Плодовете и зеленчуците продължават да поскъпват

Клиенти се оплакват, че хубавата българска стока се изнася
14 авг 2022 19:27, Нели Христова
35
Плодовете и зеленчуците продължават да поскъпват
Снимка: БГНЕС

На фона на растящата инфлация цените на плодовете и зеленчуците продължават да се покачват, предаде БГНЕС.

Според Георги Ангелов, клиент на пазара в Младост в София, тяхната цена се е увеличила значително спрямо миналата година. „Ако погледнем цената на доматите за кг, ще видим, че тя е идентична с цената на килограм месо“, заяви той, като допълни, че причините за това поскъпване са комплексни. „От последните 30 години в България високо качественото производство се изнася извън страната, а тук остава по-лошото качество“, коментира още той.

Още по темата

Янко Богатинов също забелязва увеличение в цените на плодовете и зеленчуците. „Цената зависи и от търговците, ето тук например можем да видим цена на доматите от 3 лв. за кг, докато някои други търговци спекулативно увеличават цената. Това от една страна е нормално, защото хората искат да се презастраховат за зимата и да засадят нови реколти, но със сигурност цените ще продължат да се увеличават“, сподели още той. Според него отново причината за увеличението на цените е комплексна и тя е в резултат на множеството кризи, през които преминава страната. „Започнахме с пандемията, след което и с кризи от всякакво естество. По-скоро излизането от кризата не е само икономически фактор, а и човешки“, допълни още той.

Според Боян Жейнов, има покачване на цените на плодовете и зеленчуците, но то е очаквано. „Има определено покачване на цените, но на фона на високата инфлация в момента, то е очаквано. Ако не се регулират цените на енергията, то зимата ще бъде тежка“, подчерта още Боян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избори идат и комуносайтовете ако не сервират някоя инсинуация и дребна лъжа - ще ги отрежат от баничката, че последните 2 години бая тлъста стана
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за мафията на Баце за да регулира всички цени на всичко.
19
0
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
Леле мале колко е неосведомен този Боянчо... в момента има страхотен внос на турски и полски домати, които сринаха на борсите цените до 1 лев за розов домат... изнасяли сме биле домати... пълен смях... 10 години само домати и краставици произвеждам... завчера екстра качество розов на 1 лев съм дал на борсата... а има и под лев... как заблуждават!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така ,никой да не купува,това е спекула!толкова ли пък не можете без салата ,ей за това сме на тоя хал,едни купуват скъпи зеленчуци ,други мислят ,че ,,помагат"на родния бизнес,като ходят на Черноморието,а освен всички тия да пълнят гушата на мафията нищо друго не правят!Никога няма да повишим стандарта с този начин на поведение,който в някои държави се счита за предателство,да отидеш да купиш на висока нереална цена означава ,че предаваш другите от народа
17
10
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
КУПУВАМ СИ И ХИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ ДАЖЕ...!....ДА МУ МИСЛЯТ ЛЕЖАЧИТЕ ПО ТРОТОАРИТЕ ОТ "ПРОМЯНАТА"-----.МЕД МИ КАПЕ , КАТО ПОЧНАТ ДА СЕ ЖАЛЯТ....ха,ха,хааааааааааа
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това може да се контролира само като никой не купува 10 дни. Всичко да се развали. Но като гледам как грабят хората, все едно не са видяли храна, цените ще скачат. Протести за поскъпналата храна няма както виждате. Протест има за газта и то протест против евтина газ без посредници.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асен разбичкахте държавата. Държавата е на автопилот. Всеки бърза да забогатее като гледа как изчезват милиарди за последните 7 месеца.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чиста спекула, но държавните чиновници, които си актуализират заплатата четири пъти годишно и то със закон вдигат рамене и казват, че нямат право да контролират. За чии у и й ги издържаме тогава и им осигуряваме луксозен живот на тях и наследниците им.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е същото като слънчогледа и цената на олиото. Да не внасяме евтин слънчоглед от Украйна за да не се подбиват цените.Вместо това ще купуваме олио по 7 лв.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това пазарче лично съм виждал как киснат краставиците в бидони с вода за да тежат повече.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това в България е спекула. Колегите ходят до Турция и казват, че три пъти по-евтина е храната.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичайно август месец поевтиняват и причините за поскъпването са изсмукани от пръстите на прекупвачите. Приятел произвежда домати и хубав български сорт го продава между 1,20-1,50 кг на едро. Отделно на пазарчето в младост 99,9 % са прекупвачи, зареждат предимно стока внос от тържище в дружба и надуват цената. Стана едно от най-скъпите пазарчета в София и ще ги последва съдбата на продавачите от пазара на ситняково. И те надуваха цените, докато хората просто спряха да го посещават.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените по пазарите за кило домати почват от 1.50 и стигат до 3.50. Интересно е обаче защо по магазините няма такива цени. И дори на високи цени се продават някакви ***. За мен всичко това е само и единствено спекула!
8
1
 
7
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА , БЕ... преди 1 година
НАЛИ ЗА ТОВА БЕШЕ "ПРОМЯНАТА"----ШЕ СЕ ПРОМЕНИТЕ И ВИЕ ---ЩЕ ОТСЛАБНЕТЕ И ШЕ СТАНЕ КРАСИВИ ЕВРОПЕЙЦИ...ХА,ХА,ХАА....ТУРСКИТЕ И ГРЪЦКИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ СА СУПЕР !
7
0
 
8
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО ,БЕ... преди 1 година
..НА СЕЛО СА БЕЗ ПАРИ .....ХА,ХА,ХААААА....ХОДЕТЕ ТАМ!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поскъпването на рУМЕН РАДЕВите Е ФАКТ!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна, гласувайте пак за Кирил Петков!
4
0
 
2
 
! Отговори
логиката? преди 1 година
Причините били комплексни, като основната е, че за местна консумация остава по-нискокачествената стока. Тоест, колкото е по-скапана, толкова по-скъпа трябва да е, що ли?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми се иска да ги видя комшиите дето си продадоха къщите градините нивите животните и преди 25 години отидоха да стават гражданье. Тогава и на мен ми навиваха чивиите. Но аз не тръгнах. Продължих да си копая и садя градината да си сея нивата да си доя кравата да си правя сирене кашкавал и масло. Продължих да си гледам кокошки прасе теле. Добре че не им тръгнах по акъла че сега семйството ми щеше да гладува. Ако някой комшия чете нека каже какво е да си гражданин а не селянин като мен.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е да наказваме Русия,това студ,горива,храни и техните цени не трябва да ни плашат!!!