Отоплението през зимата: Кой ще бъде най-евтиният вариант?

Можем да спестим над 60% от сметките си за енергия чрез топлоизолацията
11 авг 2022 13:50, Анисия Иванова
165

70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Според тях можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим. Това заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност в ефира на "България сутрин".

"Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", подчерта той.

Според Цанев най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо.

"Тези, които разполагат с възможности и ресурси, не бива да забавят изпълнението на подобни мерки, тъй като сроковете на възвръщаемост на инвестицията намаляват с увеличаването на цените на енергията", поясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че ефектът от санирането ще бъде видим още след изпълнението на мерките. От старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища, как да намалят сметките си.

"Опитайте се максимално да уплътните помещенията, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични мерки, които пренебрегваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Нда преди 1 година
До до 61това ще е точно до момента в който ви изкарат на борсата, както се случи с малките фирми миналата година - от 100-на лв сметка, на 1000
64
0
 
6
 
! Отговори
К Зарков преди 1 година
Корнелия напарви дървата 170 лв за кубик. Да попитам защо цената се вдигна толкова.да си калклират транспорта ама....то бива бива.Къде са и евтините дърва дето ги обещаваше
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 1 година
До Анонимен 73 Ако Костадинов обещае референдум занизлизане от Ес,след зборите ще гласувам за него, до тогава за Герб
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАМ ТЕЗИ, КОИТО ЗАПОВЯВДАТ НА БЪЛГАРИЯ И НА НАШИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ КАКВО ДА ПРАВИМ И ОТКЪДЕ ДА СИ КУПУВАМЕ ГАЗ, ДА СЕ ОБЪРНЕ НА 180 ГРАДУСА И ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА НАЛАГАТ НА ТЯХ И ДА ГИ КОМАНДОРЯТ КАКВО ТЕ ДА ПРАВЯТ В ДЪРЖАВАТА СИ И КАКВО И ОТКЪДЕ ДА СИ КУПУВАТ И КАКВИ ЛЪЖИ ДА ПИШАТ В МЕДИИТЕ, ЗА ДА СА НА НАШЕТО МЯСТО И РАЗБЕРАТ КАК СЕ ЧУВСТВАТ НАШИТЕ КОМАНДОРЕНИ ДЪРЖАВИ, ЛИШЕНИ ОТ ПРАВО НА САМОСТОЯТЕЛНИ РЕШЕНИЯ И ОТКЪДЕ ДА СИ КУПУВАМЕ ГАЗТА И ПОДЛОЖЕНИ НА ЗАБРАНИ И УНИЖЕНИЯ!
61
5
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Подкрепям. Нашата къща е с климатици, НО паралелно имаме и радиатори (които едно време са били с пелети- тотален абсурд откъм цена). Продадох пелетната автоматична горелка и всичко на един заблуден ceляк и сложих именно модифициран климатик в термопомпа да помага на климатиците в студа, че едно са радиатори, а друго- климатици. Накратко казано- 200 квадрата отоплявам за 200лв.. Имам и етаж 100 квадрата за гости и механа- 2 месеца зимата и тях отоплявахме точно за 150лв..
60
0
 
8
 
! Отговори
За кво ви е газ? преди 1 година
С климатици е най-евтино, бил съм и на парно и на всякакви други печки (акумулиращи и тем подобни), но сметката е най-ниска с климатици, пък и най-добре отопляват и хем лятото изстудяват
59
5
 
11
 
! Отговори
селянин украинец преди 1 година
само не ме убеждавайте ,че с климатици ще се стоплите както аз на дърваи ще ви е по евтино
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко струва да си монтираш инвертор или хиперинвертор? Примерно апартамент с две спални, хол, кухня и две бани с тоалетни? Колко години му е гаранцията? Да не се окаже, че с духалки е по-евтино.
57
2
 
