Ръстът на заплатите не догони инфлацията през второто тримесечие

В здравеопазването заплатите най-бързо губят своята покупателна способност
13 авг 2022 17:30, Анисия Иванова
57
Ръстът на заплатите не догони инфлацията през второто тримесечие
Снимка: БГНЕС

Ръстът на заплатите не успява да надхвърли инфлацията през второто тримесечие, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Според института средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от този на потребителските цени, а още през април го надхвърля с едва 0,5 пункта. Ръстът на цените надхвърля този на средната брутна заплата с 4 пункта през май и с 3,2 през юни 2022 г. Това би могло и да се тълкува като забързване на темпа на заплатите в отговор на високата инфлация, но дали има трайна тенденция в тази посока ще стане ясно едва след публикуването на данните за третото тримесечие.

Сред отделните отрасли на българската икономика единствено търговията и административните и спомагателните дейности демонстрират по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията и през трите месеца, а част от останалите икономически дейности – добив, култура и спорт, хотели и ресторанти – са успели да надхвърлят ръста на цените през май, но не и през останалите два месеца. Повод за притеснение е фактът, че секторът, в който заплатите най-бързо губят своята покупателна способност през второто тримесечие, е този на здравеопазването, който и досега беше изправен пред сериозни кадрови проблеми под натиска на външни пазари на труда. Значителен спад има и в сектор държавно управление и при комуналните услуги, посочват от Института за пазарна икономика.

Сходна динамика се наблюдава и при сравнението между динамиката на потребителските цени и заплатите на регионално ниво. Само в една от областите в България заплатите растат по-бързо от инфлацията – София (област), при това разликата е под 1 пр.п. през май и юни. Относително добре се представят и Плевен и Габрово. Същевременно в областите, където има най-значително забавяне на ръста на заплатите спрямо инфлацията – Кърджали, Разград, Ловеч1 изоставането надхвърля 10 пункта през юни, съобщава БНТ.

Данните за заплатите за второто тримесечие дават единствено първоначален поглед към реакцията на българския пазар на труда и работодателите на рязката промяна в икономическите условия след избухването на войната и рязкото повишаване на потребителските цени. Далеч не е изключено през следващите месеци да видим по-значително повишаване на заплатите на работниците в опит работодателите поне да запазят досегашната покупателна способност и стандарт на живот на служителите си.

Представените данни се отнасят само до заплатите на работещите – по-пълен поглед към покупателната способност ще дадат показателите за доходите на домакинствата, които включват всички останали източници – пенсии, социални помощи и подобни. Въпреки това тези първи и непълни индикации насочват към значително ограничаване и дори спад на покупателната способност на работещите, уточняват от ИПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до анонимен 44 - е мога и с и Pithon, но не се хваля, ама ти едва ли знаеш какво е асемблер
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Jh - Миии, предлагам ти, да си гиз изкрваш за себе!
45
1
 
4
 
! Отговори
bbb преди 1 година
На кой му пука за народа, на депутати, министри,президент им актуализират заплатите на всеки три месеца, на пенсионерите всяка година, на тези, които реално създават благата - я ги увеличат през годин -две, я не!И ако дадат горница от 100-200 лв. се бият в гърдите колко са добри работодатели.
44
1
 
9
 
! Отговори
Jh преди 1 година
Изкарвал съм чисти 40-50к на месец на работодател и той ми даваше 1.4к заплата.Докато са алчни и не ценят персонала си ,заслужават да фалират.Всеки като стане шеф иска да дава 1000лв и да му се изкарват милиони и после реват ,че няма кой да им работи.Е няма как да стане.Фалирайте ! :-)
43
0
 
