40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент

Очакванията са за нов кабинет на ПП, а не на ГЕРБ
115
40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Още по темата

 
Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от „Галъп Интернешънъл“.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят.

 Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори. Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.
 
По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.
 
Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
1
 
! Отговори
do 89 преди 1 година
имало инфлация Навсякъде. това навсякъде е валидно за хората които ги полита и не са излизали от бг последните година две. попатувай този месец до германия франция и белгия примерно и виж инфлацията им как е като нашата
77
10
 
5
 
! Отговори
Вера преди 1 година
До истинаЗа 6 месеца какво очаквате да се види?!След години кражби е цяло чудо ако нещо се оправи за 6 месеца. Инфлация има навсякъде, просто доходите ни са смешни. Свалиха ги най-корумпираните, защото им разкриха схемите.
76
4
 
5
 
! Отговори
.. преди 1 година
искаме единствено името Кирил да остане свързано с Кирил и Методий и като българско име това искаме и избори на есен
75
4
 
11
 
! Отговори
истина преди 1 година
За 6 месеца нищо добро не можа да направи това правителство. Но за 6 месеца много лоши работи направи - огромна инфлация, високи цени, постоянни лъжи, насади омраза между партии и народ, не победи корупцията, но бързо се корумпира. Нагли но пак власт искат.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сички искат но няма кой да го гласува. ИТН ако се дръпне пак и и ще падне. Освен това Петков, Василев и Минчев ще останат в ПП и НС и ще командват дистанционно новия премиер на ПП.
73
0
 
7
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Страна работа,50% искат избори но на изборите ходят 28%
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асен отказали на Радев да идат за консултации. Хахахахаха
71
2
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ТЕПЪРВА ЩЕ РАСТЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА И НА БЕНЗИНА! ОТТАМ - И ВСИЧКО ОСТАНАЛО! ГОТВЕТЕ СЕ!
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става след хилядите лъжи,които Кирчо изрече...хората са объркани.След 1-2 седмици ще се осъзнаят и ще се ориентират.
69
1
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ЖЕЛАЯТ ПОВЕЧЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 30Г. ТЕ РАЗСИПАХА РОДИНАТА НИ,ОКРАДОХА ВСИЧКО ПОСТИГНАТО ДО 1987Г.КОЕТО НЕ МОЖАХА ДА ОКРАДЪТ ГО РАЗРУШИХА.СЕГА ВНИСАМЕ ДОРИ ЛУК,КАРТОФИ И МАГДАНОС.СТАНАХМЕ ПОСЛЕДНИ В СВЕТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ.
68
1
 
7
 
! Отговори
миш мош преди 1 година
65.2 % смятат че правителството заслужава загубата от вота на недоверие, но в същото изследване 57.9 % този парламент пак същите трябва да съставят правителство. Демек искат ПП но нямат желание да правят пак правителство. Страхотно изследване.
67
5
 
3
 
! Отговори
Хванах... преди 1 година
...мускулна треска да ходя да гласувам. Всяка година по 5 пъти. Айде укротете се вече малко, а?
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение кой ще е стига да не са Кирчо и Кокорчо с тяхната антибългарска политика,която накара и хората по между си да се карат,за да не виждат как ги крадат.Тяхното мото беше "Разделяй и владей".На следващи избори ще отида да гласувам задължително,защото тези за малко щяха да ни вкарат във война и да станем пушечно месо.
65
3
 
11
 
! Отговори
Фалшиви Новини преди 1 година
от Купените Медии - Няма Българин, който да НЕ Иска Избори! Какъв Избор имаме - да чакаме Бензина да стане 10 лева, ли?!
64
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Още като видях как е написано заглавието с грешки правописни.пунктонационни и ....не ГА ПРОЧЕТАФ!
63
3
 
4
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Машините вече да програмирани да спечелим, отиваме на избори
62
3
 
8
 
! Отговори
aaa БЕЗ ТЕЗИ лъжи преди 1 година
Хич не лъжете с проучвания, изчезвайте, дим да ви няма лъжци такива. Направихте държавата шуробаджанащина. Жената на тоз и ония, любовници с 14к и т.н. Ние очаквахме млади надежди, те дойдоха гладни, държани на въже крадци и лъжци. За нула време потънахме в дългове, ядем пием една година, на никой не му се работи вече. Дъжавата ще ни храни с популисти, ДА, ама комунизъма свърши и не искаме да идва отново ЕЙ. Защо не направихте демократична БИЗНЕС СРЕДА, ние щяхме да се оправим, защо Популизъм?
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65 баба мара. Искаме отново да ни управляват морални хора като Ахмед Доган, който вече 30 години разпределя порциите. Харесва ни как България се развива през последните десетилетия, защо да променяме нещо? Болниците ни са с топ обслужване, хората в БГ имат най-висока продължителност на живота, пътищата ни са на световно ниво, администрацията е супер ефективна и всичко това е, защото през последните 30 години определени обръчи от фирми около ДПС не са откраднали и лев. Защо да се променяме?
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН Пеевски си ги купи, според мен следващият ще е Костадинов, затова се отказах да гласувам и за него. Те си опекоха работата да върнат ГЕРБ, защото народа е *** и злобен, а предлагане няма, или и да има вече е подкупено. Тук вече гласуваме, коя външна държава да ни управлява - Русия, САЩ или Турция. Сами си правете изводите, какво ще избирате.
59
3
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
оставка и нови избори аморални хора няма да ни управляват на тези избориотиваме за гъби а на следващите 2023 г ще го мислим когато видим какво еизложено на сергията