ВАС отмени възрастовото ограничение за безплатно инвитро

Досега бе забранено да се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 г.
5 юли 2022 22:03, Йоана Цонева
21
ВАС отмени възрастовото ограничение за безплатно инвитро
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, според които на навършилите 43 г. жени не се полага безплатно инвитро.

Става дума за отмяната на чл. 27, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от правилника, издаден от министъра на здравеопазването. Първата от тях е, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 г. към датата на подаване на заявлението за нея. Втората разпоредба пък "отрязва" възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези жени, съобщи "Лекс".

Разпоредбите са били оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, тъй като е навършила възрастта. Адвокатите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат, първо, че Законът за здравето не поставя изискване за възраст за асистираната репродукция и с правилника на практика е дописан законът. Освен това възрастовото ограничение е дискриминационно.

Върховната административна прокуратура е подкрепила искането за отмяната на ограничението за възраст.

ВАС установява, че през 2011 г., когато е прието възрастовото ограничение, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като то е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и чл. 77 от АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения.

От решението става ясно, че представителят на здравния министър е посочил причината да се въведе ограничението – прилага се хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а освен това с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

"Безспорно е, че възрастта е решаващ фактор за годността на репродуктивната способност на жената. С оглед на това, би могло и да е медицински обосновано приемането на точно посочената от органа възраст като предел, до който е обосновано извършването на дейности по асистирана репродукция, дори при липсата на индивидуални противопоказания за това и експертно доказана възможност за зачеване, както сочи жалбоподателката. Но липсата на каквито и да било мотиви не дава възможност нито на заинтересованите лица да разберат защо органът е приел точно тази възрастова граница, нито на съда да извърши контрол за законосъобразност. Освен това, недопустимо е мотивирането на административния акт, било той индивидуален, общ или нормативен, да се извършва едва при провеждането на съдебния контрол за неговата законосъобразност", отговаря ВАС.

Решението на върховните магистрати не е окончателно и може да се обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Стефка преди 1 година
Благодаря от цялото си сърце
17
5
 
2
 
! Отговори
Кукуригу преди 1 година
Е, що па 48, а не 52 примерно?Аз викам да е 40 направо, какво ще кажеш? Нагоре - забрана. Баби ще ми раждат, ааа!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15,Да раждат ама от кой?! Те младите мъже до 40-45 г възраст не се замислятмногомного за жена и семейство, а с една заплата в България (особенно ако си младо момиче, нямамш стаж и професия) как се гледат бебета?!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 16Едното умря недоносено в родилното. Подобно нещо се случва с недоносените деца. Преди години на моята братовчедка (родила недоносени близнаци, нищо че беше на 24г като ги роди) и двете умряха в родилното - стават такива неща.На скоро четох нещо за живото детенце на русенката - казва се Мери, здраво е, носи очила (недоносено ис голям диоптър) ,но иначе си е много добре.
14
6
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Напротив, бабата роди 2 деца, едното от които умря, а другото е с увреждания.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
очила ама зрителни големи дефекти , да раждат докато са млади момичетата
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами да жената от русе дето роди на 62 има момиченце но ивалид , така че тези модни тенденции да престанат
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възрастова граница трябва да има! Вече дали ще е точно 43 години, може да се умува. Според мен природата е сложила граница, след която явно човек не трябва да се възпроизвежда и тя е т.нар.критическа възраст, която настъпва между 48 и 52 години обикновено. Следователно би могла и възрастовата граница за инвтро да е 48 години, но не само за безплатното, а въобще за тази поцедура.Защото малко хора са наясно със съдбата на децата на жената от Русе, която роди на 52 години...
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен това е справедливо решение. Така или иначе, при кандидатстване за безплатно инвитро определят дали жената е годна (хормони, здравословно състояние т.н.т). Тя може на 35 да не е годна физически, както и на 45 да е - строго индивидуално е. Аз познавам 3 жени забременели (нормално, не инвитро) на възраст около 45 г и децата им са здрави. В допълнение, на плода се правят генетични изследвания и ако е увреден се премахва своевременно.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
безплатно беше само през комунизма
8
5
 
5
 
! Отговори
oтCиднейАвстралия преди 1 година
Като гледам в коментарите какви 4укани са се пръкнали, то по добре да забранят естественото зачеване. За да не може след произволна среща на 2 де6илни същества IQто на нацията да пада. Едно оформяне на документи преди зачеване ще бъде достатъчен тест за интелигентност който гарантира масата 4укундури да отпадне като подбор и в бъдеще ще се вдигне качеството на коментарите в статийте.
7
23
 
10
 
! Отговори
Еиаогтк преди 1 година
Аз викам, да впишат и мъже за инвитро, иначе е дискриминация. Откаченяци! Разбира се, че трябва да има ограничения. Утре някоя зоза ще поиска безплатно инвитро за кученцето й.
6
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесплатно от държавата но после продава децата в Гърция или ЕС и бг какво взема.
5
32
 
15
 
! Отговори
Аха До 4 преди 1 година
После като родите даyнчета и аyтистчeта, ще ревете, че системата ви убива и че трябва да ви дават повече социални помощи. Никой не ви пречи да забременеете по естествен път и на 50 години, но това няма как да стане.
4
11
 
30
 
! Отговори
Ирландия преди 1 година
След като няма определен закон за забрана на простотията след определена възраст, не би трябвало да има и дискриминация на жените след определена възраст. Със сигурност долните коментари са от комплексирани мъже на средна възраст, които си чешат езиците пишейки глупости след всяка статия.
3
27
 
11
 
! Отговори
Тони преди 1 година
Лекарката не е случайна, с оглед на адвокатите. Мотивите са неясни и слаби, как така от жалбата на един човек се отменя разпоредба? Цялата история смърди на яко кинти! Дай сега откачалките за наша сметка да си правят опити и да раждат двуглави ***.
2
30
 
15
 
! Отговори
Эээээээ преди 1 година
Даже нека впишат, че докъм 80 години имаш право на 80 безплатни опита, за които данъкоплотеца ще плаща. Лобистко лгтб решение и за опия кукавели с котките!!!
1
44
 
15
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Само и само да се угоди на стари мoми феминистки и ЛГБТ, ще се раждат сакати деца или пък такива, които тепърва ще бъдат осакатени от своите родители. Единственото лекарство за либерализма е Шериатът.