България изпадна от класацията за най-високо развитите държави в света на ООН

Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия
9 сеп 2022 14:21, Нели Христова
509
България изпадна от класацията за най-високо развитите държави в света на ООН
Снимка: БГНЕС

Според Индекса на човешкото развитие на ООН, България е изпаднала от класацията на държавите с най-високо развитие в света. Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия.

Така България се превръща в единствената страна от ЕС, която не се намира в групата на най-високо развитите държави в света, предаде bTV.

Индексът на човешкото развитие на ООН се проследява от 1990 г. Чрез него се измерват и характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж, вземат се предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Тазгодишната класация представя ситуацията през 2021 г. България заема 68 място в света и става втора в групата на "високо развити държави", която е водена от Албания.

България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна - 77, Северна Македония - 78, Китай - 79, Бразилия - 89.

Продължителността на живота в България е 71,8 години, а средният личен доход - 23 071 долара годишно.

На другия полюс е Швейцария. Тя заема първото място в Индекса на човешкото развитие. Продължителността на живота е 84 години, а средният доход - 66 хил. долара.

Държавите около България имат много по-висок годишен доход на глава от население.

Румъния например вече е с 15 места напред и заема 53-то място в подреждането със 74,2 г. средна продължителност на живота и личен доход 30 027 долара годишно. Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия - 45 и Унгария - 46.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
431
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По какво е била една от най развитите държави България та сега не е ? Сигурно по навеждане, корупция и " усвояване" на еврофондове
430
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ,леля Корни ни убеждаваше как всичко било по мед и масло ,БВП расте ,благодарение на БСП ,сме социална държава, ама не ни каза ,че сме след Албания , сиреч всички се развиват ,ние тичаме назад!
429
0
 
11
 
! Отговори
Едикаквоси за бг преди 1 година
Всичко си идва на мястото в кал та. Просто ни бяха изтървали за малко и живнахме за глътка въздух . Но вярвайте им, това нямало да се повтори.
428
6
 
6
 
! Отговори
Бате Чико преди 1 година
Че не сме цъфнали и вързали, не сме. Но на такива класации не вярвам.
427
0
 
16
 
! Отговори
Bungar преди 1 година
Причината е основно в най древния народ,най силните мъже,най красивите жени и най великите българи.Живуркаме си в заблуда без да познаваме света и се надъхваме с исторически измислици и промити мозъци.
426
0
 
13
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Къде ги тез 21073 долара годишно на човек в България??? Макар и да сме се изхвърлили пак сме извън класацията и след Албания.Хубаво е да се знае истината за България. Последни си бяхме и последни си останахме.Това е истината.
425
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полъхът от Евразия от година насам се усеща вече.
424
0
 
2
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
В бгто има мюнай много *** на хлава от населението затова
423
0
 
16
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Да ама ядем банани.
422
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЗИ КЛАСАЦИЯ Е ГОЛЯМА ЗАБЛУДА. БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА "ВИСОКО РАЗВИТА" !!!
421
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успехите на ПП и ДБ вече са потвърдени! Искаме си Кики!
420
1
 
30
 
! Отговори
Така си е преди 1 година
БГ е зле защото изгони половината от собственото си население а това , което останаима сериозни интелектуални пропуски и е мн. мързеливо.От друга страна държавата прави всичко възможно да затруднява всяка законна бизнес инициатива.
419
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато комунисти мътят водата в България - от 2 стола та на земята. Експериментите им с народа край нямат.
418
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я че си одим у гората. Нема какво да се развивам.
417
5
 
8
 
! Отговори
Винету преди 1 година
До Гристо. Ама и ти си от гнусните манипулатори, които или не са проверили точно или не им отърва да кажат, че точните думи на Борисов са: "Аз говоря простичко и вие говорите простичко и затова се разбираме". Май звучат доста различно от твоята интерпретация, а?
416
9
 
14
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До Христо Христов. А бе, гристо, колко пъти да ти казвам, че си изтърван от някоя клиника болен съветски мозък. Знаем и колко мразиш запада и специално ЕС, ама що така всички напират точно към него, а не към лелеяната ти просия. Що бе, *** кремълски?
415
9
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 463. Ей, няма и няма да разберете, че тиквата не е управлявал 12 години, а 10. Много удобно забравяте, че имаше година и три месеца управление на БСП при Орешарски и три служебни кабинета. Които всъщност накъсваха управленията му (типично за ганььо, който все е недоволен и все търси друг) и така не можеше да направи нищо съществено.
414
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
На мен ми плащат в рубли и турски лири за да ме мачкат всяка вечер афганци. Да си русороб е най големият кеф, хем те пълнят като агне, хем ти плащат за това. Рай и соц мечта. Още 10 години и ще събера пари за лада 5 ръка.
413
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви е виновен Киро, не, не е той, а 12-годишната Тиква , дето е баш мутрата.
412
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 451 - А, недей се кахъри! Киро днес при Цветанка Ризова рече, че е сигурен, че той ще управлява с коалиция ДБ и БСП. Гледам го, слушам го и се чудя нормален ли е тоя човек. Делян Добрев ги кани на дебат за газа, а наш Киро, все едно е роден цар, казва, че ще дебатира само с друг номиниран за министър-председател. И пак зор да пенсионира Борисов, това му е големият дерт на Киртака. Та има още накъде да падаме.