Най-нужните кадри през следващата година: Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи

47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката
10 авг 2022 15:53, Нели Христова
122
Най-нужните кадри през следващата година: Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи
Снимка: БГНЕС

Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи ще са най-нужните кадри за бизнеса в следващата година. В Разград сред най-търсените ще са и музикантите, а в Кюстендил- обущарите. Традиционно ще се търсят и строители, касиери и заварчици. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на около 4000 фирми, цитирано от "24 часа".

Шефовете в 17 от 28-те области в страната са заявили нужда от сервитьори - бармани, машинни оператори и шивачи.

Оперативен счетоводител е сред най-нужните кадри в 16 области. Следват касиери, готвачи, електротехници и заварчици, които са най-дефицитни в 15 области, а строителите - в 13. За всички тях областните комисии по заетост препоръчват да се организират обучения, за да може да се отговори на нуждите на пазара на труда.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще е за професиите, свързани с правоспособност. През следващата година бизнесът иска да назначи 128 789 специалисти с квалификация, придобита в средното образование. Отново най-търсени ще са: сервитьор - барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител монтажник, заварчик, оперативен счетоводител, електротехник, касиер и др.

Наполовина по-малко ще са нужните кадри с правоспособност или висше образование. Сред тях са шофьори, медицински сестри, учители и лекари. В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 6300 и достига малко над 62 хил.

47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца.

70,7% от шефовете изпитват затруднения при наемането на нужните кадри. А най-сериозни те са при намирането на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти.

Преди коронакризата най-сериозни пречки е имало при търесеното на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

3/4 от работодателите ще наемат персонал на постоянен договор и пълен работен ден. Едва 1580 са готови да наемат нови служители за работа от разстояние.

Нова вълна на коронавируса пък ще повлияе на 19,4% от работодателите да не търсят нови служители. Това са 11 800 предприятия, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

Най-силно нова епидемична вълна ще се усети в сектора на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, където 1/3 от фирмите ще се откажат да търсят персонал. За половината от анкетираните фирми COVID-19 няма да окаже влияние при наемането на нови служители.

173 784 ще са търсените специалисти с висше образование в следващите от 3 до 5 г. Най-нужни ще са педагозите, като заявките от работодателите за учители през следващите 5 г. се очаква да са за над 15 хил.

Следващото най-търсено професионално направление е “Икономика” с 13 670 нови работни места. Топ три се допълва от “Електротехника, електроника и автоматика”, където работодателите са посочили нужда от 9930 души. Почти толкова ще са и новите места за медицински сестри. Още 5658 ще са нужните кадри в медицината. А 3109 ще са търсените зъболекари.

Свободните места за юристи ще са 2824, въпреки че това е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет тази година.

Нито един работодател не е посочил, че в следващите 5 г. ще му трябват теолози, политолози и служители, завършили “Национална сигурност”.

208 964 специалисти със средно образование ще са нужни на бизнеса в следващите 5 г. Спрямо началото на миналата търсенето е намаляло с близо 33,5 хил. Най-нужни ще са тези в търговията на едро и дребно, строителството, производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене, металообработване и металургия и др.

Със 150% по-малко са обявените нови работни места в хотелите и ресторантите. Общо нужните нови работници за тях през следващите 5 г. ще са 7067 души.

Спадът в администрацията и управлението е със 106,7%, за секретарски и административни офис дейности е с 55,2%, с 8% - за военно дело и отбрана.

“София-град остава областта, където ще се търсят най-много работници и специалисти - 67 064, което е 28% от всички заявени в страната потребности”, обясняват от Агенцията по заетостта.

В 17 от 28 области търсените работници и специалисти са по-малко от регистрираните безработни. Но пък в София заявените работни места са 5 пъти повече от хората в бюрата по труда, а във Варна - 3 пъти.

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е дисциплината и умението за самоконтрол. Анкетата показва, че второто важно качество е работата под напрежение. Половината шефове са искали и предишен опит.

За 2/3 от работодателите са важни уменията за гъвкавост и адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

Най-важното качество пък е инициативността и предприемачеството, като за първи път то измества доброто владеене на български език.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии - оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

Намалявали обявите във всички сектори. Най-голям спад има при хотелиерството, здравеопазването и строителството

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
47 645 работници без специалност ще са нужни . Тъй като създават продукт с висока добавена стойност
91
0
 
8
 
! Отговори
Липсват кадри за преди 1 година
овчари,овцевъди,животновъди, свиневъди в БГ
90
2
 
3
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
До 102Че работим за чужди компании е вярно, само че заплатите, които ни дават са все едно сме в съответната държава. За справка, последния път предложенията към мен бяха за 5$ до 9$ хиляди долара месечно бруто, като се плащат осигуровки в България, сам си прави сметката, колко е в нето. Такива са заплатите, без значение каква ти е локацията. А дали сме индийците на Европа, не знам. Правим доста по - добри продукти и получаваме много повече пари от тях. Просто в цял свят има огромна нужда от IT
89
1
 
