Вторичният пазар при имотите е изчерпан, продавачите качват цените

Експерт: Инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява
2 юли 2022 18:57, Анисия Иванова
54
Вторичният пазар при имотите е изчерпан, продавачите качват цените
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата половина на 2022 г. беше рекордно силна спрямо същия период на 2021 г. Трябва да се отбележи, че голяма част от новото строителство, което се продаде в предходните две години, беше вписано през 2022 г., отделно имаше много силен пазар. Огледите не намаляват, не намалява и сключването на сделки. Това заяви Невена Стоянова, управляващ директор на агенция за имоти у нас, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Стоянова инфлацията е фактор, който допълнително мотивира българите да инвестират парите си в имоти, а увеличението на лихвите от Европейската централна банка все още не е факт, така че не тревожи купувачите.

„Има малко недоверие в новото строителство, тъй като се наложи много от инвеститорите да коригират своите цени на продадени незавършени имоти – да ги индексират спрямо инфлационния индекс, което доведе до разклащане на „пазара на зелено“, отбеляза тя. Тя обясни, че търсенето на вторичния пазар е по-засилено.

По думите на госта продължаващият ръст в цените на имотите се дължи на търсенето, което изпреварва предлагането, както и на поскъпването на вложените материали.

„В момента вторичният пазар е абсолютно изчерпан, което дава предпоставка продавачите да могат да си позволят да искат по-високи цени на предлаганите имоти“, допълни гостът.

Стоянова отбеляза, че засега няма замразени строежи, в следващите три месеца не се очаква обемите на строителство да намалеят.

"Има накъде да растат цените, защото инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява. В момента, в който тенденцията се обърне – банките започнат да повишават лихвите и инфлацията се стабилизира, може би няма да има такова търсене“.

В София традиционно най-предпочитани райони остават Лозенец, Докторски паметник, Бояна, Драгалевци, стана ясно от разговора. Като пример за подценен район експертът посочи Банкя.  

Гостът разказа, че извън България купувачите на луксозни имоти традиционно залагат на Гърция, висок е интересът и към Дубай, където има предложения на софийски цени.

По отношение на доходността Стоянова посочи, че в София тя е в размер на 4-5%, има определени сгради и комплекси, в които достига 7-8%.

Гостът направи и прогноза за развитието на пазара, като краткосрочните ѝ очаквания са за достигането на ценово плато.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
На Титаник всички са потънали щастливи!
48
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Поляците се броят на есен. Само жилищата с хубави камини и печки ще се котират след няколко месеца
47
0
 
14
 
! Отговори
Цвети преди 1 месец
То брокерите така ще кажат.Нали работата намалява хората за сега изчакват и те горките се опитват да манипулират.Забравете скъпи ми брокери за надутите цени и безбожните ви комисионни.
46
2
 
5
 
! Отговори
До иван преди 1 месец
Съгласен с теб за това че купувача определя цената, но не и с това че си се прецакал, а после не си. Пазарът е ту нагоре ту надолу. Предстои цикъл през които пак ще си прецакани а после цикъл когато ще си на делавера. Затова добрият инвеститор купува на срив а продава на пик. Този който купува за. Да живее там никога не е прецакан.
45
8
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Аз си купих апартамент през 2008, точно във пика на поскъпването. После дойде кризата, цените паднаха и си мислех, че съм се минал страшно. Сега обаче същия този апартамент струва 3 пъти по-скъпо и се оказва, че съм направил отлична инвестиция. Тук явно е пълно само с купувачи, които си мислят, че цените се определят от това какво те смятат за правилно. Ще ги разочаровам: цените са такива, срещу които продавачите биха се съгласили на сделка.
44
0
 
9
 
! Отговори
Марков преди 1 месец
Стига сте се занимавали с Глупости!!!!Къв вторичен пазар на недвижими имоти и само надувате цените да хлътват хората в дългове към банките и други финансови институции. Хора няма как да си покриват месечните вноски и да си обслужват домакинствата. Един човек спи в едно легло на едно място и до там!!!!!!!!!!! От наеми да живеят някой вече не е Бизнес. На тези доходи 1от 1200 лева цената на квадратен метър не трябва да е повече от 1000 лева. Като искаш Супер наем и имаш пари си купи в Европа!!!!!
43
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Ами да ги качват, ако има кой да им ги плати :D
42
0
 
