Бедността - ключова роля младежите да не работят

Най-важната роля за изключването от пазара на труда е образованието
332
Бедността - ключова роля младежите да не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедността има ключова роля за задържането на младите хора в България извън пазара на труда и образованието, пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.
Докладът на ИПИ си поставя за цел да изгради профила на младежите в България, които не работят и не учат (NEETs).

Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните са близо и под линията на бедността.

България е сред петте страни с най-висок дял на NEETs в Европейския съюз, поради което видимо има потребност от префокусиране на политиките към тях, посочват от ИПИ.

Най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието – сред NEETs има много по-голям дял от тези с основно и по-ниско образование, което блокира достъпа им до пазара на труда. Доколкото тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията, то можем да твърдим, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пише в доклада.

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, като сред младежите с български или турски произход има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование. Това означава, че разрешаването на проблема с неактивните младежи е свързан с интеграцията на ромите, посочват експертите.

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но те не са значителни. Наблюдават се обаче регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната.

Данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното участие на жените на пазара на труда. Въпреки че не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца, а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността, пише в доклада.

Понастоящем по-голямата част от усилията по активиране на неактивни младежи пада върху Министерство на труда и социалната политика, и в частност Агенция по заетостта. Част от проблемите, които държат младежите неактивни обаче са по-скоро от компетенциите на институциите, които се занимават със здравни и образователни политики, или друг вид социална грижа. Затова е необходимо по-тясно сътрудничество между институциите, включително чрез обмен на данни и профилиране на индивидуалните потребности на  безработните младежи, препоръчват от ИПИ.

Значителна част от неактивните младежи са отпаднали от училище след началната и прогимназиалната фаза, което блокира достъпа им до висше образование и ограничава достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Съответно, поставянето на допълнителен акцент върху задържането в училище може да се разглежда като де факто

превенция на неактивността на по-късен етап от живота. Преди пандемията от Ковид-19 бяха положени мерки в тази посока, но след нормализацията на образованието те следва да бъдат възстановени и дори засилени, пише в доклада.

Интегрирането на неактивните жени се нуждае от специфични мерки. Важността на ролята на жените в семейната среда и грижата за деца означава, че подходящо решение за немалка част от тях би било по-широкото застъпване на работата от разстояние или на непълно работно време. От особено важно значение в някои части на страната и особено в столицата е достъпът до грижа за деца – детски градини и ясли, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмистите са най големите сухари които познавам. Сестра ми ходи 2 месеца с такъв и откачи. Тоя е водил 5 пъти на сладкарница и на кино и нито един път не е целунал и само за някакви си негови неща й говорил.
216
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средната заплата в БАН официално е 1385 лева. Лена парапета 15 хиляди лева
215
5
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ей, мрънкала, хайде стига с тия заплати по 700-800 лева. Ако можете да пишете в Интернет и взимате заплата 700-800 лева, значи сте пълни неудачници. Чистачите на улицата са с по-големи заплати. В София за добро утро всякакви неграмотни имбеццили за домашен ремонт ти искат 1000 лева. Само за "добро утро". Всички са полудели ...
214
4
 
8
 
! Отговори
от 241 преди 1 година
"Не всеки може да създаде бизнес и да развърти милиони и никой не може да упрекне никого, че не е създал и развъртял такъв бизнес." - Съгласен. Щом не всеки може да създаде (и аз не съм създал) бизнес за милиони, тогава не всеки ще има милиони. Също не всеки става за актьор например, но тогава не всеки трябва да иска да бъде такъв. Не твърдя, че в Бг заплатите са ОК, но не може да не правиш нищо и да очакваш нещо. В Бг може да се живее нормално, стига да положиш усилия. Пробвайте...
213
1
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 241 преди 1 година
Не всеки може да създаде бизнес и да развърти милиони и никой не може да упрекне никого, че не е създал и развъртял такъв бизнес. Ти създал ли си? Млади хора с висше образование в големите градове, дори и в София работят за заплати между 1000 и 2000 лева масово. Това не са заплати, с които можеш да живееш и да издържаш семейство, а за закупуване на имот да не говорим. Като не можеш да напишеш нещо смислено, поне не пиши глупости. Доходите в България демотивират хората да работят.
212
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Че кой е луд да работи за 700 лв!" - Създай бизнес и печели милиони. Кой те спира? Акъла ти ли? хахаха ... Хем нищо не прави, хем нищо не може, хем се оплаква. Ниски са заплатите, а и измамници много, но кой е виновен, че не можеш да си намериш хубава работа или да си създадеш собствен бизнес? Аз ли? Държавата ли? Ами ти? Ти не си ли виновен? Образован ли си? Ако не, защо? Търсиш ли работа? Ако не, защо? Имаш ли бизнес идеи? Ако не, защо? Все някой друг им е виновен...
211
2
 
