ВМЗ-Сопот извади на показ фрапиращи договори

Този за транспорт ощетява завода между 150 и 250 хил. лв. на месец
19 авг 2022 18:45, Александър Попов
10

Ръководството на ВМЗ, което пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица смущаващи договори, фрапиращ пример от които е договор за транспорт на работниците. Това обявиха на пресконференция пред медиите днес изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов, заместникът му Георги Цветков и председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

Те заявиха, че на днешната пресконференция правят това, което са правили и през 2-та месеца и 10 дни управление – да представят публично, ясно и аргументирано, с факти работата на ВМЗ – пред медиите, пред работниците и пред синдикатите.

„По този договор за транспорт за 16 маршрута, ще дадем пример с маршрута Сушица Карлово-Площадка Сопот - фирмата, спечелила конкурса е предложила при подаването на оферта на 21.01.2022 г. цена 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег. При сключване на договора на 21.04.2022 г. /тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола Стоянов/ цената от 5.55лв. става 7.40 лв. за км пробег. За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи заместник-изпълнителният директор по Човешки ресурси, логистика и административни въпроси Георги Цветков.

Още по темата
Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още  средства. По същия маршрут Сушица Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение, че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора. В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно, между 150 хил. лв. и 250 хил. лв.

„Служебният министър Никола Стоянов умишлено или поради незнание манипулира общественото мнение, или пък наистина не прави разлика между реализирана продукция и произведена продукция, като размахва данните за намалялата производителност. Това разбрахме от последното му медийно участие. Анализът на данните показва, че производителността през юни, юли и август се е повишила в сравнение с предходните месеци с над 20% и всички останали внушения са, меко казано, неистини. Реализираната продукция за полугодието е 238 000 000 лв., а произведената – около 55 000 000 лв. И понеже „умишлено водим предприятието към фалит“ – сме актуализирали бизнес-програмата за 2022 г. на над 420 000 000 лв.“, посочи председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

„Наследихме завод в лошо състояние, с ниска производителност на труда, лоши условия на труд, демотивирани работници. Ето защо, първата ни работа беше да увеличим производителността на труда като мотивираме работниците и подобрим организацията на работа. Въведохме силен социален пакет“, заяви изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов.

Този палет включва увеличение на заплатите с 200 лв., скок на ваучерите за храна от 80 на 200 лева, дотиране на храната в столовата на завода, еднократна помощ за почивки през летните месеци и др.

Ръководството на ВМЗ представи пред медиите шокиращи снимки на битови и санитарни помещения, както и пробити, и течащи покриви. „Ето затова, стартирахме мащабна строителна програма, работата по която трябваше да започне веднага, за да се използва времето до първите дъждове“, коментираха от ръководството.

Те взеха отношение и по направените нападки от министъра за назначенията в завода.

"За времето от юни до днес сме назначили 7 души административен персонал и 202 души в производството. С назначенията в производството обърнахме тренда – ВМЗ започва да привлича желаещи за работа след увеличените трудови възнаграждения, ваучери за храна и сериозния социален пакет. Относно индивидуалните договори, с които се спекулира от служебния министър Никола Стоянов: От 3 юни до днес – 19 август, сме назначили 4-ма души на такива договори. Само за 1 месец – от 1 до 30 март 2022 г. предходното ръководство на ВМЗ с председател на Съвета на директорите сегашният служебен министър, е назначило 6-ма. Общо в завода са 16".


10
Още по темата: ВМЗ Сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия за два месеца оправиха положението!?Трябва да си много нагъл да си приписваш подобни заслуги. При договори за 1.200 милиарда и търговски бум в сектора какво трябва да се очаква от вас? Да изравните разходите с приходите, нали!
5
4
 
13
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 месец
И КАКВА СТАНА ТЯ- КОРНИ -Е МЕЖДУНАРОДЕН ЛЪЖЕЦ МАЙ!!!!!!!
4
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
м. му!...Как па поне една работа не ни е "Като хората" ?!
3
0
 
26
 
! Отговори
Васко преди 1 месец
Всички оръжейни предприятия печелят купища пари , само нашето е на загуба !!!
2
9
 
17
 
! Отговори
Tangra преди 1 месец
И Нинова да вземе комисионна от ремонтите.Ясно е
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките си берат държавни пари, всиичките лъжат. Ужас е. Всичко що се докопа до власт се корумпира веднага. Краде все едно от това зависи живота му.