почнат да реват, че сезона бил слаб, пак им вервайте. Някои си направиха оборота от март до май, когато никой не ходи на море, само с украинците. Сега напълнихме Пампорово, Минералните бани в Ст. Загора и други такива..
22
16
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Намерете им работа. Тези не са муслимите от Анадола, надолу, а нормални хора, с образование, възможности и желание за работа, а не като онези лентяи, които са гнъс в нашето соусайъти. Казвате: "България намалява". Ето ви шанс да се увеличи числеността на хората със съответната сума. Гарантирам ви, че тези хора НИКОГА няма да ви отрежат главите и да се радват на тази постъпка.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре колко останаха на хотел по морето и планината да си завършат почивката Един Украинец беше казал ние не сме без пари като не са без пати да живеят под наем не на наш гръб да заемат базите за почивка
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами добре.Сега да се интегрират,да започнат работа и да се издържат сами.Не може вечно да живеят на хотел и те го знаят.Хубавото е,че голяма част от тях са образовани,а не като талибаните,които ни висят на главите с години.