Контролните органи проверяват - свалена ли е цената на хляба?

Не се очакват фалити на зърнопроизводители заради украинската пшеница
11 юли 2022 09:31, Елка Василева
30

Законът за 0% ДДС на хляба и брашното е в сила от 9 юли. Председател на УС на Националния браншови съюз за хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви в студиото на "България сутрин", че всички търговски вериги и някои малки магазини вече са свалили цената на хляба с 20%.

"В рамките на до 3 дни ще се случи и там, където това още не се е случило. Контролните органи са в акция и проверяват. 0% ДДС за брашното ще се отрази на продукцията, която произвеждаме - възможно е още да се намали цената на хляба и закуските. Никой колега не трябва да се прави на разсеян и да забавя срока за корекция на цената. На касовите бонове хлябът е с нулево ДДС. Законът не предвижда гратисен период", обясни тя.

Още по темата
Кукушева подчерта, че брашното играе решаваща роля в определяне себестойността на тази продукция. А цените за всеки производител са съвсем различни и зависят от обема, който купува и от пазара, на който оперира.

"В момента сме в жътва и по време на жътва борсовите цени са спокойни, търсенето е удовлетворително. Невъзможно е да кажем каква ще бъде борсовата цена на пшеницата. Не може да очакваме резки скокове в цената на хляба", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Кукушева се обърна към потребителите с думите, че много ясно могат да откроят белия от сивия център. В сивия сектор търговците опитват да приберат ДДС-то и ще бъдат наказани заради спекула.

В страната ни се очаква изключително добра реколта от близо 7 млн. тона зърно. Зърнопроизводителите ни обаче се притесняват от вноса на украинска пшеница в България.

"Не очаквам да има фалити между тези колеги, тъй като произвеждат изключително важна суровина за изхранване на населението на земята. Зърното, което България е произвела, ще бъде продадено в срок", коментира Кукушева.

Според нея трябва да бъде завишен контролът в мелниците и да се следи брашното да отговаря на необходимите изисквания за хлебопекарни качества. Ще продължат и промоциите на различни видове хляб, което значи още по-ниска цена, стана ясно от финалните ѝ думи.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Не произвеждаме само фуражна пшеница, но само тя остава за вътрешни употреба, първокачествената се изнася. На нейно място внасяме евтината и радиоактивна украинска пшеница, тъй като само у нас и в Африка тя се купува.
23
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Кухи мерки от кухо, крадливо и некадърно правителство!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заливат българите с някакви изказвания на пишман специалисти. България произвежда фуражно зърно! От това хляб не става! Украинската или руската пшеница са за брашно! Кога ше го разберете?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лебът немаа падне, каам го напълно верно.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пак започнаха да говорят за зърното точно в момента, когато започва разпределянето на рентата за зърното. Пак ще падне цената на декар; както всяка година, печелят милиони арендаторите, плащат минимални цени на собствениците на земи, пълна експлоатация на чужда земя. Но нямаме друг избор, земята не може да се обработва на дребно, затова измамите със зърно са огромни, зверски. Там трябват проверки.
19
0
 
9
 
! Отговори
Късно се сетихте... преди 1 година
Предизборни маневри, а?
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте др.ИМПЕКСОВА тя ще ви каже.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия с тази мярка ще увеличи печалбата на тези в бранша. Крайния потребител ще си плаща същата цена. Разликата от намаленото ДДС ще е прибират търговци и производители. Някой ако си мисли, че са се загрижили за гражданите, дълбоко се заблуждава. Те са абсолютно наясно, че цената няма да мръдне. Може би ще се постараят за десетина дни да има по-ниски цени, колкото за пропагандата, после с ниското ДДС ще си купуваме скъпия хляб.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло се вторачваме в измислените мерки на още по измислени, пишман политици...Пазара определя цените...Вярно е...но НОРМАЛНИЯ пазар...в България, нормален пазар няма...всичко е картели, триста прекупвача и спекула...
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На очите си ли да вярвам или на уверенията на тези негодници, политиците, че цените са свалени. Е, не са свалени...
14
3
 
10
 
! Отговори
Невидима ръка преди 1 година
Стига сте се намесвали на пазара, оставете търговците сами да си определят цените и пазарът да се саморегулира. Каква спекула, какви пет лева? Спекулата се появява при дефицит на определена стока. Хляб има в изобилие. Ако един търговец продава скъпо, ще дойде друг, който ще продава по-евтино и цената ще падне от само себе си. Ама на, лелките от комунистическо време тръгват да правят проверки дали цената е паднала или не.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някои места не е мърдала. Имаме вила във вилна зона между Драгоман и Сливница. Хлябът е винаги бил 1.79.. Симид 830 грама. В момента дори в селския магазин е 1.80. Вчера купих и ми направи впечатление. Само на вилата взимаме такъв хляб предимно за животните, иначе си правим с вносни брашна, чиято цена се е покачила минимално през годините.
12
0
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ааааахахахахаааааа, Корни каза - цените падат :))))))))))))))))))))) Ама друг път....
11
0
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
стига сте лъгали хората с това намаление бе !
10
0
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 година
Каква благодатна почва за корупция.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един хляб не става за ядене. Купих си електрическа фурна и си пека хляб в къщи.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Качеството на хляба ще бъде ли нормално някога. Разни неузброими видове хляб ни бомбардират, но ни един звестен. Само буламачови паяжинести творения за въздухарски обеми и юнашно диплене.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само хляба, всичките храни поскъпнаха двойно!
6
4
 
8
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
А вярно стига с тоя хляб, в робската психика на българина все хляба е най-важен... пък той и един хляб... в чужбина как мога да се заситя от 2 филии, а тук без проблем мога да сгъна половината хляб без да съм се усетил кога е станало това... въздух ли чух?Хляб и зрелища е ситуацията...
5
0
 
16
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
СВАЛЯМЕ ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА И ГОРИВАТА се пъчат изпечените лъжци Киро и ***. УРАААААААААААААА радва се народа!Браво Кире,Браво лельо!!!Да да ама не и започват условностите ние не можем да задължим всички бензиностанции да свалят 25 ст,не всички коли могат да зареждат зависи от марката.Цените трайно падат казва булята къде м а бульо ти на магазин ходиш ли?