Грамотността пада, библиотеките намаляват - защо не четат българите?

Училището е място, където да се насърчи четенето
12 авг 2022 15:45, Анисия Иванова
113

20% от българите не са прочели нито една книга за последната година. Още по-тревожното е, че най-малко четат хората между 15 и 30-годишна възраст у нас. Това са само част от констатациите от Националното изследване на нагласите на читателите на Асоциация "Българска книга" и "Алфа рисърч".

"От известно време книгите се конкурират с телевизията, социалните мрежи. За радост, четенето остава в топ 5 на предпочитаните начини за прекарване на свободното време, но ако трябва да бъдем честни - тенденциите в България са доста негативни. Време е да предприемем активни действия да променим тези тенденции и нагласи, защото те не се виждат само в това проучване, което показва, че нивата на четене спадат", каза председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева.

Още по темата

По думите ѝ те се виждат и в изследванията, които показват, че грамотността пада.

"Домашните библиотеки намаляват, делът на българите, които продължават да запазват нивата си на четене, са между 40 и 60 години. Те често живеят в най-големите градове. Това са социално активни хора и това показва, че и те имат достъп до книги. Изключително важно е в малките населени места да има библиотеки. Ние от доста години се борим, заедно с Българската библиотечна информационна асоциация, за повишаване и изпълняване стандарта за библиотечно и информационно обслужване", допълни Десислава Алексиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че четенето е както за малките бебета, така и за възрастните хора.

"Важно е да има политика по въпроса. Нямаме закон за книгата, той е изключително необходим. ДДС-то върху книгите продължава да бъде временна мярка. Ние няма как да бъдем спокойни за бъдещето на книгата, защото ние сме функция на четящите хора. А ако тях ги няма - няма нужда и от книги. В Норвегия има ясна политика за финансиране на библиотеките. Норвежецът чете средно по 15 книги на година", сподели председателят на Асоциация "Българска книга".

Попитана дали има нужда от осъвременяване на задължения списък за четене на учениците, Десислава Алексиева отговори: "Това е дълъг дебат. Има вечни класики, които и аз ще съм прочела, и моите деца ще са прочели, и все пак ще са им интересни. Не може всичко да сложим под общ знаменател. Има книги, които, за съжаление, някои деца не могат да възприемат, те са с друга динамика."

Алексиева е категорична, че училището е място, където трябва да бъде насърчавано четенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз слушам аудиокниги на теми от астрофизика и квантова механика на руски понеже на български няма. Много сте изостанали. Криминалета и любовни романи не се броят
87
0
 
12
 
! Отговори
ПолзиОтКнигите преди 1 година
Четенето на книги дава следните ползи: 1) Научавате се да се изразявате правилно. 2) Научавате граматика + правопис. 3) Научавате множество конкретни неща от съдържанието на книгата. 4) Повишавате си общата култура. 5) Разширявате мирогледа си. 6) Действува успокояващо. 7) Подсказва ви как да се справяте правилно с житейските предизвикателства.8) Повишава ви психическата устойчивост.9)Подобрява ви самочувствието.
86
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
е кога да четат като по цял ден са у фейсо ?
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грамотността пада, библиотеките намаляват - защо не четат българите? на българите им трябват секс наркоттици алкохол разбирасе и пари без да работят
84
1
 
6
 
! Отговори
Линда галопа преди 1 година
Бойко е прочел "Винету" и 12 години бе премиер,Кирил е прочел библиотеката по финанси в Харвард и бе половин година премиер.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не четат,щото майките и татковците им друсат кючеци по чалготеките.Народ,който не помни миналото си,няма бъдеще.Тука като напиша,че съм БЪЛГАРИН и обичам България,веднага ме трият.О,неразумний юроде,не се срамувай да се наречеш БЪЛГАРИН...
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че за какво трябва да учиш, като краденето и лъжата те правят номер едно в България.
81
2
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане 99 - неинтелигентно парче си! Точно какъвто трябва на Костадинов. А да правиш можеш само като вятъра! Хубавото е, че никога няма да дочакаш блатнициtе тук, но ти си го Zнаеш, нали? Само ще се ядеш отвътре.
80
2
 
5
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Сетихте се.От поне 20 години се забелязва тази тенденция и то с просто око.Подай на някой под 50 годишна възраст книга.Все едно му подаваш змия в ръцете.Това е жестоката,пардон, жалката истина.
79
3
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Прекалено много внимание ти отделих на изпърженият ти мозък... ===))) краварската секта не мирясвате, но накрая, ще ви правим бой, йебанье и сръПска музика... Вие просто това заслужавате, а и, ще се кефите... Сугурен съм... ===)))
78
3
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - ох, наистина си ужасно прo3! Нямаш интелект дори за смислена обида! Значи, оправдано е, че руснаците на които ближеш дирниците окупират България без да дадем повод, но американците и англичаните на които обявяваме война официално - нямали повод? Страшна логика. А българската победа през 1916 е едно от нещата които карат руснаците да подпишат най унизителната си загуба - Брест Литовския договор. Така че, харесвам Генерал Колев и има защо.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63. Анонимен. Всичко си е на място - само в България могат да се присмиват на човек завършил Харвард и да изпадат в транс, когато слушат несвързаните глу потевини на се Безкнижника от Банкя. . . . . За Безкнижника си прав, но за другото се изисква повече грамот-ност! Прочети какво означава alumni! С това, че се присмиват е защото са карали курс срещу заплащане за кетап с дума Харвард! Ако и ти имаш малко доларес може да си резервираш за година или две, но това не е следване въпреки документа
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Бог е на наша страна, кой може да е против нас?
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква грамотнист след кат у софее са все другирани и изджендарени
74
1
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Увеличи четенето... Нищо не ти е ясно скъпа... Фанала си се за един генерал Колев... ===))) мъ забравяш, че ние сме яко губещи в първата световна, пак от продажни политици в съюз с германия... Срещу Русия.. Втора срещу Русия... ===))) Заради такива, кат теб и трета ли да загубиме... ===)))
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не ни се четат романи, посещаваме новините, те са по-интересни. Но и в тях, като Dnes.bg човек може да си създаде неприятности. Нищо, че това не е сайт за запознанства, че да се чувстваш виновен, че си влезнал да прочетеш нещо и да го коментираш. Всички ми познати ме посъветваха да напусна тези сайтове и аз е крайно време да ги послушам. Да ми дойде акъла вече в главата.
72
2
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - да, още нещо. Защо любимата ти Русия окупира Царство България през 1944? България не прояви никаква агресия към Русия през ВСВ? Малкото ти мозъче има ли смислен отговор на това? Какъв бе повода?
71
3
 
2
 
! Отговори
Нане преди 1 година
До лаврентия берия... А знаеш ли, че именно заради Сталин съществува Държавата България... Днешните ти господари ингилизки и краварски са искали да я направят разораната целина между съседите и... Това ясно ли ти е... ===)))
70
2
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - милия! А твоите братушки не обстрелваха Варна, или пък - не нахлуха в Добруджа ли? Айде не ставай жалък!
69
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - уважение заслужава всеки българин изпълнил дълга си към родината - от Художника Константин Щъркелов - виж картината му "Направа на телени мрежи" - той също е участвал в това за което говориш, до Димитър Списаревски и Неделчо Бончев. Защо не и Капитан Георги Мамарчев? Той как беше завършил живота си?