Бедността - ключова роля младежите да не работят

Най-важната роля за изключването от пазара на труда е образованието
332
Бедността - ключова роля младежите да не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедността има ключова роля за задържането на младите хора в България извън пазара на труда и образованието, пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.
Докладът на ИПИ си поставя за цел да изгради профила на младежите в България, които не работят и не учат (NEETs).

Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните са близо и под линията на бедността.

България е сред петте страни с най-висок дял на NEETs в Европейския съюз, поради което видимо има потребност от префокусиране на политиките към тях, посочват от ИПИ.

Най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието – сред NEETs има много по-голям дял от тези с основно и по-ниско образование, което блокира достъпа им до пазара на труда. Доколкото тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията, то можем да твърдим, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пише в доклада.

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, като сред младежите с български или турски произход има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование. Това означава, че разрешаването на проблема с неактивните младежи е свързан с интеграцията на ромите, посочват експертите.

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но те не са значителни. Наблюдават се обаче регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната.

Данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното участие на жените на пазара на труда. Въпреки че не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца, а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността, пише в доклада.

Понастоящем по-голямата част от усилията по активиране на неактивни младежи пада върху Министерство на труда и социалната политика, и в частност Агенция по заетостта. Част от проблемите, които държат младежите неактивни обаче са по-скоро от компетенциите на институциите, които се занимават със здравни и образователни политики, или друг вид социална грижа. Затова е необходимо по-тясно сътрудничество между институциите, включително чрез обмен на данни и профилиране на индивидуалните потребности на  безработните младежи, препоръчват от ИПИ.

Значителна част от неактивните младежи са отпаднали от училище след началната и прогимназиалната фаза, което блокира достъпа им до висше образование и ограничава достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Съответно, поставянето на допълнителен акцент върху задържането в училище може да се разглежда като де факто

превенция на неактивността на по-късен етап от живота. Преди пандемията от Ковид-19 бяха положени мерки в тази посока, но след нормализацията на образованието те следва да бъдат възстановени и дори засилени, пише в доклада.

Интегрирането на неактивните жени се нуждае от специфични мерки. Важността на ролята на жените в семейната среда и грижата за деца означава, че подходящо решение за немалка част от тях би било по-широкото застъпване на работата от разстояние или на непълно работно време. От особено важно значение в някои части на страната и особено в столицата е достъпът до грижа за деца – детски градини и ясли, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
2
 
10
 
! Отговори
До 268 преди 1 година
2200 лв е брутната заплата. Нето е 1700 лв.На кой му пука колко му е брутната заплата. Важното е колко му влизат в джоба.
236
2
 
7
 
! Отговори
до 267 преди 1 година
Аз бих те запитал защо стимулираш сивия сектор и плащаш пари на хамали роми на ръка?! Без платежен документ аз пари не давам. Хвърчащи разписки не ме вълнуват. Или банково разплащане, или картово. На ръка само срещу касова бележка и предварително изготвена проформа. И аз имах случаи с хамали- местих офис. Изрично исках фактура. Не ми дадоха. Викам- като дадете, тогава ще платя и кой откъде е. То не бяха заплахи, то не беше чудо. Ама, ако седнем да се страхуваме от тумба роми, значи сме роби.
235
15
 
4
 
! Отговори
до 268 преди 1 година
Да вметна и за теб нещо- 2218 и аз проверих в НСИ е СРЗ в София- факт. Но това е по документи. Реално е доооста по-висока, защото огромна част взимат пари на ръка. Сигурно реалната средна заплата е над 5000лв. за София. Поне аз, лично, не познавам човек, печелещ по-малко, освен някой учител, работещ на 2 места за по 2000, та сумарно да взима 4000. Или млад лекар. Всичко останало из западните компании минава 8000-12000.
234
8
 
4
 
! Отговори
до 265 преди 1 година
Не се заяждам, но за 2022ра до момента средната заплата в София е към 2300лв.. На Лидл рекламата е навсякъде- 2600 + допълнително здравно + ваучери за храна за СКЛАДАДЖИЯ, човек... СКЛАДАДЖИЯ- неграмотен бачкатор (изключваме студенти, които искат да припечелят). В същия Лидл извънредният труд се заплаща по 2. Правиш 3-4 нощни и ей ти 4000 месечно, което е кажи-речи колкото студент без опит в ИТ сектора. Искаш ли да работиш, начини има много. Легални, честни, почтени.
233
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фантасмагории как сме били бедни не ми се слушат. Бедни сме на документи, но иначе всеки кара огромна немска кошница. Вярно масово Е60ки, струващи по-малко от нормална заплата в голям град (селска мечта- от там и израза- "За тия пари Е60"), но все пак с огромни разходи за поддръжка. Осморазряден склададжия в супермаркет надминава 4000 с извънредните смени, касиерки с квалификация трети клас втория срок- минават 2000. Това не са бедни хора. Такива у нас почти няма, защото всеки втори е сивак.
232
6
 
6
 
! Отговори
до 265 преди 1 година
СРЗ в София е 2218лв.- провери си в НСИ. 2218лв. взимат склададжии, касиерки и държавни функционално неграмотни служители. Мерси.
231
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Ромите баящчкат, ама не са на светло, 4 хамали 4 часа взеха 800 лева! А на документи не работят! Взимат и помощи!
230
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Няма бедни в БГ! Не бачкат, защото има кой да им дава! Какъв черен труд полага плочкаджичта? За 1 баня, една тоалетна и 20 кв гранитогрес - 7000 лева, за една семица ги направи за половин работен ден!
229
5
 
8
 
! Отговори
До 262 преди 1 година
Какви 2500 лв ?Средната заплата нето в София е 1700 лв.Което означава ,че много хора работят и за по-малко пари.
228
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедност у нас няма. Ако има, е в дивния прованс при фунционално неграмотните. Не съм ви аз виновен, че бачкате в склада на Лидл за 2500 или колкото там плащат. Образовайте се, имайте търсени знания (било то за черен труд на плочкаджии или елитен на програмисти) и ще изкарвате нормални пари. Само не ми се правете на много можещи и знаещи, че в ЕС ви гледам гастарбайтерите- 99.88% тотален слугинаж, работещ най-ниска категория труд.
227
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** много, гайдари нема!
226
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест ако не си образоваш детето, като порасне то ще краде, убива и няма да става за никаква работа освен нископлатен общ работник и това е един омагьосан кръг. В някой случай това е заради крайна бедност.
225
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедността в България, произвежда некачествения материал, това българските милиардери не го ли виждат.
224
0
 
5
 
! Отговори
проверено преди 1 година
Свалиш ли един път гарда след това много трудно се вдига!
223
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
махнете спекулантите и нпо-тата и ще работим за родината
222
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на еврейск.ият райх не работим
221
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% от българските депутати също
220
2
 
5
 
! Отговори
Баба Комуняга преди 1 година
Кой ще ни даде париииии? Питам, коййййй?
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха и пишат какви са им големи заплатите в нета
218
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е пак е хубаво, че е водил някъде. Повечето от програмистите не излизат от вкъщи. 90% водят виртуален живот и поръчват храна за вкъщи.