Само в шофьора ли е вината за катастрофата на "Тракия"?

Участъкът на АМ "Тракия" от катастрофата била по учебник
15 авг 2022 21:40, Красимир Ангелов
54

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа сръбски гражданин за причиняване на катастрофа по непредпазливост на автомагистрала "Тракия", при която са пострадали 12 деца, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Гражданинът на Република Сърбия Д.К., на 40 г., е привлечен като обвиняем за това, че на 14 август на автомагистрала "Тракия", в района на км 217 в землището на община Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство - автобус "МАН" със сръбски регистрационен номер, е нарушил правилата за движение по пътищата.

Още по темата
Само шофьорът ли е виновен за тежката катастрофа, завършила по чудо без жертви?

Участъкът от магистрала "Тракия", на който стана тежката катастрофа, е въведена в експлоатация през 2012 г. и не е от проблемните. В същото време от МВР съобщиха, че са набелязани 13 мерки за намаляване на жертвите на пътя.

След оглед на мястото на инцидента, час и половина след полунощ, пътните експерти стигат до извода, че пътят в района на 217 километър от магистрала "Тракия" отговаря на всички нормативни изисквания.

"Инфраструктурата е по учебник - наклони, широчина на платното, откоси, пътни ленти. Всичко е така, както трябва да бъде", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.  

Според вътрешния министър Иван Демерджиев и при този инцидент, и при катастрофата с румънски автобус на пътя Велико Търново – Русе, не може да става дума за полицейско бездействие.

"И в двата случая се касае за човешки грешки. Моля да бъдат разграничавани случаите, когато ние сме могли и не сме осъществили превенция, от тези, в които независимо от мерките, няма как да предотвратим", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

От Съюза на преподавателите и центровете по авто-мото подготовка предупреждават, че на загубата на контрол над автомобила се дължат около една пета от пътните произшествия.

"Шофьорът е направил и невъзможното да задържи автобуса, за да го плъзне и да предпази преобръщането, което би могло да има много по-тежки последствия. Освен грешка на водача, тук имаме и грешка на държавата. Тези скоростни пътища трябва да имат изградени съоръжения, които да предпазват излизането на автомобила от платното", заяви председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Според експертите всички глоби и такси, събирани от шофьорите, трябва да влизат във Фонд пътна безопасност и с тях да се обезпечават поддръжката и ремонтите на пътната мрежа.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17, мантинелите се слагат в лаво, а новите стандарти са бетонени блокочета. От дясно на магисрталата НЯМА мантинели, никъдев в Европа с много много редки изключения по вход/изход и покрай SOS конзолите. И мантинелата нямаше да го спре да се обърне. Научете поне малко физика...
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно там вече е разбит участъка между стара и нова Загора. Не казвам, че това е причината, но там си е вече за ремонт
25
1
 
13
 
! Отговори
Да преди 1 година
Да, само в шофьора е. Път вина не носи. По ЗДВП, водачът е длъжен да съобразява действията, реакциите и скоростта си, според особеностите на пътя и метереологичните условия. Осъден "път" няма. Но всички водачи са били осъдени, според характера на птп и съответните жертви. Този, защото няма жертви ще има условна присъда. Гарантирано. А, неразбиращите да си лаят и ръсят мозъци. Съдебната практика е такава и никой път няма да я промени. Да му мислят водачите, които не се съобразяват! Те са следващи
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23.. наскоро в Турция, преди месец-2 в Германия Flixbus влезе в канафката и бая жертви имаше и това бе втората катастрфа с бус за тая година. Одтелно в Бавария се беше обърнал регио влак. Айде... стига глупости че само в България. Просто тука.. народа е хляб и зрелища... и не се интересува от нищо, освен жълти клюки и пошли остории на псевдо звезди.
23
10
 
6
 
! Отговори
Винету е крал... преди 1 година
Винету е вкарал от мантинелите....на запад са двойни, широки....могат да удържат автобус,камион дори....в бг такива няма...краде се....
22
9
 
4
 
! Отговори
Питате, аз отговарям преди 1 година
Вината не е само в шофьора на автобуса. Част от вината принадлежи и на шофьорчето Борисов - Фончо Тариката.
21
7
 
5
 
! Отговори
Дд преди 1 година
Човешка грешка...да случва се,но защо все в Бг...катастрофи стават и на запад,но там мантинели или други видове обезопасяване стоят и някой да е чул за такива катастрофи като в Бг?Скоро хората няма да искат и да минават през Бг
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подскача си драйвъра по бойковите бабуни,пропадания и неравности,кара си по коловозите и накрая гледай какво става. Явно всички виждат проблемите на този пътен участък, единствено експертите нищо не виждат.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браун газ се прави от вода, предприемчивите го използват
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък мисля че е пореден пътен инцидент. Благодаря на хората които са помагали на пострадалите. Не всичко е изгубено в родината.Чакат ни тежки дни и трябва да се обедини, въпреки политиците които ни разделят и владеят. Който не му харесва българското и родно не е българин. Тава сме! Такива сме и такива ще си останем.
17
9
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Проблема е, че нямаме държава. Ние сме някакъв катун. Имахме държава по време на комунизма. Ред и дисциплина. Тогава имаше и профилактика. На нас в гимназията ни показваха на видео репортажи от катастрофи със загинали за да ни предупредят какво се случва при големи скорости. Още помня видеото един камион целия потрошен и отрязана глава на шофъора в кабината на камиона с изцъклени очи. Това голямата скорост е много опасно нещо, не го разбират българите защото се мислят за безсмъртни
16
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма мантинели? Кой открадна парите за тях? Този участък е строен преди 10 години и щом няма мантинели значи не е спазен закона. Магистрала без мантинели и ограда срещу преминаване на животни не е магистрала.
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На крив космонавт космоса му пречи,в кой друг може да е вината освен в създанието зад волана?
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядеш асфалт и ревеш
13
6
 
23
 
! Отговори
?????? преди 1 година
Що за хора сте,все да оплюете българското.Шофьорът не е овладял автобуса,грешката е негова ,случва се и няма нищо общо с пътя и мантинелите/или липсата им/.Търсите под вола теле.Добре,че се размина без жертви,че 38 деца в автобуса са били.Молете се на вашите да не се случва ,да попаднат на такъв шофьор.
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие дето плюете боко може спокойно да се кандидатирате, управлявате и направите по-добри пътища.
11
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не закопаем Тиквата, ще има много жертви в България!
10
5
 
12
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
До Анонимен Ако беше се ударил в мантинела щеше да станат искри, пожар, няма угодия
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един астролог предрече, че ще има много катастрофи в тоя период. И пак позна...
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овце открили нов център за плащане на глоби да не ходите до кат за улеснение