Корупцията в МВР - необходима е нова кадрова политика!

Контролните органи в Министерството от години не работят
13 сеп 2022 10:15, Анисия Иванова
23

От 2014 година трима висши и над 40 редови полицаи са осигурявали чадър над рецидивиста Георги Семерджиев, предизвикал в началото на юли катастрофата на бул. "Черни Връх" в столицата, при която загинаха две млади жени.

"Скептичен съм по отношение на числото. То би могло да бъде по-малко или по-голямо. В случая ми се струва, че има елемент на кризисен пиар, защото прави впечатление, че в МВР се реагира много бързо, когато има силен медиен натиск по определена тема и се търси някакъв начин да бъде разсеяно напрежението", коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в "България сутрин".

Още по темата

Според него се прави опит да се създаде впечатление, че има непримиримост срещу корупцията и се работи на едро. По думите му контролните органи в Министерството години наред не работят.

"Обществото не вижда контролните органи да работят. Дори да става въпрос за кризисен пиар, този пиар не може да бъде само с първата стъпка в един такъв процес - обявяването на едно число. Има индикация за съмнение в способността на тези вътрешни контролни органи да си свършат работата", каза Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR.

Йорданов изтъкна, че проблемът няма да бъде решен, защото е натрупван в продължение на много години. По думите му Семерджиев е влияел на полицаите, които са му съдействали, с пари и други предимства.

"Става въпрос за това, което наричаме системна корупция в МВР, за една система в системата. Начинът да се върне доверието в МВР е контролните органи да си свършат работата, но не само като посочат с пръст тези, които са помагали, а да влязат в дълбочина, да установят причините как работи тази схема и предприемат мерки да сложат край на тези практики", настоя Марков.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов подчерта, че за да се пресекат тези практики е необходима нова  кадрова политика и прецизна работа на контролните органи. Марков изтъкна, че е необходим задълбочен анализ на причините и трябва да се помисли за по-ефективен вариант за сигнали за корупция, включително от служители на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Необходимо е пълна и радикална реформа те само в МВР и това да зарочне от ръководния състав.От тях в голяма степен се определят действията на останалите.В участие на служители в престъпни действия от какъвто и да било характери и корупционни практики е необходимо не само уволнение ,а и при установяване на престъпление наказателно преследване за тези служители на МВР - от ръководният състав ,до тези на най- ниско ниво в йерархията .Трябва да се назначат само морални хора в службите.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето проучваха до 9 коляно а сега може би финансово
16
0
 
2
 
! Отговори
РАЯ преди 1 година
Там са цели семейства, сватове, братовчеди, точно като в съдебната система. Изчистване като в Естония и отначало всичко! Липсата на справедливост ще продължи, ако не се предприемат драстични мерки. Това е.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно че ще са системни нарушенията. Това, което се заложи като основи Боко Тиквата ДВАНАДЕСЕТ години ги затвърждава и канализира. Корупцуя НАВСЯКЪДЕ! Що па в МВРто да нЕма.? И сефа слогана на ГРоБаджиите е: да оправели хаоса. Този дето създаваха с години. Ба*си наглите!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само със смяна на кадровата политика нищо няма да направите ,нужни са ефективни присъди ,а не както вчера гордо заявиха "уволнение " за джукестата ,голяма работа ,тя и без това си работи към контингента ,но затвор ,изземване на имущество ,това ще промени мисленето,нооооо гарван ,гарвану......
13
9
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
До Мдааа:Не само на герб,корупцията я има още от бай тошово време,и още оттогава нямаме държава.
12
0
 
16
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Не,напротив-контролните органи на мвр не са спирали да работят,но само за лично забогатяване.Няма полиция,няма правосъдие,няма държава,но пък имаме премного политически партии,които правят същото като мвр.В този си вид България няма бъдеще и младите семейства с право я напускат, а ако напуснат ЕС и НАТО,както иска партия ***,тя ще стане географско понятие,населено от свръхбедни пенсионери.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това кога стана? Около 5-ти, 6-ти юли, нали така? 2 месеца не могат да се справят с един обикновен кокошкар! С някакво си там дилърче, че не и на високо ниво. Е, кажете... Това полиция ли е? Да кажеш, че някакъв нов Ал Капоне гонят? Не. Някакъв *** си купува цяло РПУ. А като тоя са хиляди. Като чуеш полицай и се сещаш за нещо, на което шкембето му има собствен живот и се разхожда метър преди него. Щели да ги уволнят. И пак ще са дилъри и пак под чадърчето на МВР. Това са престъпници с пагони!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата е толкова изпусната, че само контрол с технически средства е до някъде възможен. Честни и почтени хора в тая среда, не знам откъде ще се намерят.
9
2
 
14
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Корупция благодарение на 12-годишното управление на ГЕРБ.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадровата политика е като тесте карти. Джуркаш ги мешаш ги, но маята е константа-корупция и си е все там.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как нали другаря Рашков каза , че е спрял всичко.
6
1
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Най изгодно за данъкоплатците е МВР да се закрие!Не ни стигат обикновените криминали че да издържаме и недосегаеми криминали в униформи!Не разбирам какъв изобщо е смисълът на съществуване на тази вредна за обществото организация!?
5
0
 
15
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
Това ОПГ
4
1
 
19
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
А за нехайството и безхаберието в армията, кога? Там работата от гледна точка на професионализъм и отговорност е много зле. Да не говорим, че с измислените реформи, последните 30г. средната възраст е 45-48г. Отделно 13%са дами, а техниката е по на 40-50г. Абе няма и армия.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялото 1 во рпу на столицата отцепки на гочо дрогата сърмата ай честито ви промяна А Прашков гони зайци по поляни гол
2
19
 
3
 
! Отговори
Венко сянката преди 1 година
Как да няма корупция, като един новопустъпил в системата почва на 1700 пара. Как са кара с тея пари? Когат полицаите им се възнагради трудъ и почнат да земат едно 4000 лв ша са оправят нещата. В Германия сложителите по 4 евра земат и пак има корупция
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле каква изненада! Корупция в МВР? Не може да бъде. Е, това никой не е очаквал...!