600 души се нуждаят от кръвопреливане всеки ден

Какво е да дариш кръв
Обновена: 14 юни 2022 16:03 | 14 юни 2022 16:02, Петя Славова
7
600 души се нуждаят от кръвопреливане всеки ден
Снимка: БГНЕС

"Българският червен кръст е създаден преди 144 години, тази организация е създадена от народа, за да служи на народа", заяви пред БГНЕС д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Националния съвет на БЧК. Тя каза, че има близо 600 души, които се нуждаят от кръвопреливане всеки ден и тук тяхната роля и участие са много важни.

Още по темата

Д-р Надежда Тодоровска благодари за получената благодарствена грамота от Националния център по трансфузиционна хематология. Тя каза, че грамотата е отправена към ръководния орган на организацията - Националният съвет на БЧК.

Доброволецът на БЧК Андрей Асгал заяви пред БГНЕС, че от това, което той вижда от свои познати има доста хора, които да даряват. "Защото има одухотвореност от това да дариш кръв и да спасиш човешки живот", каза той.

Самият Андрей не дарява кръв в момента поради здравословни проблеми, но се радва, че все повече хора проявяват интерес към инициативата.

Един от участниците, който беше награден за активно участие е Иван Любенов. Той разказа, че за последните 10 години е дарил кръв повече от 30 пъти. За него кръводаряването не е просто кауза, а и нужда. Той иска да помага на всички хора в нужда и отправи послание: "Дари кръв, спаси живот".

По случай Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, Националният център по трансфузиционна хематология (НЦТХ) и Българският червен кръст проведоха тържествена церемония в аулата на НЦТХ. По време на нея бяха отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Участниците бяха наградени от д-р Надежда Тодоровска и от директора на Националния център по трансфузиционна хематология д-р Николай Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 година
Досега не се е случвало да ми вземат кръв с нещо различно от еднократна игла. Ако така се пренася СПИН значи сме открили нова медицина.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След всяка една ваксинация трябва да минат 3 седмици за да дариш кръв. Това е!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в украйна се лее и хаби кръв на поразия, а тука не моим една кофа да напълим за нуждаещите се
3
4
 
4
 
! Отговори
дарявай смело преди 1 година
До Юрген БертлийскиЗа да ти докарат СПИН трябва да ти вкарат в тялото нещо, а не да ти изкарат. Едно обоцкване нищо не може да ти докара. СПИН се разпространява най вече при полов акт между хомосексуалисти, или при наркозависими ползваши едни и съши спринцовки.
2
4
 
2
 
! Отговори
неваксиниран преди 1 година
Изрично ме питаха като дарявах кръв тая година, ваксиниран ли си за Ковид, защото ако си, не можеш да кръводаряваш..
1
12
 
3
 
! Отговори
Юрген Бертлийски преди 1 година
Да бе, да ми докарат СПИН. Никога не съм давал кръв, нито ще дам, нито искам да ми дават.