Спасиха дете, живяло с монета в хранопровода повече от месец

То се е хранело, пиело вода, но преди дни вдигнало температура
29 юли 2022 11:54, Елка Василева
17
Спасиха дете, живяло с монета в хранопровода повече от месец
Снимка: архив, БГНЕС

Лекари от отделението "Уши, нос, гърло" (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха дете, живяло близо месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала между гърлото и хранопровода.

Въпреки това то се е хранело и пиело вода, играело и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място. До момента, в който няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми и лекарите започват да търсят причината, каза Юлия Андреева от пресцентъра на болницата.

Родителите на 2-годишната Мелиса разказват, че случаят е от 5 юни, когато са дали на детето кутийка с монети, с които да играе. Внезапно то започнало да кашля. Майката е предположила, че е глътнало монета, но направената часове след това в болница снимка на коремните органи не е показала наличие на чуждо тяло.

"Бяха много монетите, ако беше една, да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше вече. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло", разказа бащата Ахмед Чолев.

Родителите се успокояват и няколко седмици Мелиса ходи на ясла, весела е, играе.

Допреди десетина дни, когато внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. Направена е отново снимка на белия дроб, където се вижда монета на входа на хранопровода – в края на гърлото. Монетата е извадена в УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев.

"Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход", посочват лекарите.

В отделението УНГ често спасяват деца със заседнали монети или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време. Случаят ще бъде описан в научна публикация, заяви Андреева.

Медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

Двегодишната Мелиса е изписана от болницата, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Ястребител преди 1 година
То при нашия етнос какви по-лоши неща се случват на децата...
12
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Следващия път да дадат на детето да си играе и със зареден пистолет. Мнооого умни родители!
11
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Забележете етноса и с какво си играе едно 2 годишно дете от етноса... не давайте на децата си никакви малки играчки, скъпи БЪЛГАРИ!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 20 стотинки не си е струвало процедурата. Дали са повече, отколкото са извадили.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце глътна милиони и си жевее като цар, вие 20ст. ги направихте на проблем.
8
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Като бях студентка за медицинска сестра моите гласни струни показваше на другите ми състудентки
7
5
 
2
 
! Отговори
do 6 преди 1 година
Ти си си волна овчица, щом стоиш, бачкаш за жълтите стотинки и ти е ок. Все чакате някой да ви оправи... Прелива от работа, вече склададжия взима 2500, прощавай. Кашкавал 35лв.?! Абсолютни небивалици. Да не правя реклама на разкошен от чисто мляко за 14лв./кг- фабриката е на 25км от София, отиваш и си купуваш. Сирене 12лв./кг пак там. Иначе най-скъпото саламурено сирене в Лидл е 15лв./кг, разкошно. Не знам къде ги бълнуваш тия цени. Мрънкач, какво да те правя.
6
6
 
7
 
! Отговори
Спасител преди 1 година
А кой ще спаси българина , който се е задавил с цени на олио = 6 лв. , цена на бензин = 4 лв. , цена на сирене = 23 лв. , цена на кашкавал = 35 лв. ........?????/ Кой ????? И защо няма съд за некадърниците ,които ни докараха това дередже ????? ЗАЩО ???? Докога ще сме безволеви овце ????????
5
0
 
26
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Колко глупав трябва да си да дадеш на двегодишно дете да си играе с монети. Тия са за съда направо. ***. Добре, че детето е здраво
4
1
 
26
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 1 година
Браво, уникални "родители"!
3
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪМ ВИЖДАЛ МАЛКО ДЕТЕ КОЕТО ВСИЧКО КОЕТО ДОКОПАШЕ НА ПЯСЪКА НА МОРЕТО ГО ПЪХАШЕ В УСТАТА СИ, ДАЖЕ И ПЯСЪК ЯДЕШЕ! БАЩА МУ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СЕ ОПИТВАШЕ ДА ГО ПАЗИ НО ТО БЕШЕ НЕНАСИТНО!
2
0
 
26
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Що за кретенния.... Дали му кития с монети да си играе?!?!? Ми другия път му дайте с флекса да си поиграе, или пък отверка, че да сменя ел.контактите... Всеки родител е грешил ама тоя случай си е баш дебиллщина.
1
0
 
17
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Мелиса Ахмед