БЛС: Не е вярно, че лекарите не желаят дигитализация

Не било отстъпление хибридният вариант за рецептите
12 сеп 2022 20:14, Йоана Цонева
21
БЛС: Не е вярно, че лекарите не желаят дигитализация
Снимка: БГНЕС

Не е отстъпление предложението на здравното министерство за рецептите, напротив - поправка на грешка е. Това заяви председателят на Български лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров, защитавайки едновременното използване на хартиена и електронна рецепта. Той и колегите му от БЛС изтъкнаха пред журналисти в БТА ползите за лекари и пациенти от този хибриден вариант.

Маджаров категорично се противопостави на твърденията, че лекарите не желаят дигитализация в здравеопазването, че пациентите ще пострадат, ако не се въведе задължителна електронна рецепта за всички медикаменти, за както се изисква рецепта, както и че спирането на хартиените рецепти ще реши проблема със свръхупотребата на антибиотици.

Той посочи, че още преди месец лекарите са изписали 20 млн. електронни рецепти, 5 млн. електронни направления, 10 млн. електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 000 електронни направления за хоспитализации. Българският лекар практически работи в условията на дигитализация от 1 юни насам, а в условията на дигитална рецепта - от около година, подчерта Маджаров.

Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта рецепти, посочи още той и добави, че в Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, въпреки, че съществуват и двата варианта рецепти, са достигнали почти 90% използваемост на електронни рецепти. Това е показателно, че не забраната на хартиените рецепти, е допринесла за дигитализацията в това отношение, отбеляза Маджаров.

Той е категоричен, че възможността лекарят да ползва компютър или телефон не бива да е свързвана с това дали той може да препоръчва терапия. "Никога метод на операции, например, не се въвежда чрез забрана на обичайно прилагания. Няма такъв случай в историята на медицината - да забраниш даден метод, преди да има доказателства, че е вреден, само защото е излязъл нов", отбеляза още шефът на БЛС.

Той подчерта, че дигитализацията в здравеопазването не премахва необходимостта от посещение в лекарски кабинет и че електронните рецепти се издават само след преглед от лекар.

Още по темата
Д-р Гергана Николова от БЛС обърна внимание на проблема със сигурността и защитата на чувствителната информацията. За да се издават електронни рецепти и при посещение на пациент в дома му, е необходимо лекарят да разполага с високоскоростен телефон и съответно приложение, но как ще защитят личните данни на пациентите, е също открит въпрос, отбеляза тя.

Според проучване на ТРЕНД, извършено през юни т.г., 75% от анкетираните са чували за електронни рецепти. Запитани за предпочитанията какви рецепти да се използват, 21% посочват, че са за електронни изцяло, 10% - да се използват само хартиени, 58% - за паралелно използване на електронни и на хартиени. По същия въпрос чрез сайт на пациентска организация, делът на настояващите да останат и двете възможности за издаване на рецепти е още по-висок. В професионалните среди 90% от лекарите смятат, че трябва да останат и двата вида рецепти, подчерта Маджаров. "При 80% съпротива от обществото и 90% от лекарите, дали трябва да се въвеждат мерки, които са толкова непопулярни", коментира идеята за пълна дигитализация на рецептите той.

"Искаме както в цяла Европа е хибриден модела, да остане и тук, защото правата на нашите пациенти и лекари са еднакви с правата на европейските граждани", заяви Маджаров.

