Децата ни взимат наркотици във все по-ранна възраст

Третираме ги като престъпници, а те са жертви
29 юли 2022 18:15, Анисия Иванова
33
Децата ни взимат наркотици във все по-ранна възраст

Проучване у нас показва, че близо 15% от учениците са употребявали наркотични вещества, като най-голям дял от тях са употребявали марихуана, амфетамини и кокаин.

"Проучване, което Националният фокусен център прави, както и проучване на Европейската комисия по отношение на достъпа до наркотици, показват, че в България средната възраст, в която децата започват да употребяват различни форми на наркотици, е 14 години. Това са наркотични вещества и достъп до тях сред учещите. Ако започнем да изследваме други рискови групи на млади хора, които не са обхванати от училищната система, се предполага, че възрастта може да падне и до 12-13 години", заяви Александър Миланов от Националната пациентска организация.

На въпроса каква част от младежите употребяват повече от един наркотик, той отговори, че това са 2,6% от всички анкетирани младежи в изследването. По думите му употребата на комбинация от две или повече наркотични вещества е характерна за близо 3%,

14-годишните започват с инхаланти – райски газ, ацетон, лепила, а 15-годишните започват с канабис, синтетични и халюциногенни наркотици. Според проучването първата употреба на стимуланти като кокаин, амфетамин, метаамфетамин и екстази започва средно на 16 години.

"По-притеснителното е, че новите дизайнерски наркотици стигат до близо 3% от изследваните деца. Учениците употребяват най-вече новите наркотици под формата на растителна смес за пушене, а с тях се снабдяват от дилър, приятел или съученик. Има доста различни нови наркотици, които са достъпни. Европейският доклад за наркотиците през 2021 г. посочва, че са наблюдавани над 300 вида опиати, които могат да се използват като наркотици", твърди Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът бе попитан защо продължават да липсват програми за превенция на зависимостта от наркотици. Той отвърна, че хората, които са зависими от наркотици в България, не са удобни и лицеприятни и са натиквани в най-невъзможно достъпните места, защото по отношение на наркотиците в България имаме сериозна стигма, за разлика от Европа.

"В България ние третираме употребяващите наркотици като престъпници, вместо да ги третираме като жертви и вместо да гледаме на тяхното състояние като на болестно, защото употребата на наркотици в дългосрочна форма е болестно състояние, а не престъпление. Трябва да направим всичко възможно като общество да се погрижим за хората да се излекуват, вместо да ги наказваме. Защо няма програми за превенция и няма програми за грижа? Защото ни е срам, и българите, и политиците се гнусят от въпроса за наркотиците", коментира Миланов.

Основният му извод е, че сме изправни пред много сложна ситуация с наркотиците, която се характеризира с голяма достъпност и голямо разнообразие в моделите и употребата им, като все повече е обезпокоителна появата на нови фалшифицирани продукти.

"Ние живеем в една свободна страна, в която достъпът до наркотици е много лесен, но ако не овладеем тази вълна, ще имаме много сериозни проблеми в бъдеще", заключи Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
децата преди 1 година
ви ;)
21
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Това няма значение, важното е, че има банани през цялата година!
20
1
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
Горките жертви - живи да ги ожалиш ! Разнасяйте ги на всякъде по медии , вдигайте им реномето , героизирайте ги още и после чакайте употребата на бело и джоинт да намалява ! Не са виновни толкова те , колкото тези , които вадят кинти от този "проблем" !
19
1
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Костя и Волен са като японски прахосмукачки, обират всичко до прашинка :)
18
2
 
1
 
! Отговори
До Бай Тошо фен преди 1 година
Брейк, стига си измисля бе!
17
1
 
6
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Интересно,преди по времето на социализма този феномен не беше познат. И другото което е също интересно,как така не могат да премахнат този проблем и кои печелят от него?
16
4
 
