Живеят ли управляващите в политическо фентъзи?

Партията на Янев измества ИТН в следващо НС, "Възраждане" изравнява БСП и ДПС
4 юли 2022 11:52, Анисия Иванова
72

Продължаваме промяната започва с реформи в Антикорупционната комисия с издигането на Бойко Рашков начело на органа. Това е драстично разминаване с приоритетите на гражданите. Това не са приоритети за управление на държавата през следващите 6 месеца, а такива за предизборна кампания. Това заяви социологът Юрий Павлов в студиото на "България сутрин".

По думите му важните аспекти за гражданите са повишаващите се цени и ниските доходи. Според него впечатление в случая прави неграмотността на цялата политическа класа.

Още по темата

"Вие можете да имате едно, две или три неща, които да са преди всички останали, а не 17. Осем са приоритетите на "Продължаваме промяната", четири на БСП и 5 на "Демократична България". Това е абсурдно от граматическа гледна точка", категоричен бе той, като допълни кои са конкретните сектори, които управляващите планират да реформират, ако отново са на власт.

"Ако погледнем приоритетите на БСП - те са свързани със здравеопазване, образование и възстановява на икономиката - това, от което хората се вълнуват", поясни Павлов. "Продължаваме промяната" се съсредоточават върху това министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, а "Демократична България" върху въвеждането на конституционни промени, което по мнение на социолога е несериозно, имайки предвид, че не разполагат със 120 депутати.

"Управленското мнозинство и най-вече "Продължаваме промяната" живеят в политическо фентъзи, борят се с митични чудовища, задкулисието и мафията. То не съответства на реалността. През целия си властови период обаче те така и не назоваха тези чудовища", коментира политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR. Тя подчерта, че Бойко Рашков е силно политическо острие, заради което идеята правосъдието да бъде независимо се размива.     

Тя е на мнение, че Асен Василев едва ли ще стои по-убедително от Кирил Петков като премиер по две причини.

"Първо, защото вероятно няма това мнозинство, което заставаше зад Кирил Петков като министър-председател. Чисто идейно и чисто количествено вече липсва това мнозинство. Второ - това е един изключително лош компромис, който "Продължаваме промяната" правят. Те всъщност поднесоха главата на Кирил Петков на Корнелия Нинова", смята политологът.

По думите ѝ от "Продължаваме промяната" залагат на една сравнително успешна краткосрочна стратегия, тъй като говорят за 6 месеца управление, което би било изгодно на всички. Така управляващите в оставка ще могат да довършат реформите, които обещаха, а опозицията "ще натрупва все повече легитимност, за да се върне властта". Според Андреева изгода има и президентът Румен Радев, който макар и чрез изказване на своя вицепрезидент Илияна Йотова все пак пожела успех на Асен Василев.

Социологът Юрий Павлов изрази убежденията си, че всички трябва да се притесняват от служебен кабинет на Румен Радев, освен проруски настроените.

"Това е една от причините, поради които привикването на депутати по този начин, е по-малкото зло в сравнение с предсрочните избори", обясни той. Експертът обобщи, че при евентуален предсрочен вот електоралната картина след второ място няма да се промени, но с едно изключение - ИТН ще бъде на ръба на влизането и вероятно при едни следващи избори няма да премине бариерата.

"За сметка на това ще участва партията на Стефан Янев, "Възраждане", които ще имат гласове, сравними с тези на БСП и ДПС. В един следващ парламент, сегашните управляващи няма да имат 109 депутати, а около 100 максимум, ГЕРБ и ДПС няма да имат 93 депутати, а около 100. Останалите 40 ще бъдат от "Възраждане" и "Български възход", прогнозира Павлов.  

От своя страна, Цветанка Андреева коментира, че "картината в следващ парламент ще е "фрагментарна, ситуацията и предизвикателствата обаче ще са различни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Малкото Слънце преди 1 година
Живеят в политически фантастичен екшън и ние покрай тях:)
17
4
 
8
 
! Отговори
До. 10 преди 1 година
"До 7, ако имаше дори частица истина в това, НАТО щеше да си води войната още в Украйна"--------Украйна не е натовска държава, така че не се напъвай да говориш глупости. НАТО търси конфликт на своя територия за да има повод да атакува, затова по едно и също време разтъпкаха кошера с осите в Литва и България.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специално тия сегашните не в политическо, а в наркотично.
15
0
 
4
 
! Отговори
Папура преди 1 година
определено е в делириум!
14
0
 
17
 
! Отговори
ww преди 1 година
Най-доброто заглавие на статия! Точно в такова фентъзи живеят ,на наш гръб, политиците!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изживяват американската мечта
12
2
 
16
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Дано не сьставят кабинет , че като нищо ще ни пратят на фронта да браним зеленски докато укрите се препичат на нашето черноморие по хотелите
11
5
 
5
 
! Отговори
ттт преди 1 година
Тези двата екземпляра са ясни-никакви социолози,нито политолози, но за сметка на това верни кратунолози-герберасти.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цяяя ден си шушукат в парламента. някои неща не са се променили от древен Рим
9
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Те маските и сертификата при киретата ги вьведоха не ни прави на улави , киро даже искаше всички депутати да ваксинира и да се влиза сьс сертификат в - нс , мс
8
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ МАЧКА НА ИЗБОРИ преди 1 година
СТРАХ РАЗТРЕСЕ ЧЕРВЕНАТА К***ИНА - - БСП и ПП(МЛАДЕЖКОТО БСП)........................ И РАШКОВ, И МАДУРО НЯМА ДА ИМ ПОМОГНАТ......
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Киртака е само една- да изпълни заповедите на Белия дом, провокирайки конфликт с Русия за да има къде НАТО да си води войната.
6
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Тия вярват че - продьлжаваме поскьпването ще влязат след избори в парламентаБез машините не го вярвам
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждате ли, че си направихте държавата на царство Чалгария? Вие живеете в някакъв средновековен чалгарски феодализъм. Такова фентъзи Не може да измисли даже и автора на Властинът на пръстените.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази в червеното - пристрастната "политоложка" защо въобще я канят. Тя си пропагандира спуснатите й опорки и въобще не е обективна. Направо си е от групата ГЕРБ - Телевизионни политоложки
3
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Работна група се заема с приоритетите.......... Хахахахааа, ами 121 гласа имат ли в парламента? Пълен провал :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо удобно се премълчава,че при един следващ парламент продажниците от "Продължаваме Промяната"въобще няма да намерят място в него?
1
0
 
9
 
! Отговори
селянин преди 1 година
викаме му паралелна реалност и я ако зимам 10 000 лв кат дупетат и още токо комисионни и 10 лв бензино да стане не ке ми пука ного