Цената на хляба била тръгнала надолу

Не се очаква скок на основните храни, заяви Маргаритов
30

Парламентът прие нулева ставка за хляба и брашното, но отрази ли се това на цената на насъщния?

"Още на 1 юли ние забелязахме, че в големи търговски вериги цената на хляба е намалена с 20% или близо до тях, като периодът на това намаление беше анонсирано още тогава с хоризонт поне един месец напред. Чуха се гласове, че това били просто едни обикновени промоции. Това не е така. Ние имаме изпреварващ ход от страна на търговците, за което те трябва да бъдат похвалени. Тази мярка няма да обхваща само този период, а ще си е за постоянно", заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Комисията за защита на потребителите вече е започнала проверки - първо в по-големите търговски обекти, а вече и в по-малките.

"Проверките показват, че там засега се вижда по-рядко, че има намаления, но това е така, защото търговците все още начисляват ДДС върху цената на хляба. Когато законът влезе в сила, тогава чисто счетоводно и пазарно търговците ще спрат да начисляват ДДС и това автоматично трябва да означава намаляване на цената на хляба навсякъде", допълни зам.-министърът на икономиката.

Според изнесената от него информация за последните два месеца има намаление на индекса на цените на плодове и зеленчуци, които се продават през борсата, с над 9,5 пункта. Имало тенденция и за намаляване на цените на основните продукти.

Миналата седмица е имало известно повишение на цените на сиренето и кашкавала, но през тази са започнали да вървят надолу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Някога имаше хляб. Днес е някаква синтетична смес, прилича на дунапрен и старите хора като го ядат, барабар с "киселото мляко" се запичат.
3
1
 
18
 
! Отговори
безплатен обяд преди 1 година
Явно е дошла някаква контрабанда от Украйна токсично жито, заразено с Цезий-137 и Йод-131.
2
1
 
18
 
! Отговори
Дедесар преди 1 година
Ще падне, след като предната седмица я вдигнаха с 30+%. Глупости на продажните политици. С тия помощи и субсидии изключвате саморегулацията на пазара. А това си е проинфлационна и прокризисна мярка отвсякъде. Явно това е целта.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това хляб ли , все едно зрънчо ядеш , как я мислите таз работа?