Комуникацията между партиите отчуждава хората

Шансовете за съставяне на кабинет са минимални
27 юни 2022 11:53, Анисия Иванова
3

Шансовете за съставяне на кабинет са минимални и по-скоро в рамките на оптимистичното желание. На това мнение е управителят на "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.

В студиото на "България сутрин" тя заяви, че множеството условия на партиите не са проблем, но се превръщат в такъв, когато се позиционират като категорични "червени линии".

"Един от основните проблеми да се сформира правителство в рамките на този кабинет е прекалената персонификация на условията на партиите. Тя пречи да се проведат нормални разговори за политическа коалиция", каза социологът.

Още по темата

По думите на Петрова много голяма част от хората проявяват интерес към политическите събития. От друга страна, начинът на комуникация между партиите продължава да отчуждава хората от този процес.

"Има опасност при следващи предсрочни избори да станем свидетели на много ниска избирателна активност. Защото хората са доста разочаровани от начина, по който техните политически представители се държат. Разочарованието от политическите сили е доста сериозно", посочи управителят на "Алфа Рисърч".

Геновева Петрова не вижда нови мнозинства в този парламент след падането на правителството. А всички временни решения и обединения били конюнктурни. Този парламент не може да роди ново устойчиво мнозинство, убедена е тя.

Според нея не трябва да гледаме на заявката на ДБ за общо явяване на изборите с "Продължаваме промяната" като на факт.

"Избирателите на ДБ и избирателите на "Продължаваме промяната" са твърде сходни, което прави двете формации доста близки като политическа подкрепа. Не бих казала, че такава идея е лишена от логика, но много зависи под каква форма ще се реализира. Да не забравяме, че ДБ също е коалиция от партии", обясни Петрова.

Политологът Теодора Йовчева коментира пред Bulgaria ON AIR, че дали ще се явят заедно на избори много от вътрешните калкулации на двете партии. Тя се съгласи, че персонификацията показва голяма незрялост. По думите ѝ демокрацията трябва да представлява гражданите чрез идеи, а не чрез конкретна личност.

"Тези условия са малко странни и нелепи. Със или без тях няма да се сформира кабинет в рамките на това Народно събрание. Много рисково е с третия мандат да се създаде правителство, отново ще стои на трикрако столче с леко счупено краче. Заявките на партиите ясно показват, че се отива на предсрочни избори", подчерта Йовчева.

Според нея в следващия парламент ще наблюдаваме две линии на противопоставяне: проевропейски срещу националистически лагер; корупция - антикорупция, статукво - антистатукво.

"Къде ще се позиционира БСП е много ключов въпрос за нейното развитие в дългосрочен план и за конфигурацията в парламента. Не може да се каже, че протестната енергия е изчерпана. Това лято ще видим сериозна протестна вълна. Политическите сили или ще трябва да пресекат тези линии, или да се самозатворят в лагерите си", смята политологът.

А Петрова е на мнение, че всичко случващо се в последно време е върнало част от симпатизантите на "Продължаваме промяната" и темата за борбата с корупцията. ГЕРБ пък са успели да задържат привържениците си от ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Рум.Рад. преди 1 година
Нови избори са варианта да влезе Янев и нека влезе. Нека има дебат, нека да се чуват повече мнения и да се защитават повече народни интереси! Нали това е демокраци. Жалко за Възраждане ще ми липсват, както и ДБ, но ситото на народа.. ще бъде наистина мнго интересно. БСП със 6,5 %, ИТН 12%, ГРОБ 18%, ДПС 18%, ПП 18% и 20% за Янев...Ами това е..
1
1
 
3
 
! Отговори
вижда се преди 1 година
Ама герб и дпс не са партии ,а мафиотски групировки !!!