Енергийните решения пред България

Коментар на Кремен Георгиев и Красимир Манов
16 авг 2022 15:00, Росен Стойчев
6
Енергийните решения пред България
Снимка: НОВА

Рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

“Това есе прави, за да наплаши хората. Реалното увеличение е 100% - т.е още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1ви януари”, обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите пред Нова.

Има ли вариант, в който КЕВР може да не одобри такива цени? Георгиев обясни, че към 1-ви януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1-ви юли не са се случили, както е сега.

Той допълни още, че при такъв сценарии топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото.

Още по темата
“На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло”, поясни той.

“Това увеличение стана възможно в резултат на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120лв. В момента е 300лв, и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре - без субсидия. Т.е това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. “В крайна сметка изпълнителният директор на “Булгаргаз” е човек на “Газпром” и след като ни продава почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби”, каза Манов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
цитат преди 1 година
"Това есе прави, за да наплаши хората"???? Какво е това несмислено изречение?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решение ни даде Германия - да се върнат общите обществени бани и да намалим температурата до 19 градуса. Съседите и контролните органи да следят за температури над 19 градуса и да арестуват нарушителите на реда.
3
1
 
8
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Зависимостта е слабост. За да сме силни енергийно трябва да гледаме Турция прави дронове в Украйна и купува от руснаците С-300. Ако имахме петролопровод за Гърция, Газопровод като Южен поток и бяхме построили АЕЦ, тогава половин Европа щеше да зависи от нас енергийно. И нямаше да сме бедните ци-***-че-та от последния ред на масата. Ние слушахме глупавите съвети на ЕС, който се влияеше от разни недоразвити хлапета като Грети и творяхме TЪПOTИЯ след TЪПOTИЯ!
2
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Какво излизане бе дори и да потъне Европейския съюз нашите са готови не само последни да напуснат кораба но и да, се удавят с него
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната куха статия с написано която не казва нищо съществено, както е всяка вечер по тв. всички говорят и нещата стават все по-зле. Пример: "Красимир Манов е оптимист, че газ ще има" - какъв оптимизъм бе Красимире, то винаги ще има но въпроса е на каква цена. Народа е на средна заплата 1200лв. До сега не е излязал един да каже това е изхода от кризата 1 2 3 трябва да се направи. Всички се плюнчат по тв и празни приказки. Дизела във Варна е 3.79, резервоара ти е 200лв при заплата 1200лв.