Омбудсманът иска компенсации за газа и парното

Подкрепа от държавата да получат всички българи, иска тя
Обновена: 4 юли 2022 10:33 | 4 юли 2022 10:33, Анисия Иванова
15
Омбудсманът иска компенсации за газа и парното
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера в оставка Кирил Петков, в която настоя държавата да се ангажира с изработването на програма за компенсиране на част от повишените енергийни разходи на българските домакинства през следващите 12 месеца.

„Категорично е становището ми, че подкрепа от държавата за посрещане на основни нужди от енергия и горива следва да получат всички български граждани, като се има предвид, че увеличението на доходите на населението в България изостава на фона на ескалацията на множество кризи“, пише омбудсманът. Проф. Ковачева подчертава, че е необходимо опитът от мораториума върху регулираните цени на електрическата енергия, топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание, да бъде оценен и използван по най-добрия начин.

Поводът за тази препоръка са множеството жалби и сигнали до омбудсмана, в които гражданите са притеснени, че няма да могат да покриват основните си енергийни нужди заради непосилно високите разходи, включително рязкото повишение на цените на дървата за огрев, пелетите и течните горива на свободния пазар. А това идва на фона, на който от 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви решението си за увеличаване на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия за домакинствата за периода от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.

Още по темата

„Независимо от внесените в рамките на общественото обсъждане аргументирани отрицателни становища, включително и от институцията на омбудсмана, КЕВР утвърди рязко поскъпване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните дружества средно с 30% (без ДДС), като за „Топлофикация София“ ЕАД увеличението е 39,99%“, подчертава общественият защитник.

Проф. Диана Ковачева аргументира позицията си с факта, че към днешна дата няма никаква яснота какви ще бъдат цените на природния газ за битовите клиенти през юли тази година.

„Рекордно високите равнища на цените на горивото на европейските борсови пазари не дават поводи за оптимизъм през следващите месеци”, посочва омбудсманът и допълва, че в края на м. май 2022 г. е приключила правителствената програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ.
Проф. Ковачева е категорична, че въведеното от КЕВР ново поскъпване на топлинната енергия и неизвестността за цените на природния газ се случват в условията на стръмно растяща обща инфлация - по данни на Националния статистически институт през м. май т.г. годишна инфлация в България достига 15,6%.

А според информация на Евростат за издръжката на живота на европейските граждани през последното тримесечие на миналата година, 37% от българите трудно успяват да свържат двата края.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ОБЕЗЩИТЯВА КОЙТО И ДА БИЛО НЕЗАВИСИМО ФИРМА ИЛИ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ. ДЪРЖАВАТА ПАРИ НЯМА ЗА ТАКИВА РАЗХИЩЕНИЯ. ИМА И ДРУГИ НАЧИНИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ. ЕДНО ВРЕМЕ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ВИ ВСЕ НА ПАРНО, ГАЗ, ТОПЛА ВОДА ЖИВЯХА И БЯХА ЗДРАВИ, РАБОТОСПОСОБНИ И СИ ИМАХА ВСИЧКО. ГОЛЕМИ ГЛЕЗЛЬОВЦИ СТАНАХА НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ. ПУСТА ЯМБОЛСКА МОТИКА И НА ПОЛЕТО.
13
0
 
2
 
! Отговори
НКК преди 1 месец
Защо всички са се вкопчили в ПАРНО и ГАЗ. Хората отопляващи се с въглища и пелети кучета ги яли. Тяхната цената скочи на 800 до 900лв. за тон. За тези хора какво, нищо, защото за месец и излиза 600 , 700лв. Кой с парно и газ има такива сметки. Но нека да храним собствениците на топлофикации и газопреносни мрежи, защото те изнемогват в поддръжката на именията и палатите си. Пропаднала държава сме.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ртъу
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1, 6 --- ти нямаш апартамент, щото живееш под наем. я се опомни бе, тролейбус
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
6, вземи дадеш пример и гръмни някой чиновник в общината кат си толкова ербап
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Омбутсмана да насрочи ден и час и да вдига Народа на протести !
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая само иска, някой казал ли й е че е просто една безвластна фигура като фигуранта?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Активираха и Лели-ГЕРБ.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 2 Ей, смoтаняк, тръбите ми покачват температурата при затворени врати и прозорци точно с ДВА градуса за цяла седмица в най-студените дни. И заради двата градуса да плащам 50 лева ли ве, ***? Нещо друго- при бай Тошо хващаш тръбата и повече от 3 секунди не можеш да я държиш защото ще ти изгори ръката. Сега я хващам същата тръба и мога цял ден да си я държа ръката на тази тръба, когато е с най-голяма мощност парното. Панимаеш, ***?
5
2
 
2
 
! Отговори
до №2 преди 1 месец
Много си зле ако си мислиш, че тия тънки тръби могат да стоплят нещо зимно време.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е Мая Манолова.
3
2
 
2
 
! Отговори
MR Buch преди 1 месец
Кви компенсации бе, тая луда ли е? Скъпо ми е , спирам го, точка. Кампенсации - глупости
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама тръбите ти топлят задnика през зимата нали ? Ще си плащаш ами.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоооууу, нали щяхте да премахвате такса "сградна инзсталация с Майчето Манолова"??? Да те рекетира държавата за нещо което не ползваш го няма никъде по света. НИКЪДЕ! 50 Лева сега ще плащам само защото шибaнитe тръби на топлофикация минават през апартамента ми. А аз съм с откачени радиатори, а повече от половината ми скaпaни съседи във входа искат парно. Иначе нямаше да плащам тази такса ако централно се изключи парното за входа. Чист узаконен рекет!