Доц. Христев: Българската политическа система е в тежка криза

Има нелоялен подход при прилагане на Конституцията
29 юни 2022 15:17, Анисия Иванова
0

Има ли нарушение на Конституцията с решението на президента да не проведе консултации с две от партиите?

"Нарушение на Конституцията едва ли може да кажем, че има. Излезе се извън очертаната традиция на прилагане на съответните текстове от Конституцията. "Продължаваме промяната" и БСП не се отзоваха, когато бяха поканени на консултации. Президентът реши, че няма да ги чака. Не се е случило нещо притеснително от гледна точка на правната уредба", каза преподавателят по европейско право в Софийския университет доц. Христо Христев в "България сутрин".

По думите му и от двете страни в случая виждаме не докрай издържан в духа на лоялното сътрудничество подход при прилагане на Конституцията. А президентът Радев няма конкретен срок, до който да връчи първия мандат за съставяне на нов кабинет.

Още по темата

"Забелязвам някакво бързане да се проведе тази процедура. 7 дни има първата политическа сила след връчване на мандата, за да отговори дали ще бъде успешно осъществен. Ако се отговори, че мандатът е успешен, президентът внася предложението в НС, което обикновено става в няколко дни, до една седмица", обясни доц. Христев пред Bulgaria ON AIR.

Ако и трите мандата не бъдат реализирани, то трябва да се разпусне НС, да се насрочи дата за избори и да се назначи служебен кабинет.

"Апелирам да очакваме, че ще има отговорно отношение на различните субекти на този процес. Да си дадем сметка, че българската политическа система се намира в тежка криза, която заплашва устоите на самия конституционен модел", каза още доц. Христев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари