Цените на горивата падат навън, ще се усети ли това у нас?

Пазарът има нужда да се саморегулира, посочи Живодар Терзиев
13 авг 2022 10:09, Елка Василева
70
Цените на горивата падат навън, ще се усети ли това у нас?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2022 г. за разлика от предходни години цените на горивата не се увеличиха в отпускарския период, а се задържаха на нивата от юли. Това беше и прогнозата на Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Още по темата
Цените се определят предимно от международните пазари, а от две седмици те се понижават. Дали това ще се усети от българските потребители?

„Ще си позволя да припомня една ситуация от април, май и юни, когато при адско покачване на цените на международните пазари и нужда да увеличим цените на колонките имаше държавно-политическа намеса, която задържа цените за потребителя. Както знаем от законите във физиката, когато има въздействие в една посока, рано или късно се появява равно по сила и обратно по посока на друго действие. Затова и не виждаме толкова бързо и уверено понижение на цените“, обяви Терзиев пред bTV.

По думите му пазарът има нужда да се саморегулира.

„Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, колкото по-малко въздействат, колкото той е по-спокоен, толкова потребителят е по-доволен и икономиката страда по-малко“, коментира представителят на Българската петролна и газова асоциация.

Таван на цените на горивата е абсолютно безсмислен, посочи Терзиев и добави, че такъв таван ще ни върне към Комитет по цените отпреди години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна 2.60 лева за литър, Русия 1.70 лева за литър
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 - Аз "хленча" именно за това. Ако не бяха тея 60/40, дотации и ДДС намалявки, сега поне 3/5 от бинеса щеше да е фалирал, което значи три неща - по-малко конкуренция, нов места за заемане, както и много, много евтиа работна ръка, от точаяни от глад хора. Все прерасни неща, за да си развива бизнеса човек. Но не, та не! Дръжавата, кактов вингаи, реши да мъти водата ...
19
13
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Световните цени на горивата са едно . Цените на руските горива у нас които нямат общо със световните - САМО НА ГОРЕ ! ! ! До тогава до когато ни управлява Путин с неговите роби у нас ще бъде така !
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е това "навън" бе, да не би да е в САЩ??? Може би в Европа? Съвсем за будали ни взехте.
17
0
 
3
 
! Отговори
КОй преди 1 година
Испания 1.68 Франция 1.71 Германия 1.80......
16
3
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Падат прашките на Корнелия Нинова. 10 пъти увеличиха цената на горивата, сега ще ги намалят с 1 стотинка на литър. Голяма промоция, няма що. Да се гръмнат големите акули. Идва квантовата енергия от въздуха. Как ли, не питайте, сами ще видите как. Хората няма да търпят повече да се подиграват с тях.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, колкото по-малко въздействат, колкото той е по-спокоен, толкова потребителят е по-доволен и икономиката страда по-малко - Айде де, ами защо хленчите всички като ви спаднат оборотите държавата да ви помага. То не бяха 9%ДДС за ресторантьори, 0% за хлебари, 60/40 програми, 25ст./л, огромен сив сектор, нооо като има печалба никой не трябва да им се меси тя си е тяхна. Алчни кръвопийци!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да ва ... - Скоро вие ще се върнете на село. В момента кманията ми е в процес на изкупуване на значителна част от жилищата в София и ще направим петорни цени. Забелязал ли си, че тази година има едва 300 издаден разрешителни, за строеж на нови жилища? Догодина ще е под 100 тази цифра. Лобито ни работи яко! Целта е гентрификация на София! Намаляне на населението на не повече от 1/3. И ще направим хуабви парички в процеса.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато в България се вихри спекулата и спекулантите ограбват народа не чакайте цените да паднат. Ако започнат да вкарват в затворите алчните спекуланти тогава може да паднат цените.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може селяните да се разкарваме само с коли. Замърсихме всичко, задръсихем пътя и не сме особено полезни за икономикавта! Аз, като селянин предлагам, всичките 80% селяни, да се стегнем и да спрем да караме коли, да слушаме чалга и да пиеме ракия.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този "експерт" е ясно чии интереси защитава...
10
1
 
8
 
! Отговори
Да ва ... преди 1 година
До Анонимен 4 А заплатите ни не са ли най-ниски в цял ЕС или за тях не ти е удобно да говориш?Преливало от коли, искал чист въздух МИ ВЪРВИ НА СЕЛО БЕ КАТО ИСКАШ ЧИСТ ВЪЗДУХ, КВО СИ СЕ НАТИКАЛ В ГРАДА. Там и спокойно ще караш и никой няма да ти пречи.
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато държавата не си влезе в ролята и не започне да вкарва в затвора за картелни споразумения, никакви цени няма да паднат! Петрола е с 40 долара на барел по-евтин от юни, но цените на бензина са същите
8
6
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Трупайте евро в нощни шкафчета и спете с пистолет до главата така няма да ви е страх от цените каза Дебел Бойко пред симпатизанти
7
4
 
17
 
! Отговори
Да ва ... преди 1 година
О до ще се усети някъде към октомври за изборите като падне с 2-3 стотинки.Обаче ако цената на петрола започне да се вдига още на следващия ден цените ще скочат с 40-50, а може и повече. Така е когато се качва петрола цените тук скачат моментално с много, а когато пада падат след няколко месеца и тук ще паднат ама с малко. Бизнес по български.
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите фалираха държавата, войната на Путин ни довърши .
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, няма! ЧИчо ми е в компаниите, котио отговарят за тези неща. Каза, че цените на борсите са лъжа. Че те ги вкарват за далеч помалко, но ползват други схеми. Че вискчо е печалба. Попитах го - чичо! Ами хората! А той каза - даже и да поизмрат, те се множат кат зайци! А и не мисли за хората, за власт и земи!
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те нашите са най-ниски в цял ЕС. За какво да падат?! Прелива от коли по улиците. Нека още се качат, че да се кара спокойно и въздухът да се изчисти.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоре ще падне тавана отколкото цените на каквото и да е било.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ги помни и знае комитетите, потомственото коммасонче. Експерт е .