По отношение на антибиотиците, Маджаров съобщи, че 44% от населението са купували антибиотици без рецепта, 55% са чували, че техен близък е купувал антибиотик без да има рецепта. Според шефа на БЛС, трябва да се въведе задължително изискване – антибиотик да може да се отпуска от складовата наличност само при отворена рецепта и аптеката да няма възможност нито една опаковка да отпуска, без да има отворена рецепта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Първо за ел-рецепта пак отиваш до GP.Второ - влез в his и ако си намериш изписаните лекарства се обади на Г. Николова - нищо не въвеждат!Когато отидеш на платен прием и в държавна болница, после няма нищо в his.Когато някои започнат да обясняват как старото е по-добро от новото........!
16
0
 
0
 
! Отговори
възмутена преди 1 година
До До 12Уважаеми БГ граждани няма никаква далавера за лекарите, а когато лекарят е повикан на домашно посещение как точно ще му се предпише лечение.Така, че потърпевшите ще бъдат пациентите.Ако смятате, че е ''далавера" потребителска такса 2.90 лв., или 1.00 лв. за пенсионер, или 0.00лв.за инвалид, то вие имате остра нужда от психиатър.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До емигрант - Лъжеш, и в Испания също се изписват и изпълняват хартиени рецепти. Само осигурените или които ползват безплатни лекарства, са с ел. рецепти.
14
0
 
3
 
! Отговори
о преди 1 година
До Обективно 9 Питаш защо е нужно това усложнение . Ами да ни е максимално гадничко и да се откажем от медицинска помощ. С хариената рецепта можеш да си купуваш лекалствата за хронични болести без ограничения , а не да ходиш всеки път при джипито.
13
0
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Авно смяташ, че само с направление някой може да получи някакви пари?! Ха ха ха ха! Де.бил!
12
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
И ЗАЩО НЕ КАЖЕШ КАКВА ТОЧНО Е ДАЛАВЕРАТА НА ЛЕКАРИТЕ С ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА!? ИЛИ САМО СИ ПЛЯМПАШ ?!
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те просто не желаят дигитализацията да им попречи на далаверата. Иначе не биха имали нищо против ако състоянието на пациента във форма на ходеща касичка може да бъде дигитализирано.
10
1
 
2
 
! Отговори
До сахар преди 1 година
Направление БЕЗ ИЗСЛЕДВАНЕ = 00 ПАРИ!!! ГЛУ.ПАК!
9
3
 
1
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Естествено, че повечето не желаят.Аз като влязох в моето електронно досие видях, че предишното ми GP усилено си ми е изписвало прегледи и направления към лаборатории... Естествено дейността само се фактурира.
8
0
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Също така има много дентални лекари, които работят БЕЗ здравна каса. Те как ще си вършат работата като често изписват и антибиотик? Защо е нужно това УСЛОЖНЕНИЕ? Хартиена рецепта по селата особено и при посещение на Бърза помощ е Нужно и Важно за Пациента, не за лекаря!!!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С оглед на твърденията на лекарите - вярно е. Никой нормален не желае батаците, които дигитализацията създава.
6
3
 
4
 
! Отговори
Велика преди 1 година
Добре би било ежемесечните рецепти да могат да се издават електронно без да е необходимо посещение при личния лекар. Уж улеснение, а разкарване на пациентите и без това не се извършва преглед. Много са проблемите в здравеопазването у нас, но нали го превърнахте в търговия, нищо не може да се направи. Каквото и да направите всичко е кръпка
5
4
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Не е верно,че само в Естония е така,в Испания от 7 години е само с електронна рецепта,влизаш в аптеката даваш си картата и аптекарят ти дава това което лекуващият ти е изписал,никакви листчета никакви простотии,а Испания се слави в ЕС като държавата с най-доброто и безплатно здравеопазване в държавни болници ! Всичко в една болница се контролира от компютри,влизаш пускаш си картата в машина и ти излиза бележка на кой етаж и кабинет да чакаш електронното табло там ще ти каже кога да влезеш !
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изберем Възраждане и ше осъдим цялата медицинска пасмина за извършените от нея ковидпрестъплвния.!!! Заклех се!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2, другия път не си пиши името в заглавието за реклама, спамероо
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само в бг дупедат е професия, не призвание
1
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А депутатите желаят ли да ги заменят със софтуер, който кара яхта и самолет ...?;)