Скок на пенсиите от днес, минималната става 467 лв.

Максималната пенсия се вдига до 2000 лв.
10
Скок на пенсиите от днес, минималната става 467 лв.
Снимка: БГНЕС

От днес всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар. ковид добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г.

Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. - с включените 60 лева. Максималната пенсия става 2000 лева.

В резултат на промените се очаква през юли средната пенсия да нарасне до 666 лв.

Социалната пенсия за старост става 247 лв. Промяната ще доведе до нарастване с над 45% на пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават социална пенсия за инвалидност. По закон нейния размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

За хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 100% с определена чужда помощ социалната пенсия за инвалидност ще се увеличи от 272 лв. на 395,20 лв. За хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 91 до 100% размерът ѝ ще се повиши от 238 лв. на 345,80 лв. За хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на сто до 90 на сто социалната пенсия за инвалидност ще се увеличи от 221 лв. на 321,10 лв.

Увеличаването на социалната пенсия за старост ще повиши размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Сред тях са пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите, каквито получават близо 65 000 души. Добавката за чужда помощ за пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ се повишава от 127,50 лв. на 185,25 лв.

Националният осигурителен институт ще направи всичко възможно пенсионерите да получат увеличението на пенсиите си между 7 и 20 юли, когато е обичайният период за тяхното изплащане. Ако това не се случи, всички пенсионери ще бъдат компенсирани по-късно през юли или през август и разликата до по-високия размер ще им бъде изплатена, каза през тази седмица министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Би следвало увеличените пенсии да бъдат изплатени в началото на юли, посочи вчера пред журналисти в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев, след като парламентът гласува окончателно актуализирания държавен бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ехее та това са си цели 238 евра, цяло състояние, много добре
5
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Кой на каквото се осигурявал на времето това трябва да получава. Много Народ не е наясно с пенсионната система и пише глупости. Браво на ПП и БСП, които направиха всичко възможно за увеличение на пенсиите.
4
5
 
7
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Темата издава някой "качества" на българите - алчност, егоизъм и простотия и пълна липса на съпричастност към ближния и изобщо липса на усещане на общност после що има такава "държава" ами има такъв "народ"
3
8
 
1
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
При средна пенсия 666 лв. всички пенсии могат да влязат в диапазона 600 - 800 и така около 1 млн пенсионери ще се изкарат от бедност а тези пенсионери на който пенсиите ще се намалят от 200 на 800 вервай ми няма да умрат от глад. Знам какъв е аргумента против. Не струва. Ако някой много е работил то за да получава днес 200 лева пенсия преди 10 години е имал 1500 лева заплата и съответните смешни удръжки , тоест пенсиите днес се плащат от днешните работници не ми говори за заслуги ...
2
9
 
6
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Поредната брутална глупост на управляващата българска класа, тоя път "образована" в Харвард. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ МИН и МАКС ПЕНСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯ не да се увеличава, най малкото защото НАМА такава друга държава в света вероятно с 4 пъти разлика . Държавна пенсия е социална функция на държавата никой да не изпада зад борда не е награда кой колко е работил , ако си работил много и получавал големи доходи си инвестирал и заделял ДОПЪЛНИТЕЛНО! Напълно сбъркана "държава"! Тъжно да се гледа отстрани
1
0
 
1
 
! Отговори
mladej преди 1 година
smqqh