2
 
! Отговори
Глупостти на таркале преди 1 година
До Бай Тошо фен ... Пълни градски легенди, че по време на комунизма не се е друсало. Едно време имаше един дърт хипар и все разправяше, че по време на бай тошо никой не го е тормозил за наркотици никога и дори си е искал огънче от полицията да си запали джойнта. ДС са били дилърчета тогава.. като гледам и до ден днешен е така
15
1
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо фен преди 1 година
При бай Тошо ако те хванат да пушиш цигари в района на училището те изключваха от училище ! Сега учениците излизат в междучасието да пушат и ако нчкой откаже да пуши му се подиграват ,че не пуши .Нормалното стана ненормално , а ненормалното - нормално !
14
1
 
4
 
! Отговори
Буддааллаа преди 1 година
До 80% са пробвали -- познавам няколко души от Възраждане които са общински съветници и всички са наркоманчета и си се друсат редовно. Костя като го гледаш не е ли редовно на кока според тебе?
13
2
 
5
 
! Отговори
Естествен подбор преди 1 година
ЖЕРТВИ на празните си глави ..... Ако хванат някого , вържат го и насила му инжектират наркотик .... ТОГАВА е жертва . Ако някой си сложи черна превръзка на очите и тръгне да пресича магистралата ... Жертва ли е или ииидиот ? Никой не го насилва кеелееша да пуши трева или да се боде ... И не само че не го кара никой ами и маллоумника дори СИ ПЛАЩА. За какви жертви говорим ? Но тъй като в България законите липсват ... ще обявим малките наркуманчета за жертви за да цоцаме кинти от евросубсидиите
12
3
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Наркотиците са лекарства по принцип, но когато се ползват не по предназначение стават дроги. В САЩ вече легализираха Псилоцибина, МДМА и ЛСД за медицински цели. Най-добрите антидепресанти са микродозиране с ЛСД.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са деца на комунистически възпитаници, повечето русофили. Пълен провал като родители са всички родени преди 89г.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този на снимката и той нещо е употребявал...
9
0
 
4
 
! Отговори
стиа бе преди 1 година
сериозно ли бе , не мож да бъде :)
8
7
 
6
 
! Отговори
80% са пробвали преди 1 година
Да идва Възраждане и да вкара ченгетата дето разпъват чадъри над дилърите по лагери. Заедно с дилърите. На всяко училище има по няколко дилъра които снабдяват всички. Всички знаят кои са, само ченгетата не знаят и не правят нищо. Крайно време е тия *** да бъдат смачкани.
7
1
 
19
 
! Отговори
Жертви са да. преди 1 година
Жертви на глупавите си родители! Дето им дават пари и на нищо не са ги научили.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е да идеш на 6, пиян с кайена без книжка до детската и да предложиш Бело на момиченцата от групата за да ги склониш да се снимат в порно!
5
3
 
5
 
! Отговори
Били са в Киев преди 1 година
и там са се научили!! Зеленски ги е прикъткал и зарибил. Насадил им е гейски и наркомански привички. Хаха
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой им дава пари за наркотици? Дядо Мраз ли? Спрете да им давате по 50-100 лева на ден джобни и ще спрат и наркотиците. Като почнат да бачкат сами да си изкарват пари ще спрат и наркотиците. То не може да му даваш всичко на готово и да очакваш на него да му пука за нещо. То мисли само за забавление. Вие така и коли им подарявате и те се трепят с тях. Я само да е бачкало само да е спестявало пари за кола да видим дали ще кара така а? Ще кара друг път! Ще кара като пенсионер и ще пази!
3
0
 
15
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
Ами така ще да е... Скоро ще почнат да стрелят съучениците си като наборите им оттатък океана и като сина на Гълъббин Боевски дето го хванаха с пистолет в даскалото... При лошия бай Тошо да хванат ученик да пуши му сваляха поведението и го бръснаха 0 номер, което беше голям срам,а сега ср бръснат и татуират сами,пък ако случайно учителката напише тройка на келлемето баща му отива да я бие...Нови времена - нови ценности.