За 4 дни 13 души са загинали на пътя, 95 са ранени

От Института за пътна безопасност призовават за незабавни мерки
6 авг 2022 17:11, Нели Христова
26
За 4 дни 13 души са загинали на пътя, 95 са ранени
Снимка: БГНЕС

Експертите на Института за пътна безопасност считат, че е налице безпрецедентна политическа и експертна неспособност да се противопоставим на рисковете и заплахите от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.

В своя позиция след последната тежка катастрофа взема четири жертви на пътя, от Института изчисляват, че за периода 02-05 август 2022 година вследствие ПТП са загинали 13 души, а тежко ранените са 95 човека. Това прави средно 3,25 загинали на ден при средно годишен дял от 1,4 загинали на ден. Увеличението от началото на седмицата е с повече от 250%. Статистическите данни категорично показват, че в момента е налице най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани.

"В този период президентът Румен Радев назначи служебно правителство, като обяви, че пътната безопасност ще му бъде един от приоритетите.

Експертите на Института за пътна безопасност считат, че е налице безпрецедентна политическа и експертна неспособност да се противопоставим на рисковете и заплахите от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Действията на служебното правителство за първите три дни категорично ни показват, че те не разполагат с план за действие и отново ще станем свидетели на безсмислени акции и пиар кампании, които ще задълбочат кризата в транспортната система.

Политическото разчистване на сметки, прякото вмешателство в кадровата политика на три министерства от страна на президентския съветник г-н Копринков създават хаос и демотивират държавните експерти. Създават се политически противопоставяния в държавната администрация и безопасността на движението се превръща в досадно служебно задължение.

Необходими са незабавни действия от страна на Президента Румен Радев за приемане на екшън план за нормализиране на безопасността на движението по пътищата", заявяват в позицията си от Института за пътна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменете инфото от 2020г.на табло на изхода на юРусе.Пътуват много чужденцию-румънци,турци,унгарци,словаци..И в Европа и в Азия ще сме за резил.Вече е втората половина на 2022г.Някой трябва да окастри храстите,че пътните знаци и указатели табели не се виждат,а не всеки ползва навигация.Пример табела на разклона за с.Бъзън на пътя Русе-Разград...има и други места.Наистина нема такова животно"Институт за пътна безопасност".
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сложат камери за средна скорост на всеки километър на магистралите, на пътищата 1-ви и 2-ри клас и само за 1 месец няма да има такива брутални катастрофи. Освен това трябва да се задействат общинските власти с неправилното паркиране, понеже най-наглите джигити спират като араби в пустиня.
21
0
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Дясна лента не се кара от неравности. Лява лента пък летят с двеста и те натискат отзад все едно пътят е на баща им. Откъде да мина за морето? През Турция ли ?
20
0
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В другите държави имат полиция и полицаи и се справят със ситуацията. Може би е време да си наемем чужди полицаи примерно румънци и немци за да въведат малко ред в този катун.
19
1
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Вчера пътувах от София за Бургас по магистралата. Между Ст. Загора и Ямбол в дясната лента не може да се кара безопасно с повече от 90-100 км. Неравностите са много коварни, защото не могат да се забележат навреме, а не става и да ги заобиколиш по лявата лента, защото отзад идват поне със 120...
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с наркомани на глава не се излиза, помитат и невинни и не им дреме.
17
4
 
3
 
! Отговори
Убиват с еко стикери преди 1 година
След нагло престъпно залепяне на новите ЕКО стикери водачи и пътници получаваме до 50 - 60 % увреждания вкл на периферно зрение ..Експерти от МВР се оплакага ит остро проникващо главоболие след 20 минути в автомобила..
16
1
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 1 година
Води се жестока диверсионна война срещу Европа..Всичко записано с ЗАБРАНЯВА СЕ В ЗАКОНИТЕ Е ЗАПИСАНО С КРЪВ ,убити и ранени..ОПита на престъпници вкл Алекси Стратиев да принудят милиони да нарушават закона чрез нагло престъпни наредби прокарани през НЕЗАКОННИ ПАРЛАМЕНТИ Е ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ..ЗАРАДИ Увреждане на биосферата с холограмни оръжия и включени фарове денем ИМА БЛОКАЖ НА ПОДАВАНЕТО НА ВОДА КЪМ ЕВРОПА и Африка..
15
4
 