3
 
! Отговори
доддд преди 1 година
Може киганите да излезат първо?
56
2
 
6
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименДа разбира се... и си програмист фул-стак, взимаш 15-20хил лева и те боли фара.. дааа...
55
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 1 година
До Анонимен 62 с качествени материали си ги санирай ти.Държавата ти дава безплатно толкова.пак ти е много.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвертори и хиперинвертори ще вършат работа до момента, в който не вдигнат тока до непоносимо ниво. Защото и това ще се случи. Тогава ще започнат много хора да мечтаят за печка на дърва. Или вярвате, че горивото за АЕЦ-а е безкрайно количество?
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** мисе е вмирисал ,щото почнах да пестя и не се къпя вече седмица
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен гербер САНИРАНЕТО СИ БЕШЕ КРАЖБА, А МАТЕРИАЛИТЕ БЯХА НЕКАЧЕСТВЕНИ И ПРОСТО ОБЛЕПВАХА СЪС СТЕРИОПОР, КОЙТО НЕ ПОЗВОЛЯВА НА СТЕНАТА И СГРАДАТА ДА ДИША ИЛИ ПРЕДИЗВИКВА КОНДЕНЗАЦИЯ, ПИТАЙ НЯКОЙ СТРОИТЕЛ ДА ТИ ОБЯСНИ ЗА КАКВО ГОВОРЯ. В ГЕРМАНИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ БЛОКОВЕ,СГРАДИ, ПЪРВО БЯХА ПОДСИЛЕНИ В ОСНОВИТЕ, СТАБИЛИЗИРАНИ ЗА ДЪЛГО И СЛЕД ТОВА САНИРАНИ, НО НЕ СЪС СТЕРИОПОР, А С КАЧЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години най-евтино е на ток, разбира се. Казвам го като човек, отопляващ 350м2 къща + апартамент в София. Имам и наследствени имоти от едно време в центъра на града, под наем. Парното излиза тройно на климатици. Ако имате радиатори вкъщи, откачате се от всякакви газове и подобни малоумщини и слагате преработен климатик в термопомпа. Ако не- хиперинвертори. В най-студения регион на България ни е вилата и се топлим с висок клас такива зимата- уют и топлина. За кеф палим и камина.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"НЕ МОЖЕ да се спести 60% от разхода за отопление с топлоизолация." - Може, ако си била на тухла и дадеш пари за топ изолация, ама тогава, трябва киовата да стане по 2 лева, че да ги избиеш и то след години ...
49
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 1 година
преди година , доста хора плюеха плана за възстановяване написан от Гербера Дончев.Упрека беше ,че прекалено много пари щели да се дадат за саниране.Сега пак дойдоха на същото. Туй борбата за кокала е страшно нещо. пак за Герб ще гласувам,другото е подмяна.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дали си верва или ни има за ***. Санирал съм панелите отвън с най кчествения материал. Отвътре стените съм ги облепил с гипсо картон. И си мръзна като първият човек като намаля парното. Какви 60 % икономия бе слаботелесния. На тоя сланините го топлят затова пести 60 %.
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ В МОМЕНТА СЕ ВНАСЯ ГАЗ ОТ АНГЛИЯ, КОЯТО ЗАМЪРСЯВА ПРИРОДАТА И ИЗЛЪЧВА ВРЕДНИ И РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И БЛОКИРА МЕХАНИЗАЦИЯТА , УСТРОЙСТВАТА И МАШИНИТЕ НА ГЕРМАНИЯ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ? И НЯКОЛКО ПЪТИ НЕ САМО ПРЕКЪСВАТ ДА ГИ РЕМОНТИРАТ, НО И СЕ ТРОВЯТ С ТОЗИ ГАЗ. ЗАЩО НИ СПРЯХА КАЧЕСТВЕНАТА И ЕВТИНА РУСКА ГАЗ, НИЕ *** И ИДДДИОТИ ЛИ СМЕ, ЗА ДА ВЪРВИМ СРЕЩУ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ И СИ САМОНАВРЕЖДАМЕ, ЗА ДА УГОДИМ НА ЕДНА МАЛКА ГРУПИЧКА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ?
46
0
 
13
 
! Отговори
А бряя преди 1 година
Отоплението през зимата: Кой ще бъде най-евтиният вариант? Боб , грах кисело зеле ,мед и дебели одеяла