Няма реформа, а имитация: СФСМВР и ССЗБ отново излязоха на протест

Исканията им са за увеличение на заплатите
12 юни 2022 16:13, Нели Христова
28

"Реформа няма. Има имитация", "Реформа, ама "без реформа". Промяна, ама още от същото", "Само едно е сигурно в сектор Сигурност - несигурността", "С обещания затвори не се пазят" – гласят плакатите, които полицаи и надзиратели от цялата страна издигнаха на протеста си в София, предаде БГНЕС.

Протестът на двете най-големи синдикални организации в сектор „Сигурност” – СФСМВР и ССЗБ, започна пред сградата на Министерството на правосъдието и след това се премести пред сградата на Народното събрание. Въпреки дъжда служителите на реда и надзирателите заявиха готовността си протестът им да продължи през целия ден.

Исканията на протестиращите са за увеличение на заплатите.

На протеста има полицаи и надзиратели от София, Пловдив, Враца, както и от други градове на страната.

Димитър Хайтов, член на УС на СФСМВР, заяви, че полицаите отново излизат на протест, тъй като за пореден път са пренебрегнати от страна на политическото ръководство на министерството.

„Както и Министерски съвет за пореден път ни въвежда в заблуждения, и да си кажем направо, се чувстваме излъгани“, сподели той, като уточни, че полицейските служители се чувстват излъгани „за реформите, които бяха обещани, които бяха и записани на документ, затова, че този път реформите няма да са проформи, а ще бъдат реформи, които ще доведат до реални резултати“.

Според него тези реформи трябва да гонят като цели служителите да могат да си изпълняват нормално служебните задължения, да има ясни, прости правила и от това да спечели цялото общество. „Тъй като в МВР освен полиция, има и пожарна, има гранична полиция. Много са службите, които на практика всички сектори в държавата се обслужват именно от това министерство“, каза Хайтов. Но допълни, че за да се случи това – „да са доволни хората, обществото от това, което предоставя МВР като сигурност и като услуга, ние наистина трябва да бъдем реформирани и то качествено, с резултати на практика, не само на документи“.

По думите му досега разговорите с политическото ръководство на министерството са имали за цел само да запознаят служителите на МВР с това какво мислят да правят властимащите и с това социалният диалог приключва.

Ние си държим на 25% увеличение на трудовото възнаграждение, като в тези 25% са изоставания на нашите възнаграждения от 2000 година, заяви Хайтов. „Оттук нататък слагаме инфлацията, която е за всички, и съответно това е индексирано. Реалното увеличение, което искаме е не повече от 5-6%“, категоричен е той. „Тук не слагаме и финансовото затруднение, които изпитват нашите служители, тъй като немалка част от техните възнаграждения те използват, за да работят в МВР. Какво имам предвид — закупуват си сами оборудвания, закупуват си сами компютърни конфигурации, не в отделни случаи си използват личните автомобили, за да могат да работят по конкретни случаи на конкретни места“, информира още Хайтов.

Той заяви, че силно се надява исканията на протестиращите да бъдат удовлетворени след протеста, като уточни, че синдикатите искат да запазят добрите си взаимоотношения с политическо ръководство, Министерски съвет и Народното събрание.

„Просто искаме да бъдем чути най-вече. Вече искаме и да бъдем разбрани. И най-голямата ни болка — не искаме да бъдем лъгани“, каза в заключение Димитър Хайтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
8
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Ако не са доволни да напуснат и да хванат пътя за Европа,само да обявят местата за половин час ще се наредят сумати хора,които няма да хленчат. За да влезнат да работят там търсят връзки,дават пари-след като си вземат безсрочния договор лаят,защото вожда-боко така им нарежда
23
1
 
8
 
! Отговори
Хахо хохо преди 1 година
Още римската империя са го измислили 20 години служба в армията и полицията и пенсия. След това само най доказалите се и с богат опит могат да останат ,но това са единици.а не 7000 лапачи.Хем пенсия хем заплата.Държавата , закона и престъпността боли ги фара .За младите хора остават терминал 2..
22
1
 
13
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Аз за един приятел питам! Как служители на МВР на 50 60 и 70 години ще гони престъпници на 20 25 30 години! Смях
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За четири месеца правителството изхарчиха парите на държавата и останаха с резерви за един ден напред. Кабинетът се занимава с щедри харчове, трупа дългове, дефицити, това не води наникъде, а тези тръгнали да искат увеличение на заплатите си. Хахаха
20
3
 
4
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Къде са тръгнали без -О.К на Черепов?
19
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Да се променя закона! Всички затворници и затвори на самоиздръжка! Колкото заработи затворника, толкова да яде, за ток, за заплата на надзорника и за издръжка на затвора! Така всички индивиди в тази система ще станат полезни! Затворниците няма да се изхранват от данъците на жертвите си, а надзирателите ще имат стимул да карат затворниците да работят! Останалото е просто хвърляне на пари през балкона на ало измамниците!
18
7
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
Тези милиционери, знаят само да рекитират данъкоплатеца.Първо реформи.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашков няма смелост да махне всички служители около-7000 които са на заплата и пенсия едновременно а отделно цивилни по на 65-70год.и те необезпокоявани продължават да си цоцкат държавната хазна докато са живи,това е живата истина в МО и там положението е същото.До кога няма незаменими,но трябва някой с топки да го направи,защото гарван гарвана око не вади....
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Ники михайлов пидирунгела протестира с тупана
15
1
 
22
 
! Отговори
РиФоРмА преди 1 година
Вън служителите с пенсия и заплата Вън Вън Вън
14
4
 
6
 
! Отговори
Обява от преди 1 година
"Частна охрана" ООД-"Търсим,набираме и намираме охранители.С предимство бивши военни,полицаи,пожарникари и съдебни охранители.Работно време 24/7,заплащане от време на време,защото шефът е на почивка в Гърция или Турция,и не му дреме!За профсъюзи,бонуси,социални придобивки,помощи и облаги забравете,за глад,студ,мраз и лишения забравете!Обещанията,лъжите и измамите на боса са по-големи,от тези на Б.Р.,на когото сте все още подчинени!Така,че заповядайте при нас младежи!!!
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да подават оставка и на борсата.от нашите данъци ги хранят
12
1
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Ама си искат Рашков , защото не смее да махне 6 000 пенсионери от МВР.
11
3
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Когато някой каже реформи , значи е намислил да разруши нещо. А иначе кой и за каквито реформи да говори , става въпрос за пари.
10
8
 
8
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 1 година
Да се разформирова МВР абсолютно излишно им плащаме заплатите,а те само щавят народа.
9
10
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Лъжа е че парите на служителите в мвр и полицията са малко.
8
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Всички който са в системата знаят че точно профсъюзите съботират промените и реформите.И играят с мутрите в мвр.
7
8
 
13
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
Как е възможно, хора които са първа категория труд да имат право на профсъюзи и стачки ?!?
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактите сочат, че няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ милюполюцай или родата им и това е при условие,че се прикриват един друг, тоест научаваме само за големите смръдни, представяте ли си какво е реално? Но да скимучат за пари,нямат равни,все едно някой насила ги е карал да работят това,а те всъщност със зъби, нокти и връзки драпат да се уредят на хранилката. После почват да мрънкат.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносните ментата- деца на комунисти, се провалиха с гръм и трясък. Заради тях Байдън смени Мустафа, която ни ги натресе, от нищото. Която върна комунизма в България, с Рашков, Гечев, Нинова...