Предложение: Конфискация на колата, ако шофираш пиян или дрогиран

Искането е на Българската асоциация на пострадали при катастрофи
121
Предложение: Конфискация на колата, ако шофираш пиян или дрогиран
Снимка: БГНЕС

За да имаме активна борба срещу шофьорите, които управляват под въздействие на наркотици и алкохол, трябва да се даде законова възможност за конфискуване на автомобила на такива водачи, или да им бъде временно отнет, коментира в интервю за БТА Владимир Тодоров, учредител и председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

По думите му от няколко години неговата организация отправя такова предложение към народните представители, но в крайна сметка няма резултат. "Въпрос на политическа воля е да се приеме такова законодателство", добави Тодоров, но посочи, че е скептичен, че това ще се случи.

Още по темата
Българската асоциация на пострадали при катастрофи днес проведе ден на отворени врати, съвместно с фондация "Отворена длан", в който експерти дават безплатна правна консултация на пострадали при катастрофи или техни близки.

"Българинът не е наясно с правата си като потребител, пациент, застраховано лице и никъде не се учи какво се случва след един пътен инцидент", добави той. Експертът обясни, че след катастрофа възникват най-вече въпроси относно медицинското обслужване – какво покрива спешната помощ, здравната каса. Появяват се обаче и въпроси, свързани с Пътна полиция, като това кога се издава констативен протокол, в какви срокове и какъв е неговият смисъл, както и въпроси за застраховките – какво покриват те, за кого се отнасят и какви са сроковете за предявяване на претенции.

Владимир Тодоров посочи, че цялата тази информация, за това какво се случва след катастрофа, е систематизирана и събрана в няколко брошури от асоциацията. Като добави, че има и безплатен телефон 0700 17 112 , на който всеки може да се обади и да потърси съдействие.

В отговор на въпрос какви могат да са успешните ходове на институциите за намаляване на пътния травматизъм, Тодоров даде пример с Норвегия, където в петък и събота всички медии започват да пускат клипове, в които гражданите се призовават да се приберат с такси или по други начин, но не и да шофират, след като са се забавлявали. Според него може да се засили контролът пред питейните заведения у нас в петък и събота.

Тодоров отбеляза още, че има пропуск в санкционната политика, като даде пример с Георги Семерджиев, обвинен, че при катастрофа в София е причинил смъртта на две млади жени. "Каквото е трябвало да свърши "Пътна полиция", го е направила. Взета му е книжката, наложени са му глоби за 8000 лева, отнети са му 85 точки, свалени са му регистрационните номера – административно всичко е свършено“, каза той. Отбеляза обаче, че има един законодателен пропуск, който от асоциацията предлагат на народните представители да бъде разрешен вече шест години  – да се конфискува или да бъде временно отнет автомобилът на водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотици.

"Няма 100% гаранция, но българинът, като психология, много държи на автомобила си и тази мярка ще бъде много силна", добави Тодоров.

Той посочи още, че има голям проблем с медицинските и автотехническите експертизи, като отбеляза, че експертите са малко, нископлатени са и експертизите се бавят. "Хората страдат от бавно правосъдие не защото съдът се произнася бавно", каза Тодоров и отбеляза, че има области в страната с по двама съдебни лекари, като, за да напишат становище, се чака по повече от половин година и това е преди делото да влезе в съда.

Експертът акцентира и на остарелите методи, с които се правят огледи при пътни инциденти. По думите му има нови технологии, като 3D-скенери и компютърни симулации, които не могат да се въведат, защото Наказателно-процесуалният кодекс не е променен.

Според него възможна мярка за намаляване на катастрофите е да има масово камери за скорост по пътищата. По думите му не е нормално на АМ „Тракия“ да има на четири места стационарни камери, трябва да има на всеки пет километра, което веднага ще намали средната скорост. Също така Тодоров смята, че трябва да се въведе система за санкции на транзитните водачи, когато направят нарушение да заплатят глобата си на границата. Той отбеляза още, че трябва да се отстранят проблемите и от 70-те критични пътни участъка, където се случват постоянно катастрофи и които са известни на държавните органи, но те не предприемат действия.

Във връзка с подготвения от бившето ръководство на МВР законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който предвижда по-високи санкции за нарушители и намаляване скоростта на движение по магистралите, Тодоров каза, че становището на асоциацията за проекта е положително.

