Велев: Няма газ за бизнеса до края на годината

Глад и студ тази зима прогнозира шефът на АИКБ
31 юли 2022 10:31, Елка Василева
130
Велев: Няма газ за бизнеса до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“. Това каза пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията  на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Още по темата
Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев.

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хиляди работници.

„Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната.  За нашито търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. Бизнеса питаше киро и преди и той непрекъснато лъжеше, че е уредил евтина газ. Фактите са, че тя вече е поскъпнала двойно, а другото дали ще я има не се знае.
80
1
 
3
 
! Отговори
Газ до дуупка преди 1 година
Унгария плаща по 394 форинат за кубически метър руска газ от Газпром ......... а ние колко плащаме за втечнената газ или за руската газ която ни продава Гърция ? Упс, забравих че цената е толкова БЕЗСРАМНО висока че от Харвардското ни правителство я засекретиха ... Само казаха че била ниска ... Толкова ниска че правителството ни не може да си я позволи да я плати и бизнеса остава без газ .
79
1
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Управлението на Кирил Петков ми напомня за времето на Жан Виденов. Отвсякъде!
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През октомври пак изберете киро про100то.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък не спря да реве!
76
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 година
*** Кирчо ти обеща флотилия от кораби! Ти ,не вярвам та не вярвам! Вярно, той "пързаля" цял народ,та теб ли!
75
8
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
С прискърбие ви съобщаваме че на 12 декември ще ни напусне непрежалимия баща, дядо, баджанак и сродник Владимир Владимирович Путин - убит от личния си бодигард Саша. Опечалените ще се събират пред руското посолство, а празнуващите - пред американското посолство на улица Козяк.
74
1
 
14
 
! Отговори
Като преди 1 година
Слушкаме Урсула до тук стигаме. Накараха ни да подпишем за зеленота енергия, тока и гозта да бъдат по борсови цени, т.е ако при нас себестойността е по-ниска ще плащаме на по-високи борсови цени. Излиза, че най-бедната строна ще компенсира богатите в ЕС. В последно вриме ЕС и ЕК защитават интересите на големите. Има пълна дискриминация, няма пълноправие в ЕС. От там ни налагат заповеди, които в повечето случаи са срещу нашия национален интерес.
73
1
 
11
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Глад и студ ли ?ами прогноза за милиони хора с лопати и камъни по главите на всички оправляващи със задна дата до сега.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрат отоплението в НС и всички министерства! Нали Урсула каза да пестим!
71
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев, отивай си в Русия
70
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия път като гласувате за Промяната, питайте първо Промяната за по добро и лш за по зло ще е!!
69
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако пак изберете Киро, той вече няма само газа да спре, направо ще обяви война на Русия или Китай! Ще направи такива провокации, че и тук да има война! На неолибералите винаги нрябват нови жертви да отвлечат внимание от провала другаде! Точно както сега оправдават инфлцията с Путин!
68
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майце продавците като Простото Кире и кликата около него трябва да бъдат окачени по дърветата за всичко което натвориха а не изгонени!
67
3
 
5
 
! Отговори
69 Наташа преди 1 година
Благодарение на Робърт Бърнейс, племенник на З. Фройд между другото, на повечето представители, на така наречения "Златен милиард" им се е втълпило някакво необосновано, граничещо расизъм чувство на изключителност и превъзходство. Наркоманчета на добри новини, които постоянно им втълпяват какъв божи дар са те на планетата.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,тъ?
65
32
 
6
 
! Отговори
Дениро преди 1 година
Вие глупави ли сте или? Високата инфлация е заради войната която я започна Путин. Така че като след като Путин гушне букета - всичко ще се нормализира. Очаква се държавната администрация да бъде съкратена с 50%. Така че много хора ще си припомнят какво означава думата "работа".
64
1
 
13
 
! Отговори
Господа, преди 1 година
Като пишете толкова въодушевено за СПГ, получете малко, но в сериозни, професионални издания на нефтената и газовата световна промишленост и си отговорете на въпроса от къде ще дойде този газ, кой има такъв добив на газ и в такива обеми? Терминалите, добре ама трябва нещо да карате там, нали?
63
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наташа, или пък е защото сме вече 33 години в ЕС но ставаме все по малко и все по-бедни? Или защото трябва да избираме между студ и глад, и ни използват от САЩ като камикадзета в икономическата война на санкции срещу ТЕХНИЯТ враг Русия? Може би защото от 33 гадини ни управляват корумпирани политици, чиято тъжна кулминация е и диота Киро!
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе важно е да има"промяна"това че инфлацията гони 50 процента,това че отоплението на зима ще стане лукс,това че доста производства ще дадат фира следствие на високите цени на електро -енергия и въглеводороди са малки подробности!