КЕВР: Природният газ поевтинява с 13% от 1 юни

Взети са предвид доставките на азерски и втечнен газ
10 юни 2022 15:01, Анисия Иванова
36
КЕВР: Природният газ поевтинява с 13% от 1 юни
Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юни 2022 г., в размер на 141,36 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от КЕВР. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената от 141,36 лв./MWH е с 13% по-ниска в сравнение с м. май и е под цената на газа за м. април, което доказва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от "Газпром" договор.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочват, че през следващите месеци основното предизвикателство ще бъде да се осигурят дългосрочни договори за алтернативни доставки.

Комисията определи цената на природния газ за месец юни след задълбочен анализ на предоставените данни и документи във внесеното от "Булгаргаз" ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG).

В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

"С постигнатата цена за м. юни "Булгаргаз" доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на "Газпром", което е добре, както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българска икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик - Русия", подчерта председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на 9.06.2022 г.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.06.2022 г., ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: юниценигазкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
мозък-личинка преди 1 година
До Малеее,Стокхолмския синдром е непознат под навеса на кварталната бакалница, където си се образовал да говориш нецензурно. И който е твоя хоризонт. "Малее"!!! Мее!
30
3
 
7
 
! Отговори
Глупави сме преди 1 година
Стига лъжи! Цяла Европа си се уреди с плащанията към Русия, по един или друг начин. Гърция и Турция, без крясъци и тупане в гърдите благичко си гледат интереса. Само световно известна с бедност България, ще плаща по десет лева за баница, ще мизерува и ще бълнува за малко руски газ, доставен заобиколно през нос Добра Надежда и Суецкия канал. С печалба за правилната фирма.
29
2
 
5
 
! Отговори
мда преди 1 година
,,,но това не значи че цените ше паднат !
28
8
 
4
 
! Отговори
Малеее, преди 1 година
Много ***, много нещо. Газът напук на Русия поевтиня. Просто е като да се събере две и две. Но 80% от хората и това не могат. Толкова години са ви лъгали колко е хубав скъпия съветски газ. Стокхолмски синдром, няма оправия..
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онтересно как е дошъл този газ и от къде като още никакъв кораб не дошъл с газ от САЩ а взимаме от Гърция руски газ по скъпо от предишната цена ! Явно са натиснали КЕВР да намали цената за да се спаси правителството но тази врътка няма да го спаси.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо като НГ намаление :))) Вдигаш цените със 100% и след това правиш SALE на 25% с най-големите букви!
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6....Ленчето ни обеща 4-5 пъти по-евтин газ и...ние се надяваме,но сигурно Кирил не е разбрал и не е чул за обещанието й, та ще продължаваме с 4-5 пъти по-висока цена,а не по-ниска! Ще го намалят ама друг път!!! За сега глад и мизерия ! БЕЗСРАМНИЦИ ! БЕЗБОЖНИЦИ ! ОБИРДЖИИ ! ЛЪЖЦИ ! ПРЕДАТЕЛИ !
24
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16-Ще сънуваме Газпром!!! Но Кирил не дава от там да купуваме!!! Пак ползваме руски газ,но на много по-високи цени заради кировите амбиции!!!! ГЕНОЦИД!!!!
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цената от 141,36 лв./MWH е с 13% по-ниска в сравнение с м. май и е под цената на газа за м. април, което доказва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от "Газпром" договор." ---Д... да ни е яко! 200 пъти ще ни ги вземете тези 13%. сега е такъв момента,знаем,че искате да се закрепите ! Нооо,после,а ще дойде зима и дотогава ще сте вдигнали още 5 пъти цената. Мислите,че ще ни успокоите за момента,но..НЕ! Не ви вярваме капчица вече!!!
22
4
 
8
 
! Отговори
Bp преди 1 година
Ето, за това ще бъде свалено Правителството на Петков. 5_тата колона ще остане гладна. Простаците винаги надделяват с хартиените бюлетини.
21
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
И цените на тока и на парното! Айде моля да не сравнявате 3% скок на ел. енергията, 39% на парното ,сякаш става въпрос за едно и също покачване.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 що тиквата за 12 години направи ли го ?
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напишете gas price Europe - просто е
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си е, цената на газа падала, а цените на тока и парното подскачат нагоре...Кьорфишеци.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова чудо и през виденово и луканово време не е било. Но дойдат ли позитанковците на власт, всичко е възможно да се случи, по принцип.
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то тая цена е по-евтина от тази на газпром
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не искат руски газ, сега ще чакат газ от задния си ауспух...Сме.шковци жалки.
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на газа и с 99% да падне, цената на тока и парното пак с толкова ще скочи...Тия скубари за балъци ни взеха...
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да де, затова и цената на тока и парното, водата нараства с космически цени...
12
4
 
16
 
! Отговори
честито преди 1 година
За това парното се повишава вместо с 39% с 29%