20% от българите не са прочели нито една книга за година

Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и интернет
251
20% от българите не са прочели нито една книга за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Асоциация "Българска книга" оповести резултатите от Национално изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различните възрастови групи.

Хората на възраст между 40 и 60-65 години са най-активно четящите. Допитването е направено в края на миналата година, каза в предаването „Радиокафе“ на БНР Мая Бобева от УС на АБК.

„Най-слаб е интересът в групата между 15 и 30 години. Тази тенденция се наблюдава и през 2019 г., при подобно проучване. Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, не на книги, а на информация“, добави Мая Бобева.

По думите й, това е световна тенденция. В Германия също е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години.

„Впечатляващо е, че 20% от анкетираните не за прочели нито една книга през последната година, голяма част от тези хора нямат нито една книга у дома“, каза Бобева.

Тя добави, че обнадеждаващото в изследването е, че 83% от анкетираните родители, заявяват че четат на децата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: интернетсериаликниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
2
 
! Отговори
Цайсмен преди 1 година
Който чете много става кьорав, кривоглед и му викат очилат бръмбар...
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Част от младите хора работят на компютър и слушат аудио книги, а друга част не се интересуват от четене понеже са прочели една книга през живота си.
114
4
 
3
 
! Отговори
Спомням си преди 1 година
Аз съм чел Том Сойер, Сандокан, Клетниците, Тримата братя и златната ябълка и Батман Началото комикс!
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който няма пари да си купи геймърски компютър чете.
112
2
 
18
 
! Отговори
123456 преди 1 година
В България четене, учене и знания не се котират! Виж татуировки, мускули и силикон да...жалка картинка!
111
6
 
2
 
! Отговори
До Do 154 преди 1 година
Като си толкова начетен и интелигентен що не вървиш да си .... майka ти проста и неинтелигетна.
110
8
 
1
 
! Отговори
Нечетящ преди 1 година
Ами аз също не съм отварял книги от години. И не виждам защо това е лошо. В днешно време информацията е навсякъде. Даже сме претрупани от нея. Не ме влече да се забия в някоя книга и да губя по час-два на ден в четене. Ако се интересувам от някаква тематика просто използвам Интернет.
109
2
 
4
 
! Отговори
до Ирония преди 1 година
Ти като си толкова "иронично" интелигентен можеш ли да си отремонтираш скоростната кутия на автомобила или ти се налага да се обърнеш към неинтелигентните автомонтьори??? Ей, заради такива "Интелигенти" като тебе сме на този хал, дето от много интелект не могат да разделят на две м.гарета сламата! Киро Т. и К.окорчо са жив пример!!!!!!!!
108
4
 
3
 
! Отговори
Абе, преди 1 година
Като чета коментарите, ми се струва, че много хора са минали през леглото на Б.Б./От къде ще знаят, колко книги е прочел?/. Гледайте себе си, а не да сочите този и онзи!
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз прочетох "Винету"
106
1
 
4
 
! Отговори
Философия преди 1 година
Не е важно да си прочел много книги, при положение, че човек прочел три книги през живота си управлява 13 години държава, ( или там колкото са книгите за Винету) трилогия ли е не знам по-старите ще кажат... И дядо Живков 35 години управлявал държавата и той с толкова книги някъде. Хора с 6 прочетени книги общо управляват държава 48 години общо... А хора прочели 200 книги мажат фаянс и лепят плочки. И каква е логиката? Фаянсаджията е ш,матка...
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че за какво трябва да чета книга ? Аз имам целия Google по цял ден чета ? Това да не е реклама на хората занимаващи се с книги? :)
104
1
 
2
 
! Отговори
До 143 преди 1 година
Комплексари, които не са прочели една книга в мизерния им живот, но пък се хвалят, че са от "четящите". Защо ли държавата не се оправя и е все в калта при такъв брой плебеи, претендиращи за четящи и интелектуалци?
103
1
 
1
 
! Отговори
Тези 20% са политици преди 1 година
депутати + родата и другарите на хранилката! От крадене, преяждане, угояване и демократични ценности нямат време за четене.От Козяк все такива едноклетъчни ни спускат от 2004 насам!Няма спасение от тези п***разити!
102
0
 
3
 
! Отговори
вишист преди 1 година
Ми как дъ четъ, кът за 12 години у даскалоту научих 20-тина букви, ве??? С мат`матикатъ съм още по-зле! Мъ инак имам две дипломи: еднатъ по Флология, другатъ по Международни отношения, тати ми ги купи за рождения ден!
101
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Дом без една книга ( ама не готварска) и/или една картина на етажерка или на стена НЕ Е ДОМ, а безполезно запълване на бездушно пространство!!!
100
2
 
2
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
Напротив, те гласуват за Бойко! Бойко е много по- умен от тях! Котката е много по-умна от плъховете! Айде, отивайте в канализацията!
99
3
 
7
 
! Отговори
Пенчо Пишурката преди 1 година
20% от българите не са българи !
98
6
 
1
 
! Отговори
До 132 преди 1 година
И все пак ББ е по-умен и интелигентен за разлика от мизерните "книжни" плъхове.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A някои са прочели само една за целия си живот - Винету