МЗ: Лекарствата да се изписват или електронно, или на хартия

Предложената промяна ще е в сила от 1 ноември
5 сеп 2022 18:23, Анисия Иванова
9
МЗ: Лекарствата да се изписват или електронно, или на хартия
Снимка: БГНЕС

Предложената промяна, приета единодушно от Ръководството на МЗ, ще даде възможността от 1 ноември 2022 г., лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител.

Основание за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

След извършен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз се установи, че обществените отношения, предмет на проекта на тази наредба, не са регламентирани в европейското законодателство. В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване.

Ако предложените промени бъдат приети, лекарствените продукти ще могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са лекарства а дроги, чиято единствена цел е да потиснат симптомите и да те пристрастят.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предложението е точно обратното на напицаното в заглавието - трябва освен на хартия И електронно. После да не се чудите защо в аптеките не ви дават лекарствата, които пиете от 20 години с хартиена рецепта.
5
1
 
4
 
! Отговори
Здравна каца преди 1 година
След диагнозите по телефона, сега и хапчетата да се изписват електронно, а след това да се пият онлайн.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЗ: Не приехме нашата глупостт след протести. Това е успех за България.
3
1
 
8
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 година
Цифровият ГУЛАГ се отлага, но с малко...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И електронно, и на хартия, а не или-или, както е в заглавието, некадърни списвачи!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам на хартия или на какво , ама да са безплатни за деца и пенсионери !