8
 
! Отговори
22 преди 1 година
Истината е, че има маса хора, които няма сила, която може да ги накара да работят. Ще живеят като мизерници в невероятни икономии, ще си броят стотинките, но няма да отидат да работят. Има от тях и образовани, и необразовани, и българи, и роми, и млади, и стари.
210
4
 
4
 
! Отговори
До лъжеца Христо преди 1 година
Христо, пишеш, че баба ти е починала на 98 г преди 1 г, т.е. 2021-98=1923 г е родена и по законодателството на НРБ се е пенсионирала на 60 г през 1983 г. Как си е купувала акции през периода 1944 - 1983 г, когато е била в активна трудова възраст, в НРБ??? И изобщо какви доходи и какви спестявания е имала до 1989 г ???
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"30% от младите хора в България се издържат от родителите си." - Така е, но въпросът тук е кой ги е възпитал така? Съседа?
208
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Че кой е луд да работи за 700 лв!" - А кой те кара да работиш за толкова? Има хора, които получаваме няколко хиляди на месец и то не защото сме връзкари. Ти като ученик какво правеше? Учеше ли или пиеше ракия? Ако е 2-рото сега не се чуди защо ти предлагат работа само за 700 лв, а други печелят по 2-3-5000. Не е късно да се образоваш, но се иска труд, а не оплакване. Лесно няма. Всъщност има - да се оплакваш, но тогава пък пари няма...
207
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Няма оправия "Младите са готованци. Въобще не можеш да ги накараш да работят. Те ще съсипят държават" - Ако имаш предвид собствените си деца ОК, но тогава ти си виновен, защото така си ги възпитал. Аз съм на 36г. и не съм спирал да работя от 10 години. Преди това родителите ми ме издържаха, но съм работил от време на време. Готованци има на всякаква възраст и от всякакъв етнос. Да, *** са първенци в това отношение, но защо преди 89-а са учили и работели?Явно проблемът не е само в тях.
206
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, и аз като се замислих 99% от българските богаташи с десетки и стотици милиони си имат прякори и едва ли имат някакъв трудов стаж, пък си живеят в палати в Дубай и къде ли не, а робите им работят за жълти стотинки.
205
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой е луд да работи за 700 лв!
204
16
 
2
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Баба едно време с малката си заплата заделяла да купува акции. Днес, 60 години по-къно няма нужда да работя, защото имам 25 хиляди акции на Апъл, 30 хиляди на Файзер, 50 хиляди на Кока Кола. Само от дивиденти получавам по 110 хиляди долара на година. Бебето почина на 98 годишна възраст преди 1 година, но до последно купуваше акции и биткойни
203
6
 
7
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Бе бегаите със тъзи работа. Я нал съм на 37 имам вакупум 2 год стаж. Онче ми вика ке работиш по 8 чъса за 1800 лева. То подобре да си седим във кащи и да си ручам ракията и мама и тате да ми давът от пенсийте.
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък имам други наблюдения. Масово хората около мен пращат пари на родителите си в провинцията за лекарства и сметки, защото вземат по 400-500 лева пенсии и едвам свързват двата края. Работили 30-40 години и с пенсия по 15 лева на ден. За отопление ли първо, за лекарства ли или за храна.Над 1.2 милиона българи в момента са на минимална пенсия.
201
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България 1 милион младежи никога няма да работят заради политиката на БСП
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Общ работник, да се махне! И аз има подобни родители и просто се изнесох. По-добре да плащаш наем отколкото да си все без пари.
199
8
 
1
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Баба едно време с малката си заплата заделяла да купува акции. Днес, 60 години по-къно няма нужда да работя, защото имам 25 хиляди акции на Апъл, 30 хиляди на Файзер, 50 хиляди на Кока Кола. Само от дивиденти получавам по 110 хиляди долара на година. Бебето почина на 98 годишна възраст преди 1 година, но до последно купуваше акции и биткойни
198
2
 
3
 
! Отговори
Младеш преди 1 година
До Няма оправия - Държавата я съсипахте Вие дъртите от алчност , некадърност и простотия , защото бяхте прекалено заети с кражбите си вместо да си възпитате децата , които сега само ще искат да консумират без да работят - Нали затова ограбихте държавата , за да ги пратите в чужбина ?! А сега както се казваше в една реклама - " Младите ще отлетят , а старите и немощни индивиди ще останат на милостта на зимата " !