11
 
! Отговори
Чобанин преди 1 година
Това е показателно какви са секторите в икономикта ни, плюс големия % нищоправещите в държавната администрация.
88
1
 
9
 
! Отговори
Много ясно преди 1 година
Трябва им евтина работна ръка, а не квалифицирана, както тръбят по медиите
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят хора, на които да плащат минималната заплата. Според мен по-скоро се търсят бизнесмени, които умеят да правят бизнес. Сега мутрите са присвоили печелившите бизнеси в България, но не умеят да ги ръководят
86
1
 
6
 
! Отговори
от село преди 1 година
а комбайнери или хлебари не се ли търсят ?
85
5
 
4
 
! Отговори
безработен ИТ преди 1 година
Ще записвам курса за бармани и серитьори, киро ме докара да си загубя хляба
84
4
 
3
 
! Отговори
????? преди 1 година
Защо си мислите че на Запад е по различно?Отворете някой сайт за работа в UK и вижте.Масово заплати от 21к годишно,след данъците 17841 или по 1487 месец.Това за нищо не стига.Сега ги предупреждават,че сметките им ще са по 400-500 на месец с новото увеличение от Октомври от 85%,Януари ги чака още едно от 15%.От миналата година вече се вдигнаха 2 пъти.Като се добави наема, Кендъл таксата,транспорта и нищо не остава.Тази заплата е за завършили университет,в областта на здравеопазването .
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Масово се търсят хора които да са без образование.Така е в България." Не е хора без образование и не е само в България. И на "запад" се търсят добри водопроводчици, електротехници, и хора, които поправят домашна техника. Изобщо, работници с добри умения се търсят и са добре платени. Само в България ИТ-та са на някакъв пиедестал. Предполагам защото работят за чужди компании като "индийците" на Европа.
82
3
 
10
 
! Отговори
до анонимен 94 преди 1 година
а кой щи произведе компютъра бе, програмисте. Ако няма кой да ти го направи, ще програмираш водопадите.
81
1
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До до 76 80 И тогава имаше бедни и богати.Лъжеха ни че има социално равенство.Пример: На Кеворк Кеворкян му откриха 600 000 лв.в каса на вилата. Пишеше го във в. Раб. дело.Как мислиш ? От равенството ли е бил ? Ами членовете на ЦК на БКП ? За всяка Нова година по 20 000 лева подарък от Живков.Толкова беше шестицата от ТОТО 2.Пари които обикновен българин не можеше да събере за цял живот.
80
2
 
5
 
! Отговори
Иво преди 1 година
А скоро и стругари, машинисти и оператори на различни сложни машини, авто-, авио- механици, и други още по-сериозни професии, които не са толкова "престижни", като лапане цял ден мухи на стола. Нерде София, нерде Стамбул......
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово се търсят хора които да са без образование.Така е в България.
78
3
 
4
 
! Отговори
Помня преди 1 година
А какви специалности имаше на времето....Е хеее !Изтуфчия- изкопни работи , оператор с биологични единици- дояч , партиец , доносник , подмазвач и т.н.И нямаше безработица.Вземи го там на работа, да не вее крачоли по улицата.Голяма производителност на труда.Силна икономика.Ех , спомени , спомени от славното социалистическо минало.
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетилетия наред производстото изискваше все по-образовани и квалифицирани кадри. Днес нещата са коренно променени. Квалифицирани и образовани вече не са нужни, достатъчни са само малък брой такива, докато обурудването и машините могат да правят и произвеждат почти всичко за да реализират големи печалби на собсвениците, а човекът който ги обслужва не е нужно да е високо платен квалифициран работник. Скъпи електронни схеми се произвеждат от ниско квалифицирани и ниско платени работници които само знаят къде да сложат чипа и кой бутон да натиснат.
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това кореспондира със статията за нечетящите българи. Ето ви занаяти - стройте, мажете, шиите, гответе, сервирайте. Целта е да сте обслужващ персонал, такава е ролята на гоите. Само "богоизбраните" могат да бъдат артисти и интелектуалци.
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма пари ,всичко е скъпо
74
4
 
17
 
! Отговори
АйТито се спука преди 1 година
Вече не се търсят програмисти. Който взел парите - взел. Всички големи АйТи корпорации съкращават кадри в момента.
73
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научете се да играете добре футбол.Минете през лудогорец после с късмет в Бляк Бърн Роувърс и с по голям късмет в Тотнъм и дай боже в Ман Сити ако искате наистина къща и Рейндж Роувър а не в метрото макар и Лондонското