0
 
! Отговори
УБИВАТ С ЕКО СТИКЕРИ преди 1 година
Новите нагло престъпни дигитлано хологрмани оръжия увреждат тежко не само климата и биосферата но и всички в купето вкл акари по седалките.. ПОЛЗват се за активно проследяване и вуреждане на всеки автомобил с точност до 5 сантиметра имали и антени и микрофони в лепенката..Лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието на водача лепенки вкл нагло престъпни холограмни оръжия Е ЗАБРАНЕНО От ЗАКОНА..ОПИТА ЗА УЗАКОНЯВАНЕ Е НЕЗАКОНЕН..
14
2
 
1
 
! Отговори
Убиват с ТОЛ камери преди 1 година
терористи ползват подставени на власт в София за внедряване на все по жестоко вредни анти човешки и анти климатични оръжия..НА ден стотици хиляди са тежко трудно лечимо увреждани от нагло престъпни дигитално холограмни видео терористични оръжия инсталирани с ограбени милиони от народа.ТОЛ Камерите се ползват за остро проникващо пресканиране .ЗАБРАНЕНИ СА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА .Военно терористична мафия ги ползва.
13
0
 
10
 
! Отговори
mnenie преди 1 година
Вие от сайта нормални ли сте?Каква е връзката между многото катастрофи и новото правителство?Уважавайте себе си и не давайте на всеки да се изразява като журналист, за да ви уважават и читателите.
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това ни доведе промяната.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два пъти ми се наложи да пресека на светофар до мола днес. И двата пъти хора избиващи комплекси със скъпи, мощни коли се изрязваха до ламарина на правите отсечки. На такива празни глави не може да се противопостави никой. Като си богат и караш скъпа кола не значи че си умен или да си по-интелигентен или че си безсмъртен. Още по-лошо правят бедните, които карат стари коли, но искат да приличат на богатите. Явно е до ум в главата и манталитет. Селото не излиза от някои хора доживот.
10
4
 
13
 
! Отговори
Мата на Хари преди 1 година
След като опоскаха и парите за ремонти и поддръжка на пътища,спряха изграждането на магистрали закономерно да се трептене по дупките. Кирчо и Кокорчо ще поемат ли вина за тези жертви? Рашков ще влачи ли чували с пари на Бойко по лотовете на Хемус?
9
1
 
6
 
! Отговори
До човека с камиона преди 1 година
Бъди жив и здрав и благословен. Покланям се пред теб.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбрах какви точно мерки предлага тоя институт, защото нищо не предлага! Само дрън-дрън и бля-бля и Радев е виновенн. Ами за какво съществува този Институт за пътна безопасност тогава?! Да кажат конкретно какви мерки да се вземат.
7
2
 
16
 
! Отговори
Баш Майстора преди 1 година
Аз тъмнокафяви в учебна кола не съм видел а и да има накрая как взимат изпита нали ако дайаджията не го даде ше го ломоти целата мааала
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 40 години с Тира съм по пътищата на европа а по времето на бай тошо и в Азия. По голяма касапница от сегашната никога не бвх виждал. 20 и 30 годишните карат като мухи без глави. Виждат че срещу тях има движение виждат че ще направят челен удар но тръгват да изпреварват. На такива им сечем пътя изнасям се по в ляво и им препречвам пътя да немогат да влязат в насрещното и да убият нищо неподозиращите насрещно движещи се. Колко народ съм спасил изгубил съм им бройката. Има ли са късмет.
5
1
 
8
 
! Отговори
Това е, преди 1 година
защото всичко е насочено само за КОВИД......Други трагедии и болести няма.....А масово хората са станали ГОЛЕМИ СТРАХЛИВЦИ.....Ходят като ЗОМБИ....
4
1
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
МНОГО РОМ СЕ ПРЕХВЪРЛИ ОТ КАРУЦИТЕ НА КОЛИТЕ. ЩЕ СТАВА ПО ЗЛЕ