Биещ се за Украйна българин: Войната е сблъсък на цивилизации

Четирима души от батальона на Иван Калчев са загинали
29 юни 2022 09:35, Нели Христова
27
Биещ се за Украйна българин: Войната е сблъсък на цивилизации
Снимка: Facebook

Първата ракета ни атакува на третия ден след пристигането ми. Удари в съседна сграда, веднага се евакуирахме. Звукът беше като нископрелитащ изтребител. Това разказа българинът Иван Калчев, който е доброволец във войната в Украйна пред NOVA.

Да участва във войната за него е дълг. Може би съвременното общество е забравило понятия като дълг, чест, жертвоготовност, смелост. Аз съм редник в украинската армия. Плащат ми точно толкова, колкото на всеки друг украински войник – издръжка плюс добавка затова, че сме на фронта”, поясни войникът. И допълни, че преди да замине за украинската държава не е имал военен опит.

„Не съм бил и в казарма. За радост имаше кой да ме подготви професионално. Отидохме трима българи”, каза още Иван Калчев.

Представите ни за войната, които са изградени от филми, са абсолютно неверени. Фронтовата линия обхваща нашата артилерия и тази на противника. Навсякъде в тази зона можеш да умреш”, допълни войникът.

До момента от неговия батальон са загинали четирима души. „Двама ги познавах само по физиономия, с единия бяхме по-близки. Сутринта преди да го разкъса снаряд, пихме кафе заедно. Нормално е човек да се страхува”, каза още Калчев.

За него  войната е „сблъсък на цивилизации”. „Украйна е една прекрасна страна. Тя изглежда по-европейски от България твърде често. Руските войници живеят в примитивни условия - без хигиена, ценности, дисциплина. Изоставят си позициите при най-малката опасност”, коментира войникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари