20% от българите не са прочели нито една книга за година

Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и интернет
251
20% от българите не са прочели нито една книга за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Асоциация "Българска книга" оповести резултатите от Национално изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различните възрастови групи.

Хората на възраст между 40 и 60-65 години са най-активно четящите. Допитването е направено в края на миналата година, каза в предаването „Радиокафе“ на БНР Мая Бобева от УС на АБК.

„Най-слаб е интересът в групата между 15 и 30 години. Тази тенденция се наблюдава и през 2019 г., при подобно проучване. Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, не на книги, а на информация“, добави Мая Бобева.

По думите й, това е световна тенденция. В Германия също е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години.

„Впечатляващо е, че 20% от анкетираните не за прочели нито една книга през последната година, голяма част от тези хора нямат нито една книга у дома“, каза Бобева.

Тя добави, че обнадеждаващото в изследването е, че 83% от анкетираните родители, заявяват че четат на децата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: интернетсериаликниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
За година? По скоро през целия си живот.Та те 20% и повече не могат да четат
95
0
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 1 година
Аз си мислех че 80 процента не са чели нито една книга през живота си!
94
1
 
9
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Хващам се на бас, че и Баце е сред тях. Едва ли за последната година е прочел втората книга през живота си :)
93
8
 
3
 
! Отговори
R'N'R преди 1 година
От много четене боли глава... А и някой тумор на мозъка можеш да си докараш или кривогледство и цял живот да си с цайси... Аз например цял живот съм бил скаран с ученето и четенето, но завърших физика. Изсбутах го някак и сега взимам прилични парички.
92
1
 
6
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
Там е въпросът, че не си от тези, които имат заплати 5к и повече, ако беше така, нямаше да си в този форум,ла.йно. Явно книгите не са ти били в полза.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Направете същото проучване, но само сред "богоизбраната" общност. Ще се окаже, че там процента на нечетящите е НУЛА. Затова те са истинските управляващи на световните процеси." - В грешка си. "Богоизбраната" общност са хора като всички останали. Разликата е, че са по-големи мош_енници. Знаеш ли откъде идва думата мош_шенник? От моше... :) ... Защо ли... :) ... Иначе да са живи и здрави и те. Хора са, а и всичко се връща ако не в този, в следващия живот, така че всеки ще си получи каквото трябва
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете същото проучване, но само сред "богоизбраната" общност. Ще се окаже, че там процента на нечетящите е НУЛА. Затова те са истинските управляващи на световните процеси.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Над 5к. Няма такива заплати в България, го.вно." хахаха хахаха Нямало такива заплати. Ти може да не си чувал, може обкръжението ти да не взимат такива, но това си е твой/ваш проблем. В България доста хора взимат над 5К. Едните са професионални крад_ци, а другите са прочели доста книги... :)
88
5
 
1
 
! Отговори
До 118 преди 1 година
Ти пък си никой, нищожество, да определяш какви са останалите. Ухилена безмозъчна ***.
87
0
 
10
 
! Отговори
ОправетеСтатистиката преди 1 година
Недейте захаросва положението, повече са от 20%! Само наистина необразован и пpocт народ могат да изберат мошенниците Кирчо и Кокорчо да ги управлява!
86
3
 
2
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Над 5к. Няма такива заплати в България, го.вно. Само лекарите имат такава заплата. Ти си със заплата доста под 1000 лева, но се правиш на "начетен".
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма смисъл да четете, един продавач в супермаркет взима близо 2000 лв. а образованите почват с 800" - Щом продавач в супермаркет ти е мечтата в живота ОК. Аз имам други представи за преуспял човек, взимам доста повече от продавача и да, чел съм доста книги, но не мога да кажа, че чета постоянно. Ще го напиша пак. Никой не те кара насила да четеш (предполагам вече не си ученик). Все пак някой трябва и да мете улиците, не може всички да са шефове... :) ...
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни коментиращи очакват, че като прочетат една книга и някой ще дойде да им даде 5 лева за усилията. хахаха Това е все едно да гледам някой филм и да очаквам някой да ми плати, че съм го гледал. Или пък да ходя на уроци по математика и да очаквам учителя да ми дава пари, а не аз на него... :) ... Не четете бе хора. Никой не ви кара насила. Който знае какво му дава книгата чете, другите стоят и се чудят защо някой си "губи" времето. хахаха Хора всякакви, идеали всякакви... Живи и здрави!
83
4
 
1
 
! Отговори
До 102 преди 1 година
Видимо е колко си начетен и как книгите са те променили,нямаш промяна, вулгарно гов.но!
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четенето дава резултати, но трябва и време, докато се обработи и усвои. Информацията се загнездва в дълбините на паметта и се проявява при определени обстоятелства под формата на идеи. Представете си го като плодова ферментация. Най-плодотворни са заниманията с история, религии, философия, митове и легенди, защото това са областите, които са изградили мисленето на съвременния човек.
81
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми не виждам връзка между четенето и продобиването на знания( занаят), пишлеменце. Моят брат не е прочел и една книга в живота си, но е майстор шпакловчик и фаянсаджия и сега взима 2500 лева на месец на частно. Един учител дето е прочел 1000 книги взима ли толкова?" хахаха Бъркаш сек_са с любовта... Не се занимавай с четене. Явно нямаш шанс да проумееш какво ти дава... :) ... Все пак наистина не е за всеки...
80
0
 
3
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
До до 60 А, ей това е другия проблем масовото навлизане на компютрите, модерните телефони и интернета... Аз имах активно детство до 14 годишна възраст докато нашите не ми взеха компютър и не ми прекараха интернет, от там на сетне вече всичко западна, както и на другите деца от квартала вече почти всички имаха компютър и интернет (даже повечето по-рано от мен)... Вече ги нямаше игрите навън по цял ден.. А и вече се мислихме за големи... Ни децата на 90-те бяхме последното активно поколение...
79
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам смисъл от четене на книги. НЕ ме кефи !
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Заиграх футбол след 10-ти клас, моето момче защото разбрах, че от четенето на книги няма никаква полза, а от придобиването на занаят!" - Мисля че при теб наистина няма смисъл от четене на книги. Дори и за това се иска акъл. Дано поне със занаята се оправяш... Жив и здрав!
77
3
 
1
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Да, това е и причината дон Кихот да полудее.