0
 
! Отговори
Трънчо преди 1 месец
Теглете от депозитите и машивайте бетон, сега веднага, че ще свършат.Само така цените ще паднат за да си купим и ние бедните
41
0
 
28
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Хахаха, не знам какво шмъркат тези, но ме разсмяха ....
40
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради това, че пуша гола на терасата, цените на апартаментите в отсрещния блок рязко се покачиха.
39
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче Невена Стоянова е хубава жена. Да си жива и здрава, хубавице!
38
0
 
22
 
! Отговори
бай Наш преди 1 месец
когато едно нещо стане общодостъпно, то се разваля и се обезсмисля. КАК така цените на родните панелки / да не говорим за инфраструктурата / настигна нивата в Западна Европа и Дубай? Всичко е заради алчността на строителите, строят на цена 400-500 евро и искат да продават на 1500 евро на кв.м.Като вдигнат лихвите спират кредитите, банките започват да продават евтино ипотекирани имоти, ти да видиш...
37
10
 
5
 
! Отговори
Чаламба преди 1 месец
И да се покачат лихвите, няма да паднат цените чак толкова фрапиращо. Нли не мислите, че на тия цени от порядъка на 200к някой купува с кредит. Чак толкова прости не вярвам да има. Това са хора с черни пари за бели дни, ако ме разбирате:) А в нашата прогнила от далавери и кражби държава има много такива тарикати с кеш под дюшека.
36
8
 
22
 
! Отговори
Чаламба преди 1 месец
Има 30% празни имоти, всеки това пише. Да, това е вярно, но има една подробност - никой не ги продава. Една стока е пасив, до момента в който не я продадеш. Тоест, имотите няма да паднат, защото никой не продава, а аз лично виждам в групите з аимоти как се търсят. След като спре търсенето, и започне предлагането чак тогава ще паднат цените. За сега не е ясно кога и дали това ще се случи.
35
2
 
37
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Колко сте прозрачна, госпожо....Чак е обидно....Хората ги мотивирала инфлацията да си спасят парите....Цените сигурно още повече ги мотивират. ха-ха-ха....Трябва да си абсолютен тъ-па-нар, за да си въобразяваш, че спасяваш нещо от инфлацията, купувайки точно в момента.
34
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи скоро ще се вдигат лихвите по кредити щом, толкова агресивно лъжат в подобни публикации...
33
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имотен балон се спуква, когато лихвеният процент нарасне. Водещата причина за тях еизкуственото потискане налихвения процентот страна на централните банки. Когато лихвата по жилищните заеми започва да расте, въздухът от балона започва да излиза. Казано иначе, цените започват да се понижават. При достигането на пика на лихвата в началото на 2009 г. в България и малко по-късно в Румъния, той се взривява.Взривът представлява рязък спад на кредитирането и търсенето на имоти, рухване на техните цени и удар върху строителните предприемачи, особено онези, които не са продали имотите си.
32
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парадоксите по темата Имоти в България клонят към манипулации на пазара и населението. Крайно време е това да се каже ясно. Както и, че много от т.нар. експерти представляват интересите на строителни компании и имотни агенции.Заробвате се бе, хора с тези цени. Сами се заробвате. А строители и продавачи стават мултимилионери от вашата липса на разум. Не го ли разбирате?
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕЦБзаяви, че скъпият жилищен пазар в еврозоната може да "потъне", ако лихвените проценти по ипотечните заеми се повишат по-бързо отинфлацията. ЕЦБ, която трябва да повиши основния си лихвен процент през юли за първи път от десетилетие, сега оцени жилищата в еврозоната средно, че са по скъпи с 15% до 60% в някои страни въз основа на връзката между цените и доходите.
30
2
 
60
 
! Отговори
Лъжаааттт преди 1 месец
Лъжат.Цените на имотите вече няма на къде да се качват повече и без това са на предела.От сега нататък цените на имотите ще падат и то главоломно надолу,защото на умниците,които теглиха нисколихвени ипотечни кредити ще им вдигнат лихвите и ще глътнат вода. Няма да могат да си плащат вноските и банките ще им ги вземат. Пазара ще се напълни с непродаваеми апартаменти и цените ще паднат здраво. Свърши с надуването на балона. А тези,които хвърлиха 2 чувала с пари никога няма да могат да си ги върнат