Родни лекари с нов метод за диагностика на рак

Чрез него се взима повече биологичен материал и вероятността за точна диагноза е по-голяма
13 сеп 2022 21:08, Красимир Ангелов
20

Екип български лекари разработи първия в света иновативен метод за вземане на биопсия за диагностициране на ракови заболявания. Чрез него медиците вземат повече биологичен материал и вероятността за поставяне на точна диагноза е много по-голяма, съобщава Bulgaria ON AIR.

Д-р Йордан Спирдонов прави модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия – метод, при който се взема тъкан от променен участък в човешкото тяло. При иновативния метод се взема много повече материал отколкото при стандартната интервенция

"Аз я модифицирах така че да вземаме 5 пъти и половина повече материал, отколкото се взема по света. За да го обективизираме това нещо сформирах екип, който включва и измерване на тази проба от Българския институт по метрология", посочи рентгенологът в УМБАЛ "Царица Йоана" д-р Йордан Спирдонов.

За експеримента д-р Спирдонов и неговият екип използва черен дроб и мускулатура от прасе, тъй като са най-близки до човешките. В университетска болница "Царица Йоана" лекарите използват този метод от 2016 година. Досега е приложен на над 900 пациенти.

Модифицираният метод е по-надежден за поставяне на диагноза.  

"Вземайки повече биологичен материал ти осигуряваш повече материал на хистопатолога, оттам вероятността за поставяне на точна диагноза е много по-голяма. И е по-щадящ за пациентите. Колегите при стандартната методика влизат в различни посоки и нараняват много повече тъкан, докато ние влизаме в мишената, застопоряваме иглата и почваме да въртим. Няма разкъсване на съдове. По-малко травма, повече материал", каза лекарят.

Идеята за разработването на метода възниква от сблъсъка с различни случаи в практиката.

"Когато ти се наложи 1-2 пъти да обясняваш на една пациентка, че материалът, който си взел не е достатъчен, искаш, не искаш, ще ти дойде акълът да завъртиш тази игла, за да вземеш повече. Рязането става от въртеливото движение", допълни д-р Спирдонов.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са лекари, а касапи. Гледат на пациентите си като на парчета месо. А пациентите им позволяват да ги бодат. Садистите си намират мазохисти да обработват и да им скъсяват живота. Свободата воля да те "лекуват" касапи...
12
1
 
7
 
! Отговори
До Млад Мъж преди 1 година
Забрави ги тия глупости и не чети в нета. Аз също като тебе от това четене в нета се побърках. То пръста да те заболи ще прочетеш за какви ли не страхотии. Това да четеш в нета разболява и психически. До сега за всеки проблем и аз като тебе проверявам в интернет какво пише и до сега си поставих не знам колко рака и диабета и какво ли още не там. Нищо ни нема на по 30-35 години млади и здрави сме си. Всичко е в главата.
11
2
 
5
 
! Отговори
До Млад Мъж преди 1 година
И аз като теб се притеснявам от такива болести ракови и всеки проблем го свързвам с това. На 35 години съм. Имах стомашни проблеми и ми трябваха месец и половина да отида да ми направят гастроскопия и колоноскопия. Буквално бях се побъркал от страх да не ми кажат нещо лошо, накрая лекаря идва и вика "няма нищо сериозно, обострен гастрит и езофагит". Та по - добре отиди за да ти кажат, че ти няма нищо и да престанеш с тия мисли.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младият това се казва гастрит, а не рак..
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До млад мъжИмз синдром на раздразнен стопах като се успокои и не му пука ще му мине
8
0
 
4
 
! Отговори
До млад мъж преди 1 година
На 30 е малко съмнително. По-скоро нещо с хранителните навици си сгафил.
7
0
 
13
 
! Отговори
Божа работа преди 1 година
Моят баща беше на 69 г., когато го локализираха с рак на дебелото черво и то в последен стадий. Лекарите се съмняваха да оцелее, три пъти го режеха, и ГО СПАСИХА. В момента е на 81 г. и няма помен от рака. През 2010 г. го оперираха, за последно беше през 2012 г. на преглед и му казаха, че няма разсейки, всичко е окей, казаха му да иде пак след 5 години, демек - 2017 - така и не пожела да иде. Ама си е жив и здрав. Божа работа ми се струва. Да се спасиш в последен стадий.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родните доктори са едни долни печелбари заслепени от алчност.
5
0
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Не се отчайвай и докато сестра ти е жива, все има надежда. Ако пък е по-възрастна ,шансовете й са по-големи. Всичко е в Божиите ръце.Искрено ти пожелавам да оцелее. Познавам жена, която след 30 г. и радикална мастектомия и на двете е още жива.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят чичо вече 10 години се бори с тоя мръсеен рак. На 58 г е, споделя, че вече няма сили, то куп терапии, куп лекарства, 10 години нищо не значат от живота му, ходене по лекари, веднъж му кажат, че се е излекувал, няма го рака, на другия преглед му кажат - пак се е завърнал, разсейки и така вече 10 години.
3
0
 
14
 
! Отговори
В нашето семейство преди 1 година
го има това нещо. Нещо ужасно е. Майка ми почина от рак на гърдата само на 44 години, още в годините на социализма, с антибиотици я лекуваха, но не помогнаха и за 2 месеца си отиде, тогава медицината не беше особено напреднала. Сега й сестра ми я застигна тази диагноза, махнаха й дясната гърда, но някакви разсейки за тръгнали и сега и лявата ще й махат. Ужас е всичко това! Както физически, така и психически!
2
1
 
14
 
! Отговори
А така преди 1 година
От лекар онколог знам, че при биопсията и една клетка да се откъсне и да тръгне из организма, стават големи бели,.ако е злокачествен.Най-точният метод за диагностика е отстранената чрез операция находка. А тоя щял да върти иглата, сякаш с вретено прежда ще преде. И как пък някой от тия с напредналата медицина не се сети, да се чудиш и маеш.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом са българи значи е схема за точене на здравната каса