Кошмарът "Слънчев бряг": 60 години от закриването на лагера на комунизма

Там, без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове
67

Тази година се навършват 60 години от закриването на един от най-жестоките лагери на комунизма. В трудово-възпитателното общежитие край Ловеч в продължение на три години са довеждани лица, които са били срещу тоталитарния режим, както и такива с непристойно социално поведение.

В лагера, известен като "Слънчев бряг", без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове.

Този "Слънчев бряг" няма нищо общо с веселия и шумен курорт на морето. Той се намира на около три километра преди Ловеч. До него днес се стига, ако се следва кафява указателна табела. Тя води до един от обектите, на който въдворените са работили. Мястото сега е обрасло с трева и храсти. Отсечените скали и рухналото скеле на кариерната инфраструктура свидетелстват, че някога там е имало нещо.

"Условията са ужасяващи в този лагер затова, защото те са изградени съвсем набързо с така подръчни почти материали. Целта е, както се казва в инициативната докладна записка на Мирчо Спасов: "Не да се създава лукс на тези хора, а да почувстват здравата ръка на народа", посочи председателят на държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.  

Жестоките побоища в лагера край Ловеч са основната причина за честите смъртни случаи там. Признават го и в Политбюро.

След като по върховете на БКП научават за извършените извращения в лагера, Централният комитет решава да го закрие. Това се случва тихомълком, както е било и откриването му.

"Лагерът наречен „Слънчев бряг" гледайте тази вечер от 18 часа в "Историите ON AIR".

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
25
 
12
 
! Отговори
varg преди 1 година
Да живее БКП.
25
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Савов беше един обикновен крадец на храна според думите на един дядо лежал в белене с него а като питал гърневски шо р писал есета за бай тошо той му казал ..ами времената бяха такива
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не се извърши декомунизация, нямаше осъдени комунисти за престъпленията. Когато се съобщава за престъпленията на комунизма това се прави с голяма стеснителност. Медиите не говорят за това. Не се правят игрални филми. Защото БКП е все още на власт. Заради липсата на наказание на виновните, Бог още дълго време ще мъчи България и българите. Защото за Него няма нищо скрито и няма нищо тайно. Комунистите се пазят от съда на този свят, но от Онзи Съд на Онзи Свят няма кой да ги спаси.
23
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газдов така и небеше осъден за зверствата, които извършваше в "слънчев бряг". Време е там да пратим свички путинисти за да се попечат малко и те на слънце.
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АлоооАбсолютни глупости приказваш, нито е бил "жесток" лагер, само роми и такива подобни са пращали да копат там :))) Виж за Белене е друга работа, там наистина е имало гърч.....поредната бургаска простотия :))))
21
0
 
13
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Ходил съм в този лагер през 1986 година и тогава още се виждаха каменоломните на които са работили.Бях войник в ловеч и ни пращаха за охрана.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Троловете са толкова неграмотни, че един си мисли, че статията е за курорта, друг - че не било възможно лагерът да бил до курорта със същото име, трети - че там само престъпници затваряли... абе тъжна картинка. Поне са малко, ама пък колко врещят всеки път... ужас
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те за това сега не щат да пипнат руските шпиони щото после ще има лагери пак само че ше ходят на почивка с децата и внуците тоя път
18
18
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Понеже много ги плашите младите с това какви лагери е имало по времето, която наричате "комунизъм" (което е толкова вярно, колкото да кажете, че сега имаме "капитализъм"). Та да ви разкажа за моя съсед. Беше си един мързелив бунтар. Всичко му беше криво .. и партията също. Хванаха го да краде - отиде в затвора. След промените се писа репресиран и го пуснаха. Плюеше БКП навсякъде. В крайна сметка след промените стана престъпник ама на едро. Само че не го закачаше "демокрацията".
17
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в евроатлантическият етап на развитие на България изобщо не се споменава за монархо-фашисткия режим и белия терор? Все едно не го е имало изобщо...
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-страшния лагер си е Белене, там заточваха тези които не са съгласни (ако не са ги убили), но това със Слънчев бряг е пародия :))
15
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кошмар за кого, ако е за предателите на род и Родина които доста се навъдиха през тези години какво му е лошото. Нека поне да не спят спокойно за възмездието което може да ги стигне.
14
16
 
11
 
! Отговори
Спиро Дебърски преди 1 година
айде пак изкараха плашилата. Явно скоро пак ще има избори.
13
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупости на тази журналистка, която си търси слава :))) Нема как да направиш лагер за тези които са против режима до един от най-известните ни курорти, абсурд, виж за Белене и другите забутани места може, но до световноизвестен курорт, дори през соца, това е некаква нейна недомислица за сенцация :))
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за лагера...на морето акция против наркоразпространението..тези не заслужават ли лагер?! А тарторите им?! А, онези изнасилващи и мародерстващи с възразтни хора по селата за 30 лв.А ,онези с откраднатите милиони?! Тях на истинския Слънчев браг ли ще пратим ?
11
26
 
9
 
! Отговори
Teodoro преди 1 година
МНОГО МАЗЕН ПАСКВИЛ!! КОМУНИЗМА ТОВА Е НАЙ ДОБРОТО КОЕТО СЕ Е СЛУЧВАЛО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ФАКТ.
10
7
 
13
 
! Отговори
бсп не било бкп преди 1 година
другарката импексова даже не е чула за този лагер и какво се е вършело там , питайте я и ше се убедите :)
9
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди девети също е имало лагери и отрязани партизански глави дори една оперетна прима като малка каза, че ги е виждала в Чирпан на площада Гео Милев удушен с тел това, го признава генерал Иван Вълков умрял по затворите след девети така че недай те мери с един аршин
8
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кошмрът "Костовизъм".За това ще се пише и говори скоро..Ние го живяхме 33 г.
7
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязахте ли колкото по зле ставаме все повече пишат против бай Тошовото време страх ги тресе да не би хората да поискат президенска република и 240 хрантутника да си търсят работа