Едно от предложенията беше много сериозно – да не можеш да минеш технически преглед, ако не са ти платени глобите. В момента, ако не си платил данъка, не можеш да минеш преглед, но ако имаш няколко хиляди лева глоби, спокойно минаваш, коментира Тодоров и изрази надежда, ако има устойчив парламент, да стигне времето за тези промени в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдно предложение разбира се. Ами ако колата е на напр. бащата от семейството или на друг член от семейството, който не знае , че колата е в ръцете на неговия син. Това са глупости, необмислени от тези, които ги предлагат.
81
4
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Частната собственост е неприкосновена.Никой няма право да нарушава конституцията.Разбирам мъката на пострадалите от катастрофа , но колите не са виновни.А какво ще се конфискува на виновните за катастрофа пешеходци ?Обувките ли ?Предложението е несериозно.И още нещо. Почти винаги при катастрофа колите са за скрап.Какво ще конфискуват ?
80
4
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Одобрявам !
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще има - ама тя колата е на фирмата, под лизинг, на жената и т.н. дреме ми. Ще почнат специално да си купуват бараки, че да им дреме още по-малко. Законът си е написан ясно. Всичко друго са някакви ама точно пиянски брътвежи за кръчмата. Щели да пускат брошури и телефон?!? Здрасти! Комшията ми пак е пиян на мотика и отпраши с колата... После ходи доказвай, че е било така наистина. С дрегер ли си го мерил, снимал ли си го? Кой ти дава това право? Абе.... чудят се каква глупост да измислят.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми аз съм за да конфискувате разцепения на две джип на оня друсания дето уби две жени в София. Не знам дали ще има ефект, ама давайте. А ако искате това да проработи - първо трябва да уволнявате незабавно "колегите" дето питат "и ся кво прайм" както и полицайките, дето се возят до дрогирани престъпници и им помагат да се укрият. Това защо не го предложите?
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо болшевишка партия да направим и тогава да почваме конфискациите на имущество заради нарушения.
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статистиката в световен мащаб показва че само 30% от катастрофите са заради употреба на алкохол и наркотици. Най честата причина за катастрофи всъщност е най обикновено разсейване. Хората карат уморени, недоспали, гледат си в телефоните, играят си с аудио системата, навигацията и др.
75
1
 
1
 
! Отговори
anon преди 1 година
Човека може да е под влияние на телефон (разсеян). Ако направи ПТП го наказваме и това е. Не казваме "ооо, сега ще ти сложим по-солено наказание защото си си гледал телефона и си бил разсеян"
74
1
 
6
 
! Отговори
anon преди 1 година
Карал пил, не пил, дрогиран или не, няма никакво значение. Нарушенията ги пише в правилника, изземане на предимство, неправилно изпреварване, минаване на червено, пешеходна пътека, причинил ПТП, и други. Наказвайте нарушенията, не зависимо под какво влиянея е човека.Той може да е под влияние на стрес, на скандал с жена си, афектиран от нещо си, невменяем и какво ли още не.Наказва се нарушението, а не под какво влияние е извършено.Типичен пример за бъркане на причината и следствието.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 Строгите санкции не водят до увеличаване на нарушенията,а тяхното неприлагане!Да те гепна пиян в колата и да заминеш в кауша за три години моментално и възторжено,и тогава гледай кой ще спазва и кой-не!
72
2
 
0
 
! Отговори
СТОП ТОЛ ТЕРОР преди 1 година
Терористи провеждат геноцд спрямо Българския народ чрез тежко терористични убииствени дигитлано холограмни оръжия вкл видео терористични милиони Българи са трайно увреждани ежедневно.. ПО всички видео репортажи може да видите жертви на убииствен терор през ТОЛ КАМЕРИ.. КОнтролират се от военно терористична мафия.. Увреждат азони около тях с черно чумни активатори и генератори вградени..Подобна нагло престъпна видео терористични техника е ЗАБРАНЕНА от КОНСтитуцията..Арести за престъпниците ..
71
1
 
9
 
! Отговори
Фрикси преди 1 година
Закони има, но поради повсеместната корупция не се спазват. И сега глобите не са малки, но при събираемост от 30 % ефекта клони към 0. Да се вдигне събираемостта на 75% и ще се види ефекта. А най-лошото е че заради корупцията, никой не се страхува от полицията и то се вижда- пият и карат, без книжка го хващат и то пиян, посягат на полицаи ... За мен без книжнка и пиян, директно в панделата поне за година !
70
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Предпочитам съдията който последен е пуснал наркомана условно, полицая който последен го е спрял в нарушение, но не му е отнел книжката или надзирателя който гласува за предсрочно освобождаване на виновния да стават автоматично обвиняеми в предумишлено убийство! Така ще се разчисти пътя от наркомани, а не като им взимате евентуално колите за по 1 седмица! Няма смисъл да се гласува закон за конфискация когато прилагащите го органи са корумпирани!
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги през последните 32 години, по-строгите санкции ще доведат до повече нарушения. Още колко пъти ще го пробват, за да го разберат? ОчевАдно е, че това не е начина.
68
6
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Като гледам минусите май тоя форум е пъълен с наркомани и пиянки.. както е и самата държава.. аз бих предложил директен разстрел, ако ще дрогата да е отпреди месец!
67
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
МИ НЯМА ДА НАЕМАШ НАРКОМАНИ БЕ! ЩЕ ИМ ПРАВИШ ТЕСТОВЕ ПРЕДИ РАБОТА!
66
7
 
4
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!
65
3
 
10
 
! Отговори
Стига глупости. преди 1 година
Има действащи закони и предвидени санкции и те са достатъчно добри. Просто няма кой да ги прилага.Абсолютно съм против такива измислени санкции под формата на набези от страна на държавата към частната собственост.
64
5
 
12
 
! Отговори
M преди 1 година
Половината от коментиращите, пият и карат, но го раздават сериозно тук
63
5
 
10
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 година
Добра мярка. Нека.