БПГА: Вече има горива под 3 лв., очаква се значително поевтиняване

Зимата ще е тежка, цените ще са нестабилни
8 авг 2022 13:08, Анисия Иванова
117

Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване.

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3 лева, дори под 2,90 лв. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52%. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5,60-5,70, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5,40-5,50 лв. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"При горивата цени от 3,50-3,60 лв. на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
а не преди 1 година
в никакъв случай. как така без путин ще поевтиняват?
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контрабандата тръгна..Руски петрол ще тече от Иран, Турция, Африка. Ще падне до 30 долара.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето на- изритаха пепетата от властта и горивата поевтиняха!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 "Не знам дали 6 лева са доматите в Русия, но там под 25 градуса не стоят зимата. Нямат топломери на радиаторите, всичко бичи на макс и отварят прозорците да не стане 30 градуса и в края на месеца 30 евро за тристаен парно" Еми, ти плащаш и тяхното парно :)))))) Не, че много хора в Просия имат парно де, но понеже са са ви написали опорката, че там бичат без топломери .... :)))) А за доматите, аз знам, толкова са :)))))) И други интересни работи има, дето са толкова. :)))
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живодер няма да даде евтино. Той не е Марешки. Но контрабандата на руски петрол най-сетне тръгна и ще паднат цените. Православна държава ще прави като Ислямска държава - контрабанда на петрол на половин цена.
38
2
 
5
 
! Отговори
Чудесно! преди 1 година
Хайде сега като ги направите пак, от значителното поевтиняване, обратно на 1.50 лв./л. с ДДС, ще си помисля да си подкарам дизелчето отново. Ако не ми давате обаче да си го карам в центъра на София, от януари до май, то пак няма да консумирам. И за и.з.в.р.а.т.е.н.я.ц.и.т.е - зелени, няма да си купя електрокар никога! Предпочитам да емигрирам в държава, където дизелът е позволен навсякъде.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тия горива за под 3 лв бе сеяндурин. Вчера заредих от ром петрол на 3,49 лв. Литъра. И да има някъде по евтино трябва да обиколя цяла София и да изгоря нафта за 10 лева.
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изритахме спекулантите от МС и горивата почнаха да поевтиняват! Мисли, българино, мисли как ще гласуваш на 2ри октомври!
35
2
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
До Качо ___ Точно , и аз карам евтино, цените на газта са по-евтини от преди войната :)
34
4
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
И стига сте ни плашили със зимата !!!__Зимите не са като едно време, топли са, особено сега, когато Слънцето е в силата си на своя цикъл !!!__Аз за няколко години едва изгорих ТРИ кубика дърва !!!
33
11
 
7
 
! Отговори
Качо преди 1 година
Да сте си взели коли на газ бе ашлаци. Аз си карам на 90 ст. литъра. Те ми взели изтърбушени дизели и сега реват че е 3.40 нафтата. Ам да го ла па те целия.
32
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Недейте да говорите за поевтиняване на горивата, че разбивате опорките на ОПГ герПдпс :) :) :)
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да но каква е калоричността на това гориво? Ако вземем обикновена пръст от градината - тя гори и е доста по-евтина от 3 лв/кг.... ама колко гори - друг в-с. Не много силно
30
0
 
15
 
! Отговори
Той подчерта преди 1 година
че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат - иначе казано търсим прага на търпимост и ще вдигаме цените без значение какви са на международните пазари. Яко дране, колкото може повече...Цъкльо каза - Да го ду*ат бедните...
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали 6 лева са доматите в Русия, но там под 25 градуса не стоят зимата. Нямат топломери на радиаторите, всичко бичи на макс и отварят прозорците да не стане 30 градуса и в края на месеца 30 евро за тристаен парно.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко дни се возих на един бакшиш. Скъса се да ги псува промяната. Наду ми главата, как са му съсипали живота, а не можел да се откаже, че не бил изплатил още таксито.
27
14
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
Ух, че сте ми забавни да давате за пример голташка Русия със СРЗ около 300лв. (ако махнем няколкото големи града с нормални заплати) спрямо 2000 тук. Казвам го като човек, прекарал години в Русия и имащ десетки приятели там.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в сърбия метана е 1.50 кг.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от 10 години карам с горело олио на 50 ст за литър. Преди поеишението на олиото го купувах на 20 ст за литър. Прецеждам го през финна цедка да няма *** от картофките дето са пържили и го сипвам в специално направен резервоар. Избягвам палмовото масло щото то се втвърдява. Ще ми запуши всички тръбички и дюзи. Само слънчогледово олио ползвам от заведенията. Събират ми го обаждат ми се отивам и го взимам в туби. Карам дизеларата та пушек се вдига и мирише на пържени картофки.
24
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 "В Русия никой не кара на газ. Там литър бензин ти е 1.50" Ама кило домати е между 6 и 11 лева :))))