БПГА: Вече има горива под 3 лв., очаква се значително поевтиняване

Зимата ще е тежка, цените ще са нестабилни
8 авг 2022 13:08, Анисия Иванова
117

Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване.

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3 лева, дори под 2,90 лв. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52%. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5,60-5,70, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5,40-5,50 лв. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"При горивата цени от 3,50-3,60 лв. на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
Вие докато го намаляте с 1- 2 стотинки на седмица то пак ще се вдигне това е номер селски
103
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путинягата започна да избива украинци в Украйна и цената на горивата се вдигнаха като на война, отблагодарете му се подобаващо!
102
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ще ви го кажа докато сме *** на запада само лошо ни чака. Сменете платната и вятъра и всичко ще си дойде на мястото.
101
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ***-о КироИ какво си мислиш,че ако се върне Джипко Бибитков горивата ще слязат ли?
100
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дчия, рено, ситроен и пежо били коли.... ти луд ли си? Всяка друга кола е по- хубава от френските. Сигурно и хавал е по- добре от френските. Карам само немски коли.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прогнозата на Терзиев е нещо от рода на;*** нахрень,стой на месте.Много успокоително.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да очакваме ли поевтиняване на храните
97
19
 
14
 
! Отговори
Доц. Пеев преди 1 месец
Костадинов Премиер, Цончо Ганев Министър на отбраната! Да живее България!
96
8
 
19
 
! Отговори
До 96 преди 1 месец
Колега,копейката много се обезцени,сори...
95
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стамат , Не купувайте от Лидъл, Кауфланд! Пълен бойкот!
94
23
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
За Бога братя, не купувайте! Гласувайте за Възраждане!
93
2
 
9
 
! Отговори
Къде преди 1 месец
е оня с юмручето да се намеси,да не би да е на полети?
92
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената беше 2.40 на дизела преди обявяването на България, че подкрепя санкциите срещу Русия. За 5 месеца от 2.40 скчои на 3.50. На ви санкции, краварски пoдлoги у форума!
91
2
 
24
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
преди време като беше цената под 100 долара, цените бяха около 2 лв. По време на тъпата ковид пандемия цената за барел беше на минус, обаче нашите тогава викаха - ние ги купихме на високата цена и за това няма как да ги намалим. После като ги купиха на безценица викаха - ама то сега барела струва еди колко си. Ей така се става милиардер, аре да си тът м...
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда газа е под 3 лева, *** Терзиев! Или не се води гориво?
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Бау Това са жените, гледат всяка запетая да е на мястото си защото са комплексирани на тази тема, а не вникват какво им казваш. То и аз долу горе се старая да пиша грамотно, но тяхното е болестно състояние. Поредния пример е касиерката, която я оборих с факти за скъпите коли и въпросната отстъпка.
88
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къдее това гориво под 3 лв бе сеяндур. Сигурно го продават у стърчипатка видинско или у горно нанадолнище или у левуново. Тоя Живодер от къде зарежда от на макясипичката ли. У нея сигурно е под 2 лв горивото. Така е когато офцете си избират сеяндури от седенките. На тези избори Възраждане ще вземе власта и тогава ще разберете колко сте лъгани и крадени.
87
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До до 82 от касиеркатаИ като не пише грамотно, ти как разбра какво казва касиерката, бе, главоч!? Аман от начални учителки и тук! Измислили сте една обременяваща и излишна граматика и не ви ивтересува семантиката, а само гледате някоя запетая да не ви избяга! Това ли Ви е свободата на словото!? Не сме на изпит по писане, нито на симпозиум и доклад! Съберете се такива осторожни мислители, цербери на препинателните точки в някой сериозен като Вас сайт и там си пишете грамотно и празноглаво!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 84, Касиерке, къде си ме видяла да се заяждам с някой за правопис? Защото аз ако става въпрос във всеки пост ти намирам грешки. Говорим за богаташи и отстъпки на бензиностанциите, ако си забравила, не за правопис, кукло!
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 84 Касиерке, не видях къде съм започнал изречение (а може и да съм го направил, често правя това понеже пиша бързо, както и ти в твоя си последен пост по същата причина "запачва" си написала, но не това е диалогът ми с теб)защо едва ли не казваш, че богаташите за по 100 бона коли не се възползвали от отстъпката, като карат и с обикновено гориво колите си?