1
 
! Отговори
Бг заплати: преди 1 година
"Нас не догонят, нас не догонят..."
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво друго да очакваме след 12 години престъпно и некадърно управление на България. Партиите на промяната не могат с един замах на магическа пръчка да възстановят разрушената България.
41
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ами заслужаваме си го. Защото първо, гласуващите на избори са кът, второ, от тях има мечтатели вярващи я в новите месии, я на лъжци, измамници и въздухари. Айде сега пак да гласувате за "промяната" и да видим как разликата между инфлацията и заплатите ще става все по-голяма. И така докато на народа не му дойде акъла в главата, че по делата се познават политиците, не по приказки. Още по-малко по дипломите от престижни университети. Видяхме, че на българската почва не вършат работа.
40
2
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Неблагодарните българи трябва да бъхтят за 710 лв минимална заплата -600 чисто,но статистика за средната заплата трябва да расте,защото любимите ви депутати вземат някакви си 3 средни заплати без далаверите.
39
1
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Здравеопазването е с най-високи заплати - вчера излезе справка за Директори на Български Болници финансирани от Нашите Осигуровки , тоест от Здравната Каса - по 1 милион лева на година - това са по 83 000 лева месечна заплата . Та в тази връзка - лекари и сестри да не реват за увеличение на заплати .
38
1
 
4
 
! Отговори
я глей преди 1 година
е как бе , киро и инпексова казаха че оставят държавата уредена и подсигурена , а те никогиш не лъжат :)
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то това и е работата на инфлацията. Да ти е скъпо и да не ти стигат парите. Ако всичко е наред и парите стигат, няма да е инфлация.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше навремето една руска песен "Нас не догонят" беше голям хит.
35
9
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 година
А на държавните служители обещаваха и нищо. Вдигнаха ми заплатата само с 27%. Затова и съм си бил почивка през цялата година. Отивам в 10, в 12 отивад да обядвам до 1, после поспя 1 час до 2, после пия кафе с колеги до 3 и почвам да се приготвям да си ходя вкъщи и 4 без 15 излитам от канцеларията за да мога 4 и 15 да съм се прибрал. За 3800 лева чисто на месец и още 1000 лева месечен бонус, толкова. Като получавам по 10 хиляди лева заплата, мога и да работя.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логиката на тази инфлация е пределно проста. Европейската банка и ФЕД напечатаха колосално количество нови пари, за да ги раздават за Ковид помощи на народа, за да не работи. От тези пари се облагодетелстват първите, които са ги получили и изхарчили на ниските цени. След това парите се натрупват в собствениците на фирми, произвеждащи стоки и услуги. Първиначално те няма да искат да вдигат заплати, но постепенно ще им се наложи. Така всичко се кротва, но просто парите ще се обезценят значително.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионер съм от 10 г,но продължавам да работая в частна фирма,на средно управленско ниво.Куриозното е,че пенсията ми е досто по-висока от заплатата!
32
0
 
12
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Служителите на Луфтханса искаха 9.5% повишение на заплатите. Луфтханза им даваше 3%. Служителите стачкуваха и се отмениха стотици полети :) В България служителите не искат увеличение на залпатите, не стачкуват :) И всичко си е както трябва... очевидно на всички им е добре.
31
0
 
14
 
! Отговори
Кк преди 1 година
Шефа: виждаш ли това Порше.Аз: Да.Шефа: Ако продължаваш да работиш така усилено ще си купя още едно.
30
3
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Ич не ми пука ! Язе съм обърнал бая пара в швейцарски франкове ! А он не пада даже съ качва ! Иаам и австрийски златни дукати,и адин наниз турски чиреци ! 22 карата ! Ама много по у-роспий арча ! Що пара съм фърлил малииий .,!
29
1
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Вече не ни трябват никакви промени и партии на промяната и оправянето. Разчекнаха червата от чукане на тази държава.
28
2
 
4
 
! Отговори
до програмист 24К преди 1 година
И на мен ми я вдигнаха с 20% от 2000 лева ми стана 2400, макар, че съм в IT сферата от 1983 година и мога да пиша на асемблер,фортран,паскал и бейсик .....Ама ми дреме защото съм на 69 години