Ток, вода, инфлация... хотелиери са ошашавени от хаоса с цените

Искат туризмът да бъде оглавен от представител на бранша
15 авг 2022 19:30, Анисия Иванова
78
Ток, вода, инфлация... хотелиери са ошашавени от хаоса с цените
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш не е единодушен в оценката си за сезона това лято по родното Черноморие. Някои го определят като слаб, други са доволни, като отчитат немалък ръст на туристите. Но всички са категорични – войната в Украйна, неизвестността и инфлацията правят невъзможно всяко планиране, а и не е ясно дали бизнесът им е на печалба или на загуба покрай галопиращите цени на пазара.

Според допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели през първото полугодие на тази година много малка част от хотелиерите могат да се похвалят с ръст на приходите, който да е по-висок от инфлацията. Същевременно 43% от тях са били принудени да повишат между 10 и 20% цените на услугите си.

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг, твърди, че хората са "ошашавени от хаоса с цените" , а това е сериозен стрес за бизнеса му. "Например в момента ВИК Бургас завиши цената на водата двойно. Те казват, че е с 60%, а на практика ръстът е с почти 100%, да не говорим за неизвестността около газа…", обяснява хотелиерът пред БНР.

"При мен почиват англичани, румънци, поляци, чехи, имаме и някой друг немец. Преди работих предимно с немци, сега няма такова голямо количество. Румънците и поляците компенсират липсата на гости от Русия, а руснаците бяха прекрасни клиенти! Някои твърдят, че при нас има и украинци, но няма такива. Те са във война. Всъщност войната най-много вреди на нашия бранш.", добави Налбантов.

Недостигът на персонал е тревожна тенденция, която сериозно се задълбочи покрай пандемията. Налбантов обаче не е съгласен, че причината е ниското заплащане: "Непрекъснато се говори, че не плащаме, а плащаме много повече, отколкото можем да изкараме. Ще ви направя една малка сметка. През 1989 г. Слънчев бряг беше потънал в растителност и с едва 38 хиляди легла. В момента курортът разполага с 500 хиляди. За обслужването на тези легла са необходими десетки хиляди работници. Ние откъде да ги вземем?", пита Налбантов.

По думите му при него няма заплата на неквалифициран работник под 1000 лв. В момента в хотела му работят хора от Киргизстан и Украйна. Миналата година наел персонал от Сенегал. "Но това са временни работници и е ходене по мъките. Плащам им и самолетните билети и ми излиза дори по-скъпо от това да наема българи", твърди хотелиерът.

Въпреки добрата заетост по Черноморието това лято, хората в бранша не са сигурни дали до края на сезона няма да са на загуба. Причините са не само войната, инфлацията, недостигът на персонал, газовата криза и пр., но и нестабилната политическа обстановка в страната ни.

В момент, когато секторът се нуждае от решителна и ефикасна подкрепа от държавата, България отново е със служебно правителство, на прага на поредните парламентарни избори с непредвидим изход. Налбантов и колегите му очакват след изборите Министерството на туризма най-сетне да бъде оглавено не от политическа фигура, а от представител на бранша, който да е наясно с действителните проблеми в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Евтина ръка от Сенегал и Киргизстан...Отблъснахте питомното и взехте дивото - браво, господа!Щерката ви бачка преди 9 години на Златни - малки стаи в мазите с по 2 - 3 легла БЕЗ КЛИМАТИК, пот, студена вода за къпане, ОБЩА ТОАЛЕТНА, 12 - 13 чсови смени....И тия наглеци приказват САМО ЗА ТЯХ си - сметки, вода, газ, ток, а за комфорта и обслужването на туристите НИТО ДУМА.ази година ходихме веднъж кра на август пак - с кемпер,900 км. е до Йонйско море и бели пясъци, и чиста вода, хубава хрна!!!
68
0
 
6
 
! Отговори
az преди 1 година
тия отдавна вдигнаха цените , за да си компенсират бъдещите загуби , после помощи от държавата получаваха и сега като секна кранчето се оказва ,че лятото вместо за майбах ще трябва да работят за обикновен мерцедес. Няма такива наглеци.
67
0
 
4
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Приватизираха даже профсъюзните курортиза да печелят. Да ама не.
66
9
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
След като избрахте да ни управляват кирчовците не се оплаквайте. Сега със сметките отидете при кокорчо и го помолете да ви ги осребри.
65
0
 
25
 
! Отговори
някой преди 1 година
Цели 1000 лева заплата давал, а няма работници. Ей, оядоха се тия българи.
64
2
 
10
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 68 "До Анонимен".... Жа падна от смях.... Ти май си КомунБизнесмен? За такива като теб единствено ТОЧИЛКАТА ЗА ПРАВЕНЕ НА БАНИЦА, ЧАДЪРИТЕ, БОЗАТА И ВАРЕНИТЕ ЯЙЦА СА ТИ ПОСТИЖЕНИЕТО В БИЗНЕСА НА ЗАСТРОЕНИЯ С БЕТОН БЪЛГАРСКО КРАЙБРЕЖИЕ - УНИЩОЖЕНО - ЦИМЕНТИРАНО още от времето на КОМУНАТА с ХОТЕЛИ И ЧАДЪРИ!
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слънчака бил потънал в растителност през 1989-та....Майко мила....Ей заради такива толупи народа бяга в Гърция. 500 000 легла - ами пълнете си ги вие с вашите роднини и приятели....
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браун газ се прави от вода. В България се прилага за лични и промишлени нужди.
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браун газ се прави от вода и предприемчивите го използват !!!
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Ток , вода , ошашвени хотелиери ....... от хаоса с цените " , а за туристите нито думичка ?!
59
8
 
3
 
! Отговори
Няма вече преди 1 година
МОНОПОЛ !!! Има браун газ, който се прави от вода и умните български бизнесмени го внедряват в производството !!!
58
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на Газпром и русомафията,и ДА на евроценностите !!! Браун газ се прави от вода и българските бизнесмени го внедряват в производството !!!
57
1
 
37
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Цените отдавна са като в чужбина. Качеството на сервиза и заплатите на персонал са драматично зле. Извод: Тези да не се оплакват, ако не могат да не правят такъв изкривен бизнес. От друга страна колегите им в останалите туристически държави не карат бентлита.
56
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като работещ от 25 години навън и почиващ у нас, се стъписах от цените това лято. И по магазини и по плажове и по заведения, а доколкото чувам заплатите не са скочили така космически. Жалко за хората останали тук.
55
1
 
30
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Горките, пак ще реват за компенсации. Жално ми стана. Ще пусна една сълза. Те ако са ошашавени, летовниците не знам.
54
1
 
22
 
! Отговори
..и кво като фалират преди 1 година
....ШЕ СЕ СВЪРШИ ЛИ С БЪЛГАРИЯ...??!!!!....ШЕ ПРЕСЪХНЕ ЛИ МОРЕТО...???!
53
1
 
25
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
.....Ама кога диплеха пачките и ни таксуваха и водата от чешмата ---ЩО , НЕ СЕ ОШАШАВИХА.....??!....ТЯ--ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБРЪЩА НА ВСЕКИ 5-г.....ХА,ХА,ХАААААААА
52
3
 
2
 
! Отговори
Халик преди 1 година
Виж сега слънчице кралско - на колко години си 88,89,90,91,92,93 - и през цялото това време стралихливец мръсен ти си си живял едно такова доста добре и си се научил да правиш едно нещо правилно - да чукааааш . И през това време особено последните 30 години много хора ти гърбят белите и твоя харен живот. Ама нали знаеш мине се не мине се време нещата се обръщат! Особено като никой не ще да ви гърби вашия добър живот!
51
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хайде стига с тия хоремагчии и креватници, писна ми да чета как щели да фалират. Да фалирват, това в бизнеса е нормално.
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не ревахте като искахте от здрави хора ЗС?? Всичко се връща. Хранете си безплатно украинските хрантутници и млъквайте.