Вторичният пазар при имотите е изчерпан, продавачите качват цените

Експерт: Инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява
2 юли 2022 18:57, Анисия Иванова
54
Вторичният пазар при имотите е изчерпан, продавачите качват цените
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата половина на 2022 г. беше рекордно силна спрямо същия период на 2021 г. Трябва да се отбележи, че голяма част от новото строителство, което се продаде в предходните две години, беше вписано през 2022 г., отделно имаше много силен пазар. Огледите не намаляват, не намалява и сключването на сделки. Това заяви Невена Стоянова, управляващ директор на агенция за имоти у нас, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Стоянова инфлацията е фактор, който допълнително мотивира българите да инвестират парите си в имоти, а увеличението на лихвите от Европейската централна банка все още не е факт, така че не тревожи купувачите.

„Има малко недоверие в новото строителство, тъй като се наложи много от инвеститорите да коригират своите цени на продадени незавършени имоти – да ги индексират спрямо инфлационния индекс, което доведе до разклащане на „пазара на зелено“, отбеляза тя. Тя обясни, че търсенето на вторичния пазар е по-засилено.

По думите на госта продължаващият ръст в цените на имотите се дължи на търсенето, което изпреварва предлагането, както и на поскъпването на вложените материали.

„В момента вторичният пазар е абсолютно изчерпан, което дава предпоставка продавачите да могат да си позволят да искат по-високи цени на предлаганите имоти“, допълни гостът.

Стоянова отбеляза, че засега няма замразени строежи, в следващите три месеца не се очаква обемите на строителство да намалеят.

"Има накъде да растат цените, защото инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява. В момента, в който тенденцията се обърне – банките започнат да повишават лихвите и инфлацията се стабилизира, може би няма да има такова търсене“.

В София традиционно най-предпочитани райони остават Лозенец, Докторски паметник, Бояна, Драгалевци, стана ясно от разговора. Като пример за подценен район експертът посочи Банкя.  

Гостът разказа, че извън България купувачите на луксозни имоти традиционно залагат на Гърция, висок е интересът и към Дубай, където има предложения на софийски цени.

По отношение на доходността Стоянова посочи, че в София тя е в размер на 4-5%, има определени сгради и комплекси, в които достига 7-8%.

Гостът направи и прогноза за развитието на пазара, като краткосрочните ѝ очаквания са за достигането на ценово плато.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
31
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 година
имота става непродаваем, а живота на обитаващите го - ад.109
6
36
 
13
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини.
5
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавачите нека си надуват цените колкото си искат, но балъци вече почти няма. Днес четох статия, че има драстичен спад при търсене и купуване на имоти в София.
4
6
 
29
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
И аз това ди го мислех. Ще стане част от Велика Украйна, от Одеса до Иркутск ;)
3
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната платена (и пълна с дърти лъжи) публикация...
2
5
 
52
 
! Отговори
Нора преди 1 година
Надяй се коньо на зелена трява,сочна,тучна и по много!Глада от есента,ще направи имотния пазар-БУМ!Голям рев ще е това отлагане на гърмежа!
1
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега най перспективно е да се купи имот в Одеса. Сега са ниски цените но скоро ще стане част от силна държава и цените ще се утроят ;) Те така се прави пара от имоти .