Езиковед: При политиците ни често наблюдаваме реч преди мисълта

Агресията и цинизма в думите им показва ниско възпитание и бедна езикова култура
27 юни 2022 19:43, Анисия Иванова
24
Езиковед: При политиците ни често наблюдаваме реч преди мисълта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очакваме от българските депутати, най-представителната извадка от народа, да проявяват повече уважение към българския език, към опонентите си в парламента, които изразяват други политически идеи. Агресията и вулгарността в речта на българските политици показва ниско възпитание, бедна езикова култура, неуважение към опонентите и всички нас, като граждани, коментира доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние вече имаме представителна извадка на това как през годините българските политици се обиждат и каква лексика използват в общуването помежду си. Изводите, до които достигаме, са, че агресията на уличната реч, циничните употреби се увеличават. И тази тенденция не спира да се задълбочава през годините".

В социалните мрежи мненията могат да бъдат най-различни, каза Миланов. "Социалните мрежи позволяват това. Нормално е, когато едно политическо ядро твърдо вярва в своята политическа партия, да се радва на подобен тип употреби [на агресия и вулгарност]. Но ако стигнем дотам, че политическото да надделее над това, което е определящо за една държава - културата, възпитанието, езикът, речта, която изразява ценностната система, това е само началото на една словесна война. Защото другите ще им отговорят по подобаващ начин".

Още по темата

"Какво правим чрез речта - не се доближаваме един до друг, а се обиждаме и ставаме една непоносима нация. Това е плод на политическото мислене и на политическите пристрастия. Речта е надпартийна. Тя е белег за култура, за едно европейско гражданско, комуникативно общество, в което можем да изразим мислите си със силата на езика. Не е нужно да стигаме до най-ниските регистри, за да се харесаме на някоя политическа агитка", обясни гостът.

Относно причините за подобни залитания гостът каза, че това се дължи на напрегната ситуация, но и "защото през последните години не се изгради висока политическа култура". По думите му ораторските умения и адекватната реч не се учат в университета и дори в най-добрите политически образователни институции.

"Това трябва да е създадено много по-рано - още в семейството и в училището. Ако човек в публичната реч допуска отклонения или не може да формулира теза, това не е въпрос на това какво е учил, а на автокорекция - да обърне внимание, да се консултира със специалисти и да не допуска такъв вид отклонения", хоясни експертът.

При публичната реч, дори в най-добрите образци, които сме наблюдавали, никога не се подхожда без подготовка, добави гостът. "Например Маргарет Тачър никога не е излизала да говори неподготвена - 45-50 минути е упражнявала своята реч".

"Ние използваме речта като моментно състояние. Много често у политиците наблюдаваме реч преди мисълта - необмислена реч. И това много ясно се долавя. Не е въпрос, нито на училище, нито на образование, а на интелигентност, на усвоени навици, на прочит на много книги, с които човек добива богата лексикална култура. Всичко това е въпрос на натрупан опит, защото в повечето ситуации на публичната реч ние използваме говоренето, като спонтанен процес, а всъщност говоренето трябва да бъде [прецизно]".

Има ли български политици, които говорят умерено? Има ли политически фигури, които са инициирали "силни дейности в подкрепа на българския език и българистиката" и кои са те"?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Единствените политици при които наблюдаваме мисъл преди речта са от ВЪЗРАЖДАНЕ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Минус преди 1 година
Някой любител и поддръжник на новите произношения цъка минуси хахахаИ да цъкаш минуси все тази. Елита на обществото трябва да говори правилно, да се държи възпитано и тн. Ама не сме случили на елит..
8
0
 
5
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 1 година
Аз често наблюдавам при нашите политици реч без всякаква връзка с някаква мисъл
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои политици въведоха мекането за модерно... правимЕ това, правимЕ онова... Дори не си дават сметка, че при такива високи позиции трябва да са на ниво. Пази боже, сляпо да прогледа е казал един светъл български ум.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този езиковед първо да преброи колко нови думи сътвори Киро, плод от дислексията и хиперактивноста, от които страда излаза на екс премиера!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха Гугъл се бъзикикаа и пуска коректор на думи. Ще се опитам да задам отново въпрос. Извинявам се.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този езиковед първо да преброи колко нови думи сътвори Киро, плод от дислексията и хиперактивност са, от които стара излака на екс премиера!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо има ли мисъл в това малоумно царство Чалгария? Вие си говорите и правите политика без разум. Разумните хора са измислили Атинската пряка демокрация, а вие сте измислили Абсолютната парламентарна маймунархия, която наблюдавате в момента в парламента на царството ви Чалгария.
2
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Любимо ми е вместо НИЕ. , повечето казват НИЯ. Направо припадам. И още един куп подобни произношения все едно българският език им е чужд.
1
2
 
12
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Поне 80% от политиците няма да покрият критериите за средно образование ,а за парвоговора - 95%!!!