Проф. Тагарев: България може да бъде отклонена от европътя

Анти-НАТО и анти-ЕС настроенията у нас се засилват, призна той
18 юни 2022 07:49, Анисия Иванова
138
Проф. Тагарев: България може да бъде отклонена от европътя
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската армия се нуждае от специализация, съгласувана със съюзниците, от преодоляване на острия недостиг на кадри, както и в инвестиции в технологично обновяване. Тезата, че България трябва да бъде неутрална на фона на войната в Украйна е изцяло и единствено в интерес на Кремъл, хибридната война срещу България ескалира и имаме сериозни основания да се съмняваме, че страната ни може да бъде отклонена от "нещо, което смятахме за абсолютно гарантирано - европейски път на развитие, демокрация, върховенство на закона". Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

За да подходим по-принципно към превъоръжаването на България, първо трябва да направим програма с поне 10-годишен хоризонт и да има инвестиционен механизъм - всички проекти да са остойностени цялостно - не само да се купи техника, но и всичко друго, което върви с нея.

Българската армия трябва да притежава някои базови способности, но и да има и специализация, която да се договори със съюзниците, защото трябва да си разпределим отговорностите. Ние почти не си говорим едни с други. Трябва заедно със съюзниците си да гарантираме отбраната си, защото ние няма как да развием целия спектър, заяви проф. Тагарев.

За представения доклад за състоянието на българската армия от страна на Министерството на отбраната гостът каза, че констатациите не са благоприятни, но “две неща се набиват на очи”. От една страна “имаме сериозни дефицити според изискванията и ангажиментите, които сме поели пред НАТО, а и пред Европейския съюз”. “Вторият проблем е с т.нар. ни "комплект”, тоест липсват достатъчно военнослужещи и то не в щабовете, а във войските, най-вече в механизираните мотострелкови бригади, които са нашата основна сила.

По думите на Тагарев става дума за над 20% “некомплект”, което значи, че липсват около 7000 военни от общо 37-хилядната ни армия. Той обаче добави, че от предходни доклади става ясно, че “некомплектът достига до 30%”. “Това е доста стряскащо число”, а основният проблем е в заплащането на военните - заплатата на един професионален редник е от порядъка на 1000 - 1200 лева.

Освен че трябва да се заделят необходимите средства за отбрана, поне 20% от тях трябва да се насочват към инвестиции в нови способности - ново въоръжение и технологии, системи, оборудване. Трябва да имаме подход, който се основава на  дългогодишна програма за общо инвестиране и технологично обновяване от 20%. Вместо това от много години се търси решение година за година.

Относно срещите в базата Рамщайн гостът каза, че те са заявени като регулярни и целта им е да координират военната помощ към Украйна. “Някои страни вече предоставят тежко въоръжение, но все още бройките са много малко в сравнение с нуждите. Русия в момента разполага с 10 пъти по-голяма артилерийска мощ. Украйна няма с какво да се противопостави”, каза гостът. Той припомни, че на този фон искането България да предостави старите си 50-годишни системи е било посрещнато със силно негативна реакция.

Анти-НАТО и анти-ЕС настроенията в България категорично се засилват, призна Тагарев. “Мислех си, че с началото на войната, че тези съюзници ще се скрият, защото ситуацията е ясна - имаме един агресор, който преследва своите имперски цели и унищожава един независим, суверенен народ, който иска да бъде свободен и да живее без да му се бъркат във вътрешните работи. Но не се скриха”.

“Първите седмици поне имаше баланс между гледните точки и след това отново възстановиха своето превъзходство. Имаше изследване, че в онлайн медиите руската пропаганда е нараснала десетки пъти. Русия следва своите интереси с всички възможни средства, включително местни проксита, които за съжаление са предостатъчно, а някои от тях са представени в парламента. Кремълският интерес се представя и в Народното събрание, и в държавната власт, че и в управляващата коалиция”.

Тезата, че България трябва да бъде неутрална, е изцяло и единствено в интерес на Кремъл и няма нищо общо и с моралната позиция и с българския интерес, категоричен бе събеседникът. “Ние единствени с Унгария, двете най-корумпирани страни в ЕС, стоим на такава позиция и тя се представя от Президент, от вицепремиер, от парламентарната трибуна, от медиите. Появяват се нови политически проекти, които се стремят да търсят подкрепа на антиевропейска, антизападна основа. В същото време целият демократичен свят, всички страни, включително граничещи с Русия и с райони с руско население, за които има непосредствен риск за сигурността, подкрепят Украйна с всичко, което могат.

Руската пропаганда успява да влияе на българското общество по много начини, обясни професорът. “За това се казва “хибридна заплаха”, защото става думи за влияние икономическо, финансово, политическо, медийно, културно, религиозно (чрез църквата и приближени), но смазващият механизъм е корупцията”.

"Определено имаме сериозно основание да се притесняваме от възможно отклонение на Българя от нещо, което смятахме за абсолютно гарантирано - европейски път на развитие, демокрация, върховенство на закона. По този си път имаме проблемите, които не се решават лесно, но поне ориентацията не беше поставяна под въпрос. Сега имаме сериозни основания да се притесняваме".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
колко трябва да си *** за да бачкаш за..копейки?да работиш против Народа си манипулиращ го с несъщестуващи ценности,в съюз с мафията дпс-гроб...копейкин и руските служби опитват да наложат "рашистки"ценности",страхливите българи...ще ви изпратим сармат...приятелски..те така и приятелски рашите убиват възрастни хора и жени и деца в Украйна...от "любов",така "обича"раша,правени опити да купят обслужват...некачествен...утре/днес/ България пред Парламента да им го покажем,Братя...България нази гледа
108
4
 
5
 
! Отговори
Сатанаил преди 1 година
Явно че е започнало вече пълното унищожаване на страната ни, с помощта на платени краварски шпиони /Банкяра и Кирчо/ по върховете на власта.Започна се с газа, ще продължи с електроенергията, водата и храната. И когато местното ни население бъде изтребено или прогонено, ще могат спокойно да дойдат тук джалатите от АЗОВ и ДЕСЕН СЕКТОР за да си основат . . .новата държава !Защото от старата им, няма да има и помен !?
107
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един дървен философ
106
11
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Никога повече раша в България!!! България избра ЕС!!! А вие започнете да си затваряте устата ***, щот кат идете в раша ще е така...никакво право на мнение! Ще има кой да мисли вместо вас...както е и в момента!!!
105
10
 
14
 
! Отговори
Юри Дългоруки преди 1 година
Русия е велика Пак ще бъдем под нейно крилоРусофобите ще бъдат изритани в Сибир на почивка
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така!
103
10
 
8
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 1 година
Руските сви нари у нас--СЪЩО!Управляващага коалиция ПП е дълбоко лицемерна и подла, защото всъщност, произхождат от недрата на БКП/ДС! Утре , като нищо ще завъртят *** към Русия и затова трябва да паднат в сряда!
102
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите да си вървят в кравестан бе
101
7
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Европейските *** надигат глас щото имат СВОБОДА, *** кат бяха само *** преди 1989г. си траеха като мишки!!! Е и това ако не е ЛИЦИМЕРИЕ!!!
100
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой да брани Християнството...хахаха Тези, които години наред ни забраняваха да влизаме в църква ли? Да, Българите им дадохме писменост и вяра..ФАКТ! А БЪЛГАРИНА САМ Е ОПАЗИЛ ВЯРАТА СИ!!! Стига манипулации...стига глупости! И спрете да използвате Българската Светица Ванга!!! Точно раша я опорочава!!!
99
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова беше шеф на Россотрудничество , и не случайно е точно тук, да брани Християнстовто по тези земи, тъй като ние нямаме армия и финансови инструменти да ударжаме натиска на някои сили за тотална ислямизация , и то от тази в стил Ислямска държава, затова и Ердоган посочи именно новите кандидат-членове за Нато, че поддържат тероритични клетки, има големи планове за нашият регион, но добре че руснаците удържат , и Ердоган не е турският лидер,който щепусне безконтролно бежанци
98
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското културно наследство е в основата на културата на Русия,тук е пълно със свети места, църкви, нарочно не ги полуляризират извън туристическа гледна точка, тук сме люлката на истинското Християнство, затова и са се били за Освобождението на тези Свети места,не случайно и Ванга е толкова почитана,още повече че е изключително точна. Русия не е просто Русия, това е Федерация на различни народи, които се уважават като култура и работят за взаимен просперитет на база на християнски ценности
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми така е, ама като се стигне до важни решения Ганко е мазо()хист. После целия свят му е виновен.
96
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89"копейкин не го канят в нито една ЕС страна.." - и какво като не го канят? Ако го канеха пол'юции ли щеше да имаш? Мен ме интересува дали защитава свободата и независимостта на България.
95
2
 
2
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
Е ти явно или си в азия или си на луната...хахаха
94
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 107 ЕС е сбирщина от чиновници и политици гледащи как да приберат повече пари нямащи нищо общо с Европа и европейски ценности. Да не говорим че повечето са "мотивирани" от САЩ. ЕС също не е Европа и това че са те излъгали да си мислиш така е твоя битка.
93
6
 
22
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
И генетично и териториално България е Европа. А от 2007г. БЪЛГАРИЯ стана членка на ЕС!!! Малко си чел!
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 104 - Не, България не е в Европа. България е на уникално място на картата и винаги е била тук и ще си остане тук. България не е Европа или Русия или каквото и да било. И когато го осъзнаеш, тогава може и да почнем да се разбираме. Но ако си мислиш че трябва да избираме между Европа или Русия значи отказваш да видиш нашата реалност каквато е била винаги.
91
15
 
15
 
! Отговори
черния преди 1 година
Проблемът не е в това, дали България е в ЕС и НАТО, а в това, че българското население е необразовано, некултурно и недисциплинирано. Поради това бедно и измиращо. Пък дали сме НАТО или не сме, все тая. Ако излезем, от последните в Европа, ще станем средна ръка из между Молдова, Босна и Киргизстан. Тъпите страдат и това е!
90
16
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сега убедихте ли се че без референдум не става 30 години обществото е разделенона мен нато и ес не са ми донесли нищо добро видяхте след 77 години мир сащотвориха воина на русия за нов световен ред ама няма да стане без русия китаии индия само впк на сащ спечели напълниха гушите и вече не могат да преглъщат