По-голямата част от българите са на мнение, че климатичните промени са заплаха за човечството

¾ от тях обаче не са запознати с целите на Зелената сделка
9 юни 2022 18:00, Нели Христова
57
По-голямата част от българите са на мнение, че климатичните промени са заплаха за човечството
Снимка: БГНЕС

62% oт българите са на мнение, че климатичните промени са реална заплаха пред човечеството. Това става ясно от проучване по поръчка на Dir.bg, проведено от Изследователски център Тренд, в периода 4-11 май 2022 г. сред 1002 респондента. През септември 2021 г. този дял е бил 68%. Динамиката в процентите в голяма степен се дължи на войната в Украйна и заплахата от разширяване на конфликта.

Както през септември 2021 г., така и през май месец, се запазват сходни нива на готовност от страна на българското общество да промени ежедневните си навици с цел опазване на околната среда – 67%. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-големи дялове са склонни да променят навиците си (разделно изхвърляне на отпадъци, по-малко използване на пластмаса и т.н.) за сметка на останалите възрастови групи. Образованието също има значение при готовността на хората за такива промени – 80% от хората с висше образование са готови да променят ежедневните си навици, докато при хората с основно и по-ниско този дял е едва 39%. 22% от българите посочват, че не са готови да направят конкретни неща с цел опазване на околната среда.

В най-голям дял българите са склонни за изхвърлят разделно отпадъците си – 78 процентни пункта. С по 62 процентни пункта се нареждат консумация на местни и сезонни продукти, пазаруване на по-малко стоки, които съдържат пластмаса и опаковки, както и закупуване на енергоефективни електроуреди. Консумацията на местни и сезонни продукти се вписва в разбиранията на българина, че местното е по-качествено от вносните продукти. Чрез закупуването на енергоефективни електроуреди пък ще спестяват от сметките си за ток. 50 процентни пункта събира пестенето на вода с цел намаляване на въздействието върху изменението на климата. От останалите изследвани опции се вижда, че българинът по-трудно би се разделил с неща, които улесняват живота му – едва 29 процентни пункта се измерват по отношение на по-малко пътуване с автомобил, а 16 процентни пункта по отношение на ограничаването на консумацията на говеждо месо.

¾ от българите не са запознати с целите на Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС. Сходни резултати се отчитат и в проучването през месец септември 2021 г. Сред най-младите и сред най-възрастните се отчита най-висок дял на незапознатост с темата.

45% от българите не знаят/не могат да преценят дали е необходимо или не е необходимо осъществяването на Зелената сделка. Това кореспондира с предходния въпрос, което показва, че липсата на информация оказва влияние в оценката спрямо Зелената сделка. 33% от своя страна са на мнение, че е необходимо да бъде осъществена. Това са основно по-млади хора с висше образование.

По-чист въздух/вода (41 процентни пункта), опазване на околната среда (36 проценти пункта), битка срещу глобалното затопляне (29 процентни пункта) са опциите, с които в най-големи дялове се свързва

Зелената сделка от страна на българите. Отрицателните оценки от Зелената сделка събират по-ниски дялове – затваряне на ТЕЦ-овете (26 процентни пункта), загуба на работни места (13 проценти пункта), понижаване на доходите (7 процентни пункта).

37% от българите са на мнение, че Зелената сделка ще има положителен ефект върху живота в България, а 23% са на противоположното мнение. Висок дял на не знам/не мога да преценя се регистрира и при този въпрос – 40%, което отново се дължи на незапознатостта на обществото с темата. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял не са запознати с темата.

Загубата на работни места (48 процентни пункта), както и закриването на бизнеси (42 процентни пункта) най-много тревожат българите във връзка с прилагането на мерки по Зелената сделка. 38% процентни пункта се отчитат по отношение на финансови загуби, които се очакват от Зелената сделка. 13% от българите посочват, че нямат притеснения от мерките по Зелената сделка.

83% от българите не са запознати за какво ще бъдат използвани средствата, които България ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост. Едва 10% посочват, че са запознати.

По отношение на повишаването на цените, като основни причини се изтъкват цените на енергоносителите (68 процентни пункта) и войната в Украйна (65 процентни пункта). Сред останалите изтъкнати причини с 48 процентни пункта са действията на българското правителство. Едва с 8 процентни пункта се нарежда Зелената сделка като причина за ръста на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
10
 
! Отговори
златица преди 1 година
Пак ви лъжат най безсрамно другари. Ако климатичните промени зависеха от разделното събиране нямаше от онези дни морето да изхвърля умрели делфини. .... Отдолу излизаше някакъв газ та да не почнете и вие да измирате.
39
1
 
7
 
! Отговори
Става страшно преди 1 година
Зловещи време се задават. Ще оцелят хората, които са одталечени изолирани райони в землянки и пущинаци където има самоподдържащи се ферми изолирани и трудно достъпни за държавните и военните власти.
38
1
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
откъде го знаете, никъде никой не сте питали... такива промени няма...
37
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И политиците!
36
2
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Климатични промени са ставали, стават и ще стават. В миналото на планетата е имало драстични промени - от растителност по полюсите до ледников период. Да се опитваме да спираме или извършваме климатични промени на този етап е безкрайно тъпо. Да, замърсяването със синтетични отпадъци трябва да се спре, но СО2 е естествен, безвреден за природата газ, изключително полезен за развитието на всяко растение.
35
0
 
12
 
! Отговори
Евро-либераст 2035 преди 1 година
В Европският союз планират да забранят всички возила, автомобили с горива от 2035. Само мутрите и безсрамно богатите бизнес *** ще могат да си позволят да калат електрически возила на Тесла.
34
0
 
5
 
! Отговори
Моралист преди 1 година
Значи като се прилагат акцизи или данъци на греха тогава да хванат всички *** да си носят касови апрати и плащат еко акциз за морал на държавата, която ще оправя и таковаа екологията.
33
1
 
13
 
! Отговори
бе деа знам преди 1 година
Ама като видя,че някои почнат да дрънкат поредните щуротии,и веднага ми става ясно че са намесени големи пари!
32
0
 
9
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Хомо футурис е вакциниран работохолик без кола, без акъл, безцветен и безполов йес-мен/в смисъл на чувек/ или поне тъмен и би-три-четири и т.н. полов он-лайн субект, подвластен на нета, за който редовно си плаща. Аааа, и веган!!!
31
0
 
7
 
! Отговори
Акцизите преди 1 година
Невероятно да го осъзнаем данък въглеродни емисии, акцизи върху горива, алкохолни напитки дори и върху електроенергия --- акцизите или още известни в историята като данъци на греха Излиза че сме се отдали на много грехове, а тя Държавата се грижи за нашето здраве и морал.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята за въглеродна неутралност е престъпна. Защо СО2? Защо не азота, който е много повече. Всичко това е една голяма лъжа.
29
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Питам ? Какво ще стане ,ако спре тока,след това нета,банкомата не пуска пари, а рафтовете по магазините се изпразнят ?
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един соларен панел или вятърна перка за целия си (кратък) живот на експлоатация не може да произеде толкова енергия, колкото е била похарчена за тяхното производство.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелената сделка, всичките вятърни "перки" заедно със слънчевите панели е една голяма измама, един помпозен пиар за сплашване на страните от ОПЕК и Русия. Не повече от 5% от необходимото за света количество може да даде цялата зелена енергетика в близките 30 години, и то по цена 3-4 пъти по-висока отколкото традиционни въглеводородни източници. Идват много тежки времена за ЕС, а във васални държавички като България ще бъде истински мор.
26
0
 
2
 
! Отговори
Зелен АКЦИ преди 1 година
Акцизите са една от най-старите форми на облагане с косвени данъци. Въведени още през 17 век, те представляват надбавка към цената на стоката, която потребителят заплаща при покупката. Това именно ги прави лесна за администриране данъчна форма. Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги.Акцизите са наричани още данъци на греха. Впоследствие с увеличаване потребностите на държавния
25
1
 
10
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Ако спрат да изсичат дърветата или поне да почнат да засаждат нови няма да има нужда от никакви зелени простотии.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че прекипи джибрето, мани друго ти !
23
1
 
4
 
! Отговори
Еко Активист преди 1 година
Като се откажат масово хората от превозни средства и почнат да ходят пеш. Трябва да има такси да се плащат пари за амортизацията на тротоари, пешеходни пътети и велоалеи. Върху всички стоки и услуги да се плаща такса и зелен акциз, зелена сделка.
22
0
 
9
 
! Отговори
Червено месо преди 1 година
Дрън Дрън заплаха. Като са заплаха да спре военно промишления комплекс в целия свят или свръх богатите да не пътуват в частните си самолети.
21
1
 
9
 
! Отговори
Като са убедени преди 1 година
ТОГАВА всички българи масово да се откажат от автомобилите си, да се откажат от Топлофикация и от климатиците, да се откажат да пътуват на почивки по моретата. Зимата верно може да се живее вкъщи с дебели външни дрехи на студено.