КЕВР реши: Скок с 30% на парното и топлата вода от днес

За София поскъпването е едно от най-високите - 40%
Обновена: 1 юли 2022 19:16 | 1 юли 2022 19:12, Анисия Иванова
198
КЕВР реши: Скок с 30% на парното и топлата вода от днес
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което цената на топлинната енергия за битовите потребители за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. ще бъде увеличена средно с 29,73 % за цялата страна, съобщиха от комисията.

Най-голямо е увеличението на топлоенергията  в Разград -  43 на сто, а най-малко в Плевен и Бургас - 11 процента.

За София поскъпването е едно от най-високите и е с 40 на сто. С процент - два по-ниско от това за столицата е увеличението за Пловдив, Варна и Перник.

С 33 на сто се вдигат цените в Сливен, а между 18 и 27 процента по-скъпа топлоенергия ще плащат във Враца, Велико Търново, Русе и Габрово.

Ето и решението на КЕВР, публикувано на интернет страницата на ведомството:

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД утвърдената цена остава 137,86 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 39,99%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 137,66 лв./MWh, при сегашна цена  99,55 лв./MWh, което е изменение с 38,28%    Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 38,88%  и става 136,51 /MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.   

Утвърдената от регулатора промяна е близо 10% средно по-ниска от предварителните разчети на регулатора, които предвиждаха увеличение с 39,26% и значително по-ниска и от исканото средно 123,58% увеличение от енергийните дружества. В окончателното си решение КЕВР констатира и взема предвид няколко допълнителни обстоятелства: първо, топлофикационните дружества, които използват газ ще получат компенсации от Правителството и през месец май, второ, някои от дружествата са потребили реално по-малко количество газ през пролетта на 2022 г., а от друга страна за някои топлофикации са констатирани по-ниски реални разходи за гориво.

КЕВР предприе извънредни мерки, за да адресира извънредната ситуация с цените на горивата и да подпомогне битовите потребители за предстоящия отоплителен период. Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези потребители чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този начин те няма да се налага да заплащат цени за парно в размера, поискан от топлофикационните дружества.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисииТези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна посочените два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. За „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „Топлофикация Плевен“ – този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца“ – 83,08%, за „Топлофикация Перник“ – 81,68%. При останалите дружества делът на природният газ и въглеродните емисии  при формирането на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021 - май 2022г., топлофикациите са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ по последни изчисления натрупаният дефицит е в размер на около 332 млн. лв. за изминалия  период. 

Комисията очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на приетите на 29.06 от Народното събрание мерки, с които от 20% на 9% се намалява ДДС върху цените за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Според разчетите в резултат на това средното увеличение на топлинната енергия за бита ще бъде намалено от 29% на 18%. Намаляването на ставката ще се отрази благоприятно и на разходите на нестопанските потребители за доставки на природен газ. Приетата законова промяна за освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия за бита.

Решението на Комисията е взето след предварително проведени открито заседание и обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни - Омбудсмана, БТПП, граждански организации и сдружения и др. В окончателното решение на КЕВР са отчетени всички предложения, направени по време на общественото обсъждане.   

На обсъжданията  експертите на Комисията защитиха прилагания метод на регулиране, тъй като в условия на голяма динамика на цените на суровините той е най-подходящ и дава най-добра възможност тези изменения да бъдат отразени. Разяснено беше, че определянето на прогнозните цени на природния газ и на въглеродните емисии за едногодишен период напред е след извършени симулации на търговията на фючърси на европейските борси. Заложено  е също, че по българо-гръцката връзка „Комотини-Стара Загора“ страната ни ще получава в пълен обем договореното количество азербайджански природен газ  от 1 млрд куб.м. годишно. 

Решението на Комисията за утвърждаване на цени на топлинната енергия за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. е публикувано на интернет страницата на регулатора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ей тоя сегашния хал, две лета подред, бая мат'риал се влачи да мo4a по паважа... ...сигур за това е желт?
79
1
 
31
 
! Отговори
Украинска шлюха преди 1 година
Каква прекрасна зима ни чака,олеле майкоооо
78
1
 
19
 
! Отговори
Прод промяната преди 1 година
Прогнозираха -6 лв за литър ще разберем скоро ако русия спре доставките кьм - бг
77
0
 
14
 
! Отговори
шуменец преди 1 година
айде, какво чакате, излизайте на паветата да крякате срещу кирчо и кокорчо - в шумен сме добре, нямаме парно, топла вода....
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
започва се ....
75
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто обявиха преди месец , че ще дават отстъпка по 25 стотинки, цените на бенизна от 3 лева станаха 3.40. Това е някакъв кошмар и на никой не му пука. Преди при 2..50 за литър имаше блокади на магистрали, пътища , а сега сладък сън
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеца и опуления вън! Незабавно!
73
3
 
26
 
! Отговори
Прод промяната преди 1 година
Скоро и за хляб няма да ви остават пари
72
1
 
26
 
! Отговори
dj преди 1 година
Ох , каква зима ви чака . Искахте промяна - получихте я .
71
1
 
20
 
! Отговори
Пак Гласувайте преди 1 година
за ПП, БСП и ДБ и ЕвроАтлантиците! а ГЕРБ вече са част от ПП, Тик Вун по цял ден дава речи в тяхна Подкрепа!!
70
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес отивам на бензиностанцията и чакам за 25 стотинки, ама ... Не само , че няма никаква отстъпка но и с още 5 стотинки вдигнали цената от миналата седмица. Тогава заредих на 3.53, а днес на 3.58.
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете го бай Тошо. Знаете ли как след години ще си спомняте как сте продължавали промяната и колко хубаво е било и после колко още по-хубаво е станало. Ще има голяма носталгия по Киро, че така ни подреди живота и ни донесе свободата.
68
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв скок на парното бре. Нали кирчо вампирчо каза че Азерската газ е по евтина от Руската. Или пак ни върза тенекията. Нищо аз вече купих пет тона Екологични Въглища и три кубика дръва свалих радиаторите и ги предадох на вторични суровини и сега с комшията пием за здравето на топлофикацията.
67
1
 
14
 
! Отговори
Прод промяната преди 1 година
Пьлнят ми душата ще дам глас за - подмяната да изгьрбят яко ония дето лежаха по паветата и пречеха на хората да отидат на работа техните фенове - нека сега мятат риба и яйца ако могат да си ги купят
66
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро *** и кокорчо са за затвора, но заедно с тиквун !!! Това нищо не е, ако само с това се размине, трябва да направиме хоро на жълтите плочки. Сега ще ви кажа най-черния сценарий. Русия си затваря посолството. гони нашите дипломати от Москва. След 1 месец, когато ни трябва ядрено гориво за Козлудуй (той може да работи само с руско), те не ни дават, АЕЦ-а спира, и тогава вече Киро и Кокорчо ще ги намериме и в Канада, а оная грозотия Лена .....ще бъде "общата". Стискайте палци да не стане....
65
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако закрият посолството и спрат за 3 месеца само лукойла за измислен ремонт, ще видите какво е дръвце и как и за 5 лева литъра няма да има никакъв бензин
64
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще усетите санкциите срещу Русия, това е само началото. Русия, Белорусия, Сърбия, Китай и др си имат много евтин газ. Русофобията скъпо се плаща
63
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа, Кирчо ви обеща 4 пъти по-евтина газ, а получавате 40% по-скъпо парно...ГЛАСУВАЙ РОБЕ И НА НОВИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПП!!!!
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха честито 40% увеличение на парното и топлата вода в София и от къде пари да плащаме такива надути цени на парно и топла вода? Заплатите и пенсиите да не би да са ни ги увеличили с 40%. Това не е държава и възнамерявам в най скоро време да се махна от гетото България
61
1
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
За тези, които нямат кинти да им кажа само да слушат Ицето Стоичков :))) Търкането се изтърка и затова да играят WinBet, за да си платят парното :)))