Дърва на цена 10 лв. за кубик ще осигури община Кюстендил

Хората ще трябва самостоятелно да ги добият от общинската гора
18 авг 2022 14:25, Анисия Иванова
23
Дърва на цена 10 лв. за кубик ще осигури община Кюстендил
Снимка: БГНЕС

Десетки домакинства получават дърва от община Кюстендил при цена 10 лева за куб. м по система, при която се добиват самостоятелно от общинската гора. Същевременно цената на дървата за огрев по фирмите и пунктовете е 170 лева за куб. м, като прогнозите са през септември да достигне 200 лева кубика.

Все повече хора - при високите цени на дървата по пунктовете и чакането по списък, което продължава месец-два, се записват за дърва по системата "на корен" по цена 10 лв. за кубик, отбеляза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"10 лв. "на корен". Получават си всичките дървата своевременно, отиват си, добиват си ги. Вече имаме информация, че от държавните списъци хора почват да се прехвърлят отново. Допълнително ще допуснем хора да си коригират списъците. Всеки, който смята и има сили възможност сам, до 10 кубика боров материал може да си получи на символичната цена от 10 лв. с ДДС".

Ситуацията с осигуряването на дърва за огрев в Кюстендилско се подобрява, каза експерт по търговията с дървесина в региона. Стига държавата и Агенцията по горите да не излизат постоянно с нови разпореждания, което затруднява работата на фирмите при добива, транспортирането и реализацията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези гори дето ги секат все още за да са на печалба са ни от ТАто нищо не са засадили за 40 години
14
1
 
2
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Тука пак са се изказали все "спецове". От години я има тази възможност, дадена община да осигури на желаещите да си отрежат и докарат сами дървата за огрев. Виждал съм обяви и в кметството на Горна баня, и който има възможност и желание, що да не го направи. А това, че материала бил боров - ами такава гора има. С малко умения, който може е си вземе 10 кубика, та бих казал, че и ще му останат за другото лято. Греел съм кахлена печка и с 2-3 кила вестници, но трябва да знаеш как.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да минат лесничейте и дакажат какво да се сече , масово в трекляно е болна гората така може и да се спаси , пак недомислици без контрол
12
2
 
1
 
! Отговори
талпата преди 1 година
и то суров чам, коминочистачите ще захлебят
11
0
 
2
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Абе и това е за предпочитане пред другите схеми - едни ..... крадът с каруци и ги продават на пенсионерите на безбожни цени. Хеле пък ако са намерили за клиенти ,,софиянци" ( това се използва въобще за неместни, купили си имот и съответно уж по-богати). Там е дране на живо.В случая вече зависи и от кметове и горски да следят какво се случва.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви 19 лв за кубик лъжат преди бяха по 60-70 лв сега по 240 и ще паднат на 10лв Вярвате ли и каква е закономерността
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чам за огрев ли ще раздават?Ами той хвърчи бързо като разпалки е.Ако харчиш 10 кубика бук или дъб за една зима,то чам ще ти е нужен двойно и тройно.Подигравка е това.Отбиване на номера,за да хванат гласовете а старците за изборите.Чисто купуване на гласове е това.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй, тъй..., първият кубик 10 лв., вторият 90 лв. -))))
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква поредна партенка в днес бг, драги зрители!
6
0
 
9
 
! Отговори
талпата преди 1 година
много срамежливо се споменава, че иде реч за боров материал...с всички произтичащи от това последици
5
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Дсад...б. мааму!..Може и да си прав!...Толкова ли нема поне едно ИСКРЕНО и БЕЗКОРИСТНО дело в тая наша "Измъчена географска територия" ?!..Кой и как успя да ни ОТРОВИ с ОТРОВАТА "партии,политики и жажда за власт"?
4
2
 
11
 
! Отговори
Дсад преди 1 година
До ПроСоТоАбе не е баш така , сигурно ще се дават само на наши хора заради изборите. Кметът Паунов е дърта герберуха и ще осигури гласове
3
8
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ето това вече е нещо!..Без много приказки,без удряне на тъпана..Просто и ЕФЕКТИВНО!...И други общини трябва да въведат това !....Разбира се общини,в която дпс-дървена мафия не свири първа цигулка..
2
2
 
9
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Ооо!За Корни забравете вече!Аз и роднините ми по избори от години не ходим но сега съм ги задължил да отидат и на всяка цена да гласуваме против госпожа Лъжа!
1
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
.........Хората ще трябва самостоятелно да ги добият.......... цената през септември да достигне 200 лева кубика...... Хахахахааа, Корни, Корниииии няма да влезнеш в парламента май :))))))))))))))))))))))))) Къде са евтините дърва??? То само с назначаване на наши хора не става