Проф. Овчаров: Промяната се изхитри да забрани културния туризъм

Разкопките на Пеперикон са започнали, но се нуждаят от финансиране
6 юли 2022 10:05, Йоана Цонева
14

След дълго отлагане започнаха тазгодишните археологически проучвания на Свещения скален град Перперикон.

Започваме работа в непосредствена близост до храма на Дионис, където още през 2005 г. попаднахме на останки от нестабилен зид. Сега се връщаме там. Най-вероятно ще се окаже още един храм. Планираме това, но не сме се отказали от борбата за държавно финансиране. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му община Кърджали все пак отпуска финансиране за разкопките, въпреки липсата на държавно такова. То обаче е в пъти по-ниско и би могло да стигне за наемането само на 19 души, вместо досегашните 80-100.

"Искахме 350 000 лева, които трябваше да бъдат отпуснати като целева субсидия на община Кърджали. Министерството на културата обаче даде отрицателно становище, без да обяснява за какво става дума", поясни проф. Овчаров и допълни, че от ресорното ведомство са посочили, че процедурите не са прозрачни.

Оказва се, че липсата на държавна субсидия възпрепятства проучванията и на други забележителности.

"Става дума за онези 6 обекта, които преди две години бяха избрани от България като приоритет от гледна точка на културния туризъм. Именно заради това те имат тези целеви субсидии, които нямат нищо общо с редовните средства за разкопки, които преминават през Министерството на културата", подчерта Овчаров.

Той обвини ресорното ведомство в подвеждане на обществото, че отпуснатите пари всъщност са за разкопки, а не за развитие на културен туризъм. Официално писмо, подкрепящо отпускането на целева субсидия за проучване на Перперикон, е изпратено от Министерството на туризма.

"За пръв път от 2001 г. ни се отказва подобна субсидия. Промяната се изхитри да забрани културния туризъм в България", констатира той.

Проф. Овчаров коментира още, че на Перперикон се работи планомерно и вече е напълно разкрит укрепеният град Акропола.

"Вече 6 години работим по южния квартал. Трябваха ни още 3-4 години с такива суми - 350 000 лева, за да го завършим напълно. Това реално погледнато означава целия скален град", твърди археологът.

Освен проучвания на Перперикон, за тази година са планирани и довършителни работи на Татул край Момчилград, които ще бъдат изнесени по-напред във времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя "професор" освен да *** народна пара друго не може. Ходил съм на Перперикон слаба работа измислици.
9
2
 
2
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Ние от Промяната не се интересуваме от археология и история! Намерете си спонсор!
8
2
 
4
 
! Отговори
бонго преди 1 година
Те пък кво чакат от онва тревоманче, станало случайно министър на културата!?
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчар,я кажи какъв е смисъла на всичко.Детвто ти няма да се върне в България. Успяла е вимаш на запад ,с твоите парички от ЕС.
6
3
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Цели 2 мандата шеф на Юнеско, другарката Бокова не направи нищо полезно за старите къщи в градчето-резерват.Идваше на ядене и пиене на корем, с народни пари обаче.Сега ни залъгват с културна полиция, която ще пази старините, опикани и оповръщани от европейците бедняци социалтуристи.
5
9
 
6
 
! Отговори
Без упойка преди 1 година
В античността ни викали глупавите траки.В средните векове сме варвари,хуни и крадци от Източната Римска империя.После роби на ислямисти..От 140г лъжем себе си и Европа,че сме за там,понастоящем сме турски ***!
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"професор" Овчаров лъже кое кога къде открива и никой сериозен учен не му вярва. Всички знаем истината за копието, което беше намерено другаде. Овчаров е един елементарен шизофреник набеден за учен
3
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчаров,знаем ти слабостта към мутрата.Спри се малко и виж как живее народа.И че сега не му е до културен туризъм.Първо да оцелеем,пък после ще мислим за култура.Трябва да се запълват много дупки,а всеки е ревнали за пари.Откъде,бе?
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цяла Европа входните такси за музеите и обектите са минимум по 10-20Euro за възрастни за всеки обект. Тук е 5лв. и може да идеш и да видиш и музея. Вдигнете таксите, хората (включително от Б-я) масово ходят по Гърция, Италия и къде ли не и ги плащат, дори и за обекти в пъти по-малки и с по-малка значимост от Перперикон. Работете с туристическите агенции и малко реклама. От там ще дойдат допълнителните пари и ако и държавата даде техните, може и повече хора да наемете и по-бързо да приключите.
1
16
 
9
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Наско Читалището си е заделил от средствата разкопки малко пари за бело и сега